Με το καλοκαίρι να είναι στα… φόρτε του, η λύση φαντάζει να είναι μόνο μία: Φορτώνουμε τα κουβαδάκια μας και πάμε παραλία!

Όμως, τόσο στη θάλασσα, όσο και γενικότερα, πρέπει να προστατεύουμε το μωρό μας από τον ήλιο και τη ζέστη. Ξέρατε ότι υπάρχουν ειδικά ρουχαλάκια που προστατεύουν το μωρό σας από τον ήλιο, για παράδειγμα; Για όλα υπάρχει λύση…

Είναι ζωτικής σημασίας το να κρατάμε το μωρό μας ασφαλές από τον ήλιο. Σας φαίνεται υπερβολική η λέξη «ασφαλές»; Τότε αρκεί να μάθετε ότι ένα μόνο έγκαυμα από τον ήλιο στη βρεφική ηλικία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο μελανώματος (τον πιο θανατηφόρο τύπο δερματικού καρκίνου) όπως και την εμφάνιση ρυτίδων αργότερα στη ζωή του. Πέραν αυτού, τα μωρά μπορούν γρήγορα να χτυπηθούν από θερμοπληξία ή εγκαύματα από τον ήλιο. Σήμερα λοιπόν, θα δούμε πώς μπορούμε να προστατεύσουμε το αγγελούδι μας από τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου. Ιδιαίτερα μέχρι την ηλικία των 6 μηνών, τα μωρά είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα. Αυτό δεν σημαίνει ότι μετά αναπτύσσουν τις απαραίτητες άμυνες.

Πώς γίνονται τα εγκαύματα

Το φως του ήλιου είναι δυνατότερο ανάμεσα στις 10 το πρωί μέχρι τις 4 το απόγευμα, οπότε αυτές οι ώρες είναι και οι πιο «επικίνδυνες». Ωστόσο, θυμηθείτε πως τα μωρά μπορούν να πάθουν εγκαύματα και τις άλλες ώρες της μέρας, καθώς και τις συννεφιασμένες, ή τις «δροσερές» μέρες. Γιατί; Επειδή το έγκαυμα δεν προκαλείται από τη θερμότητα του ηλίου, αλλά από τις υπεριώδεις (Ultraviolet – UV) ακτίνες του, οι οποίες, σημειωτέον, ανακλώνται από αρκετές επιφάνειες, όπως το νερό, η άμμος, το τσιμέντο κ.α. Και τα μωρά είναι πιο ευαίσθητα, αφού το δέρμα τους είναι πιο λεπτό και πιο ευάλωτο.

Διαβάστε περισσότερα στο baby.gr…