Η εργασία από το σπίτι έχει αλλάξει εντελώς τους χώρους διαβίωσής μας. Είτε αφιερώσαμε χρόνο κυνηγώντας τις πιο άνετες καρέκλες, είτε ψάχνουμε για οποιοδήποτε τραπέζι εργασίας που δεν καταλαμβάνει πάρα πολλά τετραγωνικά μέτρα, όλοι έχουμε κάνει προσαρμογές τους τελευταίους μήνες στο χώρο μας -ορισμένες έχουν λιγότερο από το ιδανικό αντίκτυπο στον σχεδιασμό του σπιτιού μας.

Ωστόσο, η Μαρί Κόντο, η «γκουρού» της τάξης και της αρμονίας, είναι εδώ για να βοηθήσει. Η σύμβουλος οργάνωσης διάσημη για τη μέθοδο καθαρισμού KonMari, τα πολυάριθμα βιβλία της και τις εκπομπές της στο Netflix, αναφέρει το architecturaldigest.com, είναι εδώ για να σας βοηθήσει να οργανώσετε εύκολα, γρήγορα και αποτελεσματικά το χώρο του γραφείου στο σαλόνι του σπιτιού σας.

Δουλειά από το σπίτι

Βιβλία

Μπορεί να είναι δύσκολο να πει κανείς πότε ακριβώς είναι η κατάλληλη στιγμή για να δωρίσετε κάποια από τα βιβλία σας και ποια θα θέλετε να ξαναδιαβάσετε, αλλά, όταν ο χώρος είναι περιορισμένος, αξίζει να σκεφτείτε τι πραγματικά χρειάζεστε. «Τα βιβλία μπορεί να είναι εξαιρετικά για έμπνευση και αναφορά, αλλά πολλές φορές κρατάμε βιβλία και γίνονται μέρος του τοπίου αντί να είναι κάτι που προκαλεί χαρά», δηλώνει η Κόντο. «Από τις πολλές ερωτήσεις που σας ενθαρρύνω να κάνετε στον εαυτό σας για τα βιβλία, η πιο χαρακτηριστική είναι ίσως: Αν το βλέπατε σε ένα κατάστημα, θα το αγοράζατε ξανά ή θα τα προσπερνούσατε;»

Δουλειά από το σπίτι

Διάφορα χαρτιά

Οι στοίβες χαρτιών μπορούν γρήγορα να συσσωρευτούν και να γίνουν μη διαχειρίσιμες, επομένως αυτή η κατηγορία συνήθως καταλήγει να παίρνει τον περισσότερο χρόνο. Η Κόντο συνιστά να ταξινομήσετε τα χαρτιά σε τρεις στοίβες -σε εκκρεμότητα, προς αποθήκευση επειδή πρέπει και προς αποθήκευση επειδή θέλετε- και να ξεκινήσετε με την προσδοκία ότι θα πετάξετε το μεγαλύτερο μέρος από αυτά.

Δουλειά από το σπίτι

Είδη γραφείου

Ψαλίδι, αυτοκόλλητες σημειώσεις, σημειωματάρια και ηλεκτρονικά είδη είναι μεταξύ των ειδών γραφείου στο σπίτι. Η Κόντο σας προτρέπει να έχετε μόνο ένα από αυτά στο γραφείο σας κάθε φορά και να αποθηκεύετε τα υπόλοιπα. Όπως λέει η ίδια, το να τακτοποιείτε το γραφείο σας «σας αφήνει χώρο για να σκεφτείτε νέες δημιουργικές ιδέες», καθώς και ο χώρος διαβίωσής σας θα είναι πολύ λιγότερο επιβαρυμένος από τον χώρο εργασίας σας όταν τα περισσότερα από τα υλικά σας αποθηκεύονται σωστά αντί να είναι εκτεθειμένα έξω.

Δουλειά από το σπίτι

Συναισθηματικά αντικείμενα

Ένας χώρος εργασίας στο σπίτι μπορεί να είναι γεμάτος με συναισθηματικά αντικείμενα που ήταν διάσπαρτα πριν ο χώρος χρησιμοποιηθεί ως γραφείο, αλλά η Κόντο μας ενθαρρύνει να αφαιρέσουμε όλα τα προσωπικά μας αντικείμενα. Αν και είναι λογικό να έχετε μερικά σε ένα κανονικό γραφείο, σε έναν χώρο εργασίας στο σπίτι θα συνεχίσετε να αλληλεπιδράτε με πολλά διακοσμητικά όλη την ημέρα στο υπόλοιπο σπίτι, επομένως δεν είναι απαραίτητο να γεμίσετε το γραφείο σας και τις γύρω περιοχές με αυτά. «Προσπαθήστε να διαχωρίσετε περαιτέρω τον χώρο εργασίας σας από τον προσωπικό σας χώρο στο σπίτι περιορίζοντας τα προσωπικά σας αντικείμενα στο γραφείο σας και στο γραφείο του σπιτιού σας».