Το ποπ κορν είναι μια λιχουδιά στην οποία δύσκολα κανείς μπορεί να αντισταθεί. Είναι η πρώτη επιλογή όταν πηγαίνετε σινεμά ή οργανώνετε βραδιά ταινίας στο σπίτι, σερβίρεται ως συνοδευτικό ποτών και κοκτέιλ και μπορεί να έχετε ακόμη και μερικές σακούλες του κρυμμένες κάπου σε ένα ντουλάπι στο σπίτι.

Αλλά σε αντίθεση με τις περισσότερες άλλες λιχουδιές για πάρτι, το ποπ κορν έχει στην πραγματικότητα κάποια οφέλη για την υγεία. Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, μια μερίδα ποπ κορν 100 γραμμαρίων έχει 12,9 γραμμάρια πρωτεΐνης, 14,5 γραμμάρια φυτικών ινών και 329 χιλιοστόγραμμα καλίου. Το ποπ κορν είναι, επίσης, 100% ολικής άλεσης σε αντίθεση με τα περισσότερα άλλα σνακ, γεγονός που το καθιστά πλούσια πηγή φυτικών ινών. Υπάρχει όμως κάτι που το ποπ κορν έχει σε μεγαλύτερη συγκέντρωση ακόμα και από τα φρούτα και τα λαχανικά, σύμφωνα με τους επιστήμονες: τις πολυφαινόλες.

Σύμφωνα με το healthdigest.com, ο Joe Vinson, καθηγητής Χημείας στο Πανεπιστήμιο του Scranton στην Πενσυλβάνια, ανέφερε τα ευρήματα μιας μελέτης του 2019 σχετικά με τα απροσδόκητα οφέλη του ποπ κορν για την υγεία. Σύμφωνα με τον Vinson, οι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά πολυφαινόλες είναι πολύ πιο συγκεντρωμένες στο ποπ κορν επειδή έχει μόνο περίπου 4% νερό, σε αντίθεση με τα φρούτα και τα λαχανικά που περιέχουν 90% νερό. Σύμφωνα με τη μελέτη, μία μερίδα ποπ κορν περιέχει έως και 300 χιλιοστόγραμμα πολυφαινολών σε σύγκριση με τα φρούτα που έφτασαν τα 160 χιλιοστόγραμμα και το γλυκό καλαμπόκι στα 114 χιλιοστόγραμμα.

Τι κάνουν οι πολυφαινόλες;

Ποπ κορν

Οι πολυφαινόλες, οι οποίες δρουν ως αντιοξειδωτικά, μειώνουν τη φλεγμονή στο σώμα, ενώ προάγουν την κυκλοφορία και την καλή υγεία του πεπτικού συστήματος.

«Οι πολυφαινόλες είναι μια κατηγορία ενώσεων που βρίσκονται φυσικά σε φυτικές τροφές, όπως τα φρούτα, τα λαχανικά, τα βότανα, τα μπαχαρικά, το τσάι, η μαύρη σοκολάτα και το κρασί», δήλωσε η διατροφολόγος Alina Petre στο Healthline. Εκτός από την καταπολέμηση της φλεγμονής, «μπορούν να εξουδετερώσουν τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες που διαφορετικά θα έβλαπταν τα κύτταρά σας και θα αύξαναν τον κίνδυνο για παθήσεις όπως ο καρκίνος, ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις», πρόσθεσε η Petre.

Αν θέλετε να προάγετε την υγεία του εντέρου, να ενισχύσετε τη λειτουργία της μνήμης του εγκεφάλου σας, να μειώσετε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και να προστατευτείτε από καρδιακές παθήσεις, το ποπ κορν μπορεί να μην είναι, τελικά, μια κακή επιλογή. Είναι, όμως, σημαντικό να καταλάβετε ότι ενώ το ποπ κορν σκέτο μπορεί να προσφέρει κρυφά οφέλη για την υγεία, το να το γαρνίρετε με αλάτι, βούτυρο ή οποιαδήποτε σάλτσα σίγουρα δεν κάνει καλό. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και με την κατανάλωση υπερβολικά πολλών ποπ κορν.