Εκστρατεία με το σύνθημα «όλες με φούστες» διοργανώνει σήμερα στη Γαλλία οργάνωση προστασίας των δικαιωμάτων των γυναικών, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας για την Εξάλειψη της Βίας κατά των γυναικών.

Τουλάχιστον 97.000 γυναίκες έχουν δηλώσει πως θα φορέσουν σήμερα φούστα σε μια συμβολική κίνηση αντίστασης κατά της βίας σε βάρος τους, όπως δήλωσε η πρόεδρος της οργάνωσης NPNS Σιχέμ Χαμπσί

Περισσότερα από 500.000 άτομα, σύμφωνα με την ίδια, έχουν εκδηλώσεις ενδιαφέρον μέσω Facebook.

Η οργάνωση που προασπίζεται κυρίως τα δικαιώματα των γυναικών στα δύσκολα παρισινά προάστια, επιδιώκει να δώσει το μήνυμα «με φούστες και όχι δέσμιες», με αφορμή την ημέρα κατά της βίας σε βάρος των γυναικών.

Σε ορισμένα γαλλικά προάστια έχει γίνει δύσκολο να φορέσουν φούστα οι νέες γυναίκες, οι οποίες υφίστανται βία και πιέσεις από τους άνδρες, με αποτέλεσμα αυτό το είδος ένδυσης σήμερα να γίνεται σύμβολο αντίστασης κατά του περιορισμού των δικαιωμάτων των γυναικών, σύμφωνα με την οργάνωση.

Απόψε η NPNS οργανώνει υπό την αιγίδα της ηθοποιού Ιζαμπέλ Ατζανί δημοπρασία με φούστες διάσημων Γαλλίδων από τον κινηματογράφο (Καρόλ Μπουκέ, Φανί Αρντάν, Σοφί Μαρσό…), την τηλεόραση, τη λογοτεχνία (Ελιζαμπέτ Μπαντιντέρ, Αμελί Νοτόμπ), τη μουσική (Ζαζί, Σαρλότ Γκενσμπούρ).

Τα έσοδα από τις πωλήσεις θα δοθούν για την ενοικίαση διαμερισμάτων-κέντρων φιλοξενίας όπου θα διαμένουν γυναίκες- θύματα συζυγικής βίας, όσο καιρό περιμένουν να βρουν στέγη.

Η Χαμπσί υπενθύμισε τα τελευταία στοιχεία του εθνικού Παρατηρητηρίου Παραβατικότητας και Ποινικής Αντιμετώπισης, σύμφωνα με τα οποία οι καταγγελίες γυναικών για φυσική ή σεξουαλική βία έφτασαν το 2009 τις 654.000, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 15% σε μία διετία.