Ο μόνος τομέας στον οποίο οι οικογένειες δεν θέλουν τις ημέρες των εορτών να κάνουν ιδιαίτερες οικονομίες είναι αυτός των τροφίμων. Από σήμερα το βράδυ μέχρι και την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, οι ιταλικές οικογένειες θα βάλουν στο τραπέζι εδέσματα συνολικής αξίας 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, αποκαλύπτει έρευνα της εταιρίας Swg.

Εννέα στους δέκα ιταλούς αποφάσισαν να περάσουν Χριστούγεννα στο σπίτι, με συγγενείς και φίλους. Μόλις το 3% προτιμά να πάει σε εστιατόριο και το 1% να επισκεφθεί εγκαταστάσεις αγροτικού τουρισμού.

Το 59% μένει πιστό σε χαρακτηριστικά εδέσματα της ιταλικής παράδοσης, όπως τα τορτελίνια, πόδι χοιρινού cotechino με φακές, την ιταλική σαμπάνια spumante και στα γλυκά Panettone και Pandoro.

Πτώση σημειώνουν, αντιθέτως, οι πωλήσεις σε χαβιάρι, γαλλική σαμπάνια και εξωτικά φρούτα.

Στις δύσκολές αυτές ημέρες οικονομικής κρίσης, τέλος, οι διάφορες περιφέρειες της χώρας, ανακαλύπτουν και πάλι «φτωχές» αλλά γευστικές συνταγές. Από τον ζωμό κότας, μέχρι τα λουκάνικα με σάλτσα ντομάτα και στην βορειοανατολική Ιταλία, τα Canederli: κεφτεδάκια φτιαγμένα με ψωμί, γάλα, αυγά, και πανσέτα ή τυρί.