Πιο πιθανό το διαζύγιο όταν ο άντρας ασχολείται με οικιακά

Μια ενδιαφέρουσα εκτεταμένη μελέτη με τίτλο «Η ισότητα στο σπίτι»


ΓΥΝΑΙΚΑ
16:37
27/09/2012
Πιο πιθανό το διαζύγιο όταν ο άντρας ασχολείται με οικιακά
14
loading

Έρευνα νορβηγών επιστημόνων υποστηρίζει ότι όσο περισσότερο μοιράζεται ένα ζευγάρι τις οικιακές εργασίες, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος να πάρει διαζύγιο.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Έρευνας στις Κοινωνικές Επιστήμες Nova, η αναλογία των διαζυγίων μεταξύ των νοικοκυριών στα οποία οι οικιακές δουλειές είναι ισότιμα μοιρασμένες είναι περίπου 50% υψηλότερη απ' ό,τι σ' αυτά όπου το μεγαλύτερο μέρος των δουλειών του σπιτιού τις κάνει η γυναίκα.

«Όσο περισσότερες δουλειές κάνει ένας άνδρας στο σπίτι, τόσο περισσότερο αυξάνεται η αναλογία των διαζυγίων», εξήγησε ο Τόμας Χάνσεν, ο οποίος συνυπογράφει μια εκτεταμένη μελέτη με τίτλο «Η ισότητα στο σπίτι».

Για τους ερευνητές πάντως δεν υπάρχει καμιά ή σχεδόν καμιά σχέση αιτιότητας και ο συσχετισμός αυτός αποτελεί μάλλον ένδειξη ότι τα ζευγάρια είναι «μοντέρνα».

«Τα μοντέρνα ζευγάρια είναι σύγχρονα τόσο όσον αφορά τον καταμερισμό της δουλειάς όσο και την αντίληψή τους για το γάμο, τον οποίο θεωρούν λιγότερο ιερό» εξήγησε ο Χάνσεν, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για ζήτημα «αξιών».

«Σ' αυτά τα σύγχρονα ζευγάρια, οι γυναίκες έχουν επίσης ένα υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης και μια καλά αμειβόμενη δουλειά, πράγμα που τις καθιστά λιγότερο εξαρτημένες οικονομικά από το σύζυγό τους. Μπορούν συνεπώς να τα καταφέρουν ευκολότερα σε περίπτωση διαζυγίου» πρόσθεσε.

Μόνο περιθωριακά θα μπορούσε να διαπιστωθεί μια σχέση αιτιότητας ανάμεσα στα διαζύγια και στην κατανομή των δουλειών του σπιτιού.

«Ίσως επειδή μερικές φορές βιώνεται ως θετικό το να υπάρχουν σαφώς κατανεμημένοι ρόλοι, όπου ο ένας να μην μπαίνει στα χωράφια του άλλου» εκτιμά ο Χάνσεν.

«Αυτό μπορεί να προκαλεί λιγότερους καβγάδες, ενώ καβγαδίζει κανείς ευκολότερα αν έχει τους ίδιους ρόλους και αν αισθάνεται ότι ο άλλος δεν κάνει αυτό που του αναλογεί» πρόσθεσε.

Στη Νορβηγία, μια χώρα που προωθεί την ισότητα μεταξύ των φύλων, η εκπαίδευση των παιδιών μοιράζεται εν γένει ισότιμα ανάμεσα στον πατέρα και την μητέρα (σε επτά ζευγάρια στα δέκα), δήλωσε ο Χάνσεν, ο οποίος εξάλλου έκανε τις δηλώσεις σ' ένα πάρκο όπου ασχολούνταν με τα δικά του.

Όμως σε ό,τι αφορά τις δουλειές του σπιτιού, σε επτά στις δέκα περιπτώσεις η γυναίκα είναι αυτή που κάνει τις περισσότερες.

Εντούτοις από την έρευνα προκύπτει ότι οι γυναίκες αυτές είναι ικανοποιημένες απ' αυτή την κατάσταση και το γενικό επίπεδο της ευτυχίας τους είναι πολύ κοντά με αυτό των γυναικών στα λεγόμενα «μοντέρνα» ζευγάρια.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

14
σχόλια
 1. avatar paTroll

  δε θα χωρίσω ποτέ!!!η μεγαλύτερη βοήθεια που προσφέρω είνα να σηκώνω τα πόδια μου όταν σκουπίζει κάτω από τον καναπέ ...για την αγάπη μας το κάνω...

 2. avatar Domenicodiver

  Εγώ πάντα το ήξερα και γι\'αυτό δεν μπλεκόμουν στα πόδια της όταν έκανε το σπίτι. Τώρα έχω και επιστημονική βοήθεια...

 3. avatar celia

  οι γαμοι και οι σχεσεις δεν διαλυονται επειδη καποιος κανει η δεν κανει δουλειες,δεν υπαρχει επικοινωνια ουσιαστικη,δεν μιλαμε ο ενας στον αλλον αυτο φταιει κυριως

 4. avatar Δον κιχωτα

  ο Τόμας Χάνσεν είναι άντρας και μάλλον έχει σφουγγαρίσει πολλά πατώματα....

 5. avatar Sakis

  Είμαι ο άντρας του σπιτιού και απαιτώ όποτε πλένω τα πιάτα να έχει ζεστό νερό!!!

 6. avatar 3X6=18

  αγαρια αγαρια στην καλιόπη παλιό κόλπο και αποτελεσματικό καυτηρίαση μικροβίων

 7. avatar Duke

  Εγώ βοηθάω τη γυναίκα, αλλά όχι σε περιττά πράγματα πχ να καθαρίσεις το αμάξι από την άμμο καλοκαιριάτικα ενώ την επόμενη μέρα θα είναι ίδιο.

  1. avatar ekata1965

   τα πιάτα γιατί τα πλένω;αύριο πάλι λερωμένα θα είναι.φίλε μου,πίστεψέ με δεν υπάρχει πιο αχάριστη δουλειά απ το νοικοκυριό

 8. avatar Samios

  Και έπρεπε να ξοδέψουν χρόνο,χρήμα και φαιά ουσία για κάτι που ΗΔΗ ξέρουμε????
  Και θέλουν να λέγονται και επιστήμονες!!!!

  1. avatar ekata1965

   λες να είναι οι ίδιοι που κάναν την έρευνα για το στήθος;

   1. avatar paTroll

    aaxaxax true!

 9. avatar ekata1965

  το μυστικό είναι οι διακριτοί ρόλοι:εγώ καθαρίζω τον νιπτήρα,κι εκείνος αλλάζει την μπαταρία της βρύσης.Αν δεν τα καταφέρνει και αναγκαστώ να φωνάξω υδραυλικό,τότε.......

 10. avatar Σκυλοπνιχτρης

  ΓΥΝΑΙΚΑ Τ\' ΑΚΟΥΣ? Ε ?

 11. avatar Kanenas

  Θα το εκτυπώσω να το κορνιζάρω στο ψυγείο να το βλέπει η γυναίκα μου πο φωνάζει ότι δεν την βοηθάω στις δουλειές του σπιτιού.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει