Τα χρώματα στο μυαλό του καθενός είναι συνυφασμένα και με κάτι, ενώ υπάρχουν και διάφορες «ερμηνείες» βασισμένες άλλες φορές σε μύθους και άλλες φορές σε έρευνες για το τι μας προσφέρει το καθένα από αυτά ξεχωριστά.

Το χρώμα, λοιπόν, που είναι συνδεδεμένο με την ηρεμία, ενώ μειώνει την επιθετικότητα και το άγχος είναι το λεγόμενο «ροζ της Μπάρμπι», το οποίο συναντούνταν συχνά σε ψυχιατρικές κλινικές, νοσοκομειά ακόμη και δωμάτια αποτοξίνωσης σε φυλακές.

Στο συγκεκριμένο συμπέρασμα κατέληξε ο Alexander Schauss σε έρευνα που διεξήγαγε την δεκαετία του ’70, αναφορικά με την ανθρώπινη αντίδραση στο ροζ χρώμα.

Ο ίδιος κατάφερε να πείσει τους διευθυντές Baker και Miller (στα αγγλικά η ονομασία του συγκεκριμένου ροζ είναι γνωστή ως «Baker-Miller pink») στη Ναυτική Ακαδημία να χρησιμοποιήσουν το ροζ χρώμα στις σωφρονιστικές φυλακές, παρατηρώντας ότι οι κρατούμενοι που έμπαιναν στο συγκεκριμένο κελί ήταν λιγότερο εχθρικοί και επιθετικοί.

Σύμφωνα με τον Schauss, λοιπόν, το ροζ χρώμα επηρεάζει το ενδοκρινικό σύστημα, προκαλώντας μια χαλαρωτική δράση στο μυικό σύστημα, ενώ το αποτέλεσμα δεν μπορεί να καθοριστεί από συνειδητή ή ασυνείδητη προσπάθεια.

Μην διστάσετε λοιπόν να προσθέσετε κάποιες ροζ πινελιές στο σπίτι σας, από τον τοίχο του υπνοδωματίου ή του σαλονιού σας, ένα ριχτάρι ή μαξιλάρια, ένα χαλί ή διακοσμητικά αντικείμενα, για να επιβεβαιώσετε και μόνοι σας ότι το ροζ επιδρά ηρεμιστικά και χαλαρωτικά στη διάθεσή σας.