Το μέλι είναι ένα φυσικό γλυκαντικό που μπορεί να είναι ευεργετικό για την απώλεια βάρους, αν χρησιμοποιηθεί σωστά, καθώς βοηθά στη μείωση της επιθυμίας για άλλα γλυκά και παρέχει πολλές βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά.

Με τα πολλά οφέλη του για την υγεία, το μέλι είναι μια εξαιρετική εναλλακτική λύση αντί για τα εξευγενισμένα σάκχαρα για όσους θέλουν να διαχειριστούν το βάρος τους, αλλά είναι σημαντικό να το χρησιμοποιείτε σωστά για να αξιοποιήσετε στο έπακρο τις υγιεινές του ιδιότητες.

Αντικατάσταση της ζάχαρης με μέλι

Ζάχαρη

Ο Anjenay Aggrawal, sommelier μελιού, ιδρυτής της Royal Bee Naturals Pvt. Ltd, λέει στο India Times χαρακτηριστικά: «Σε σύγκριση με τη ζάχαρη, το μέλι περιέχει λιγότερες θερμίδες, αλλά η γλυκύτητά του είναι ακόμα αρκετά έντονη ώστε να αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή για όσους θέλουν να ικανοποιήσουν την όρεξή τους για κάτι γλυκό χωρίς να αυξήσουν δραστικά τη θερμιδική τους πρόσληψη. Αυτό σημαίνει ότι αντικαθιστώντας τη ζάχαρη με μέλι, θα μπορούσατε ενδεχομένως να καταλήξετε να προσλαμβάνετε λιγότερες θερμίδες από ό,τι όταν χρησιμοποιείτε απλή ζάχαρη».

Επιπλέον, το μέλι μπορεί να χρησιμοποιηθεί αντί της ραφιναρισμένης ζάχαρης στον καφέ, τα δημητριακά, το τσάι και άλλα ροφήματα που θέλετε να απολαμβάνετε με προσθήκη ζάχαρης.

To μέλι βοηθά στη διευκόλυνση της πέψης

Το μέλι είναι ευρέως γνωστό ότι ενισχύει τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος, λόγω του γεγονότος ότι περιέχει ένζυμα που βοηθούν στην πέψη των τροφών διασπώντας τους υδατάνθρακες που βρίσκονται στα τρόφιμα. Η κατανάλωση μελιού έχει πολλά οφέλη για την υγεία, ιδίως όταν πρόκειται για τη βελτίωση της πέψης. Μετά το δείπνο, μερικές κουταλιές μέλι είναι πολύ ευεργετικές. Ειδικά μετά από ένα πλούσιο γεύμα, βοηθά στην αποβολή του στατικού βάρους που έχει συσσωρευτεί στο πεπτικό σας σύστημα.

Σας δίνει επιπλέον ενέργεια κατά τη διάρκεια της γυμναστικής

Το μέλι κάνει θαύματα για την επιτάχυνση των επιπέδων ενέργειας του σώματός σας και μπορείτε να καταβάλλετε μεγαλύτερη προσπάθεια κατά τη διάρκεια της άσκησης αν έχετε περισσότερη ενέργεια. Ως εκ τούτου, ένας πολύ καλός τρόπος για να αυξήσετε τα επίπεδα ενέργειάς σας είναι να καταναλώνετε μέλι πριν ή κατά τη διάρκεια της άσκησης, δίνοντας στο σώμα σας την επιπλέον ενέργεια που χρειάζεται για να ασκηθείτε με μεγαλύτερη ένταση. Αν φάτε ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι πριν από τη γυμναστική, θα καταβάλλετε μεγαλύτερη προσπάθεια και θα αισθάνεστε ενεργητικοί καθ’ όλη τη διάρκεια της προπόνησης. Αυτό θα σας διευκολύνει να αξιοποιήσετε στο έπακρο την προπόνησή σας και να μεγιστοποιήσετε τα οφέλη για την υγεία.

Χρησιμοποιήστε το μέλι για να περιορίσετε την πείνα

«Το μέλι περιέχει άφθονα φυσικά σάκχαρα, τα οποία μπορούν να προσφέρουν μια αίσθηση ικανοποίησης, μειώνοντας την επιθυμία για ανθυγιεινά σνακ, καθώς το μέλι είναι, επίσης, γνωστό ότι έχει τη δύναμη να καταπνίγει την όρεξη. Παρόλο που δεν πρέπει να στερείται κανείς το φαγητό, εξακολουθεί να είναι σημαντικό να προσέχει τα μεγέθη των μερίδων. Ως εκ τούτου, μια κουταλιά μέλι μπορεί να δώσει στον οργανισμό την ενέργεια που χρειάζεται για να λειτουργήσει, χωρίς να διαταράξει τη διατροφική ισορροπία», λέει ο Aggrawal.

Ο χρόνος και ο συνδυασμός έχει σημασία όταν καταναλώνετε μέλι

Μέλι

Το μέλι είναι ιδιαίτερα εμπλουτισμένο με βιταμίνες και μέταλλα. Τα ζωντανά θρεπτικά συστατικά του ακατέργαστου βιολογικού μελιού ενισχύουν την ικανότητα του οργανισμού να καίει λίπος επιταχύνοντας το μεταβολισμό. Προκειμένου να καίγονται περισσότερες θερμίδες, ο Dt. Vidhi Chawla, ιδρυτής της κλινικής Fisico Diet Clinic, συμβουλεύει να καταναλώνετε μέλι πρώτα το πρωί και λίγο πριν τον ύπνο. Σημαντικές ενώσεις του μελιού βοηθούν στην απώλεια βάρους περιορίζοντας την όρεξη. Ως εκ τούτου, το μέλι είναι η καλύτερη τροφή για την απώλεια βάρους. Μπορείτε να βάλετε μια κουταλιά μέλι στο ποτήρι με το νερό σας ή στο φλιτζάνι με το πράσινο τσάι σας.

Ωστόσο, πρέπει να γνωρίζετε ότι παρόλο που το μέλι θεωρείται συχνά ως τροφή για την απώλεια βάρους, η καθημερινή κατανάλωση μεγάλης ποσότητας από αυτό μπορεί να κάνει τις θερμίδες τελικά να αθροιστούν.