Αν έχετε ξοδέψει λίγο χρόνο ψάχνοντας στο διαδίκτυο για πληροφορίες απώλειας βάρους, πιθανότατα θα έχετε συναντήσει αντικρουόμενες απόψεις σχετικά με το ρόλο που παίζουν οι υδατάνθρακες στην απώλεια βάρους.

Αν έχετε βρεθεί ποτέ σε σύγχυση σχετικά με το πόσους υδατάνθρακες πρέπει να τρώτε για να χάσετε βάρος, δεν είστε οι μόνοι. Η αλήθεια είναι ότι οι υδατάνθρακες μπορούν τόσο να υποστηρίξουν όσο και να εμποδίσουν τις προσπάθειές σας για απώλεια βάρους -το κλειδί είναι να βρείτε τη σωστή ισορροπία στην πρόσληψη υδατανθράκων.

Το eatthis.com μίλησε με τη διαιτολόγο Destini Moody, η οποία απαντάει στο ερώτημα «πόσους υδατάνθρακες πρέπει να τρώτε καθημερινά για να χάσετε κιλά».

Η σύνδεση υδατανθράκων και απώλειας βάρους

υδατάνθρακες

Οι υδατάνθρακες συχνά κατηγορούνται ως πρωταρχικός ένοχος που προκαλεί αύξηση του σωματικού βάρους. Ωστόσο, αποτελούν ουσιαστικό μέρος μιας υγιεινής, ισορροπημένης διατροφής. Σύμφωνα με έρευνες, οι υδατάνθρακες αποτελούν σημαντική πηγή καυσίμων για το σώμα σας, συμβάλλοντας στη βελτιστοποίηση της απόδοσης της άσκησης, γεγονός που οδηγεί σε καλύτερη διαχείριση του βάρους.

Αλλά δεν είναι όλοι οι υδατάνθρακες ίδιοι. Προτιμήστε τους υγιεινούς σύνθετους υδατάνθρακες από δημητριακά ολικής άλεσης, όσπρια, φρούτα και λαχανικά έναντι των εξευγενισμένων υδατανθράκων, όπως τα αρτοσκευάσματα, οι ζαχαρούχες λιχουδιές και το λευκό ψωμί.

Πόσοι υδατάνθρακες είναι αρκετοί;

Πλιγούρι βρώμης

Δεν υπάρχει μια ενιαία προσέγγιση για την πρόσληψη υδατανθράκων. Οι τελευταίες διατροφικές οδηγίες για τους Αμερικανούς συνιστούν στους περισσότερους υγιείς ανθρώπους να λαμβάνουν περίπου το 45% έως 65% των ημερήσιων θερμίδων τους από υδατάνθρακες. Απλά να θυμάστε ότι ο καθένας είναι μοναδικός. Πειραματιστείτε με την πρόσληψη υδατανθράκων για να βρείτε τη χρυσή τομή που τροφοδοτεί τον οργανισμό σας και ταυτόχρονα σας βοηθά να χάσετε τα περιττά κιλά.

Η Moody εξηγεί πως «Αν καταναλώνετε 2.000 θερμίδες ημερησίως, θα πρέπει να καταναλώνετε μεταξύ 900 και 1.300 θερμίδες από υγιείς υδατάνθρακες. Αυτό αντιστοιχεί σε περίπου 225 έως 325 γραμμάρια υδατανθράκων την ημέρα. Ωστόσο, οι ανάγκες σε υδατάνθρακες μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με την ηλικία, τη σωματική δραστηριότητα, τους στόχους βάρους και την κατάσταση της υγείας».

Ποιότητα έναντι ποσότητας

Φαγητό με υδατάνθρακες

Αντί να κολλάτε σε έναν συγκεκριμένο αριθμό γραμμαρίων υδατανθράκων, επικεντρωθείτε στην ποιότητα των υδατανθράκων σας. Τα επεξεργασμένα τρόφιμα που είναι γεμάτα με πρόσθετα σάκχαρα και εξευγενισμένα άλευρα είναι απαγορευτικά. Μελέτες δείχνουν ότι αυτοί οι υδατάνθρακες μπορούν να προκαλέσουν ταχείες αυξήσεις και καταρρεύσεις του σακχάρου στο αίμα, καθιστώντας την απώλεια βάρους μια δύσκολη υπόθεση.

«Αν θέλετε να χάσετε βάρος, επιλέξτε σύνθετους υδατάνθρακες που είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες, ελάχιστα επεξεργασμένοι και δεν περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα», συνιστά η Moody.

Παραδείγματα υγιεινών υδατανθράκων που χωνεύονται πιο αργά και παρέχουν ενέργεια μεγαλύτερης διάρκειας περιλαμβάνουν τα ολόκληρα δημητριακά όπως βρώμη, σιτάρι ολικής αλέσεως και καστανό ρύζι.

Μην υπερκαταναλώνετε υδατάνθρακες.

Είτε πρόκειται για υδατάνθρακες, λίπη ή πρωτεΐνες, η υπερκατανάλωση οποιουδήποτε μακροθρεπτικού συστατικού μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους. Οι έρευνες δείχνουν ότι η εξάσκηση του ελέγχου των μερίδων είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους. Έτσι, προσέξτε το μέγεθος των μερίδων και ακούστε τα σήματα πείνας του σώματός σας.

Είναι προτιμότερο να έχετε μια ισορροπημένη, μέτρια μερίδα υδατανθράκων παρά να τους κόψετε εντελώς. Ο πλήρης αποκλεισμός μπορεί να οδηγήσει σε ανισορροπίες θρεπτικών συστατικών και έντονες λιγούρες, καθιστώντας δύσκολη την τήρηση ενός βιώσιμου σχεδίου απώλειας βάρους.

«Η υπερβολική ποσότητα ενός τροφίμου μπορεί να είναι επιβλαβής με διάφορους τρόπους, γι’ αυτό και οι διαιτολόγοι προωθούν ισορροπημένες δίαιτες που περιλαμβάνουν όλες τις ομάδες τροφίμων με μέτρο», λέει η Moody.