Η υγιεινή διατροφή με πηγές βιταμίνης D αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ισορροπημένης διατροφής, δεδομένου ότι η βιταμίνη D είναι γενικά χαμηλή στον οργανισμό μας.

Γνωρίζατε ότι υπάρχει ένα τρόφιμο με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που και προλαμβάνει την τριχόπτωση και έχει περισσότερη βιταμίνη D από το γάλα; Αν αναρωτιέστε ποιο είναι, δεν είναι άλλο από την σαρδέλα.

 «Περιέχουν υψηλές ποσότητες βιταμινών D και Β12, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και βασικά μέταλλα όπως ιώδιο, ασβέστιο, κάλιο κ.ά.», λέει στη Vogue India ο Vicente Mera, γιατρός και ειδικός στην αντιγηραντική ιατρική.

Σαρδέλες

Και ενώ γίνεται συχνότερα λόγος για άλλα πολυδιαφημισμένα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, αυτή η παραδοσιακή και προσιτή επιλογή έχει υψηλή διατροφική αξία και μπορεί να συμπεριληφθεί στην καθημερινή διατροφή, όπως προτείνουν οι διατροφολόγοι. Για τη φαρμακοποιό και διατροφολόγο Paula Martin Clares οι σαρδέλες «βοηθούν στην απώλεια βάρους, ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και προστατεύουν τα οστά».

Πριν μάθετε, όμως, τα οφέλη της σαρδέλας, μάθετε τα πάντα για τη σημασία της βιταμίνης D για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Η σημασία της βιταμίνης D

ιχθυέλαιο σε βιταμίνες

Η βιταμίνη D εμπλέκεται σε περισσότερες από 200 αντιδράσεις στο σώμα μας που επηρεάζουν διάφορους τομείς, από την καρδιαγγειακή υγεία έως τη ρύθμιση των λεγόμενων «ορμονών της ευτυχίας», λέει ο Δρ. Oscar Lorenzo, καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Αυτόνομου Πανεπιστημίου της Μαδρίτης. Επομένως, είναι περιττό να πούμε ότι είναι ένα αναπόσπαστο θρεπτικό συστατικό για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Οφέλη της σαρδέλας: Από την υγεία του εγκεφάλου μέχρι το δέρμα και τα μαλλιά

Σαρδέλες

Οι σαρδέλες είναι εξαιρετικές για την ευημερία της υγείας του εγκεφάλου και της διάθεσής σας. Τα υγιεινά λιπαρά που περιέχονται σε αυτές «αποτελούν μέρος της διατροφής του εγκεφάλου και έχουν αντίκτυπο στη σύνθεση των νευροδιαβιβαστών που είναι απαραίτητοι για τη διατήρηση της ψυχικής μας ισορροπίας και της διανοητικής μας λειτουργίας», λέει ο Dr. Mar Mira, από την Mira + Cueto.

Η ειδικός τονίζει την παρουσία των ωμέγα 3 λιπαρών εξηγώντας πως «Το έλλειμμά τους σχετίζεται με διαταραχές της διάθεσης και μεγαλύτερες πιθανότητες κατάθλιψης».

Η παρουσία της βιταμίνης D είναι, επίσης, απαραίτητη για την πρόληψη της γήρανσης του εγκεφάλου. Μάλιστα, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύθηκε στο Psychiatric Research Neuroimagining, η έλλειψή της έχει αντίκτυπο στον όγκο της φαιάς ουσίας του εγκεφάλου.

Τα πλούσια σε πρωτεΐνες λιπαρά ψάρια είναι επίσης εξαιρετικά για την πρόληψη της τριχόπτωσης, όπως επιβεβαιώνει η συγγραφέας Paula Martin Clares στο βιβλίο της «Η υγεία του δέρματός σας βρίσκεται σε αυτό που τρώτε».