Ενώ οι βλεφαρίδες σας προστατεύουν τα μάτια από τον ιδρώτα και τη σκόνη, οι πνεύμονες σας βοηθούν να αναπνέετε και σχεδόν κάθε άλλο μέρος του σώματός σας -εσωτερικά και εξωτερικά- εκτελεί το δικό του σχετικά γνωστό «έργο», ο αφαλός σας μοιάζει να «κάθεται» στο συγκεκριμένο σημείο του σώματος κάνοντας απολύτως τίποτα. Η απλώς συλλέγοντας χνούδι! Και ενώ είναι αλήθεια ότι ο αφαλός σας εξυπηρετούσε τον πιο σημαντικό σκοπό του πριν γεννηθείτε, έχετε αναρωτηθεί ποια η λειτουργικότητα της υπάρξής του μετά τη γέννηση ενός βρέφους;

Πώς ο αφαλός αποδεικνύεται λειτουργικός για το σώμα

Σύμφωνα με το ZME Science, και όσα αναφέρει το mentalfloss.com, όταν ήσασταν έμβρυο, ο αφαλός ήταν περισσότερο από μια πύλη της κοιλιάς. Ο ομφάλιος λώρος σας επεκτάθηκε από αυτόν και σας συνέδεε με τον πλακούντα της μητέρας σας. Με αυτόν τον τρόπο, ο πλακούντας θα μπορούσε να διοχετεύσει θρεπτικά συστατικά και οξυγόνο σε εσάς μέσω του «σωλήνα» και μπορούσατε να στείλετε πίσω απόβλητα.

Ο ομφάλιος λώρος σας κόπηκε όταν γεννηθήκατε, δημιουργώντας ένα μικροσκοπικό εξόγκωμα που άφησε πίσω του κάποιο ουλώδες ιστό αφού επουλώθηκε. Αυτός ο ιστός ουλής είναι ο γνωστός σε όλους αφαλός. Αν και ίσως έχετε ακούσει ότι το σχήμα του αφαλού σας είναι άμεσο αποτέλεσμα των δεξιοτήτων ου γιατρού που ξεγέννησε τη μητέρα σας, αυτό δεν είναι αλήθεια. Ο Δρ Dan Polk, ένας νεογνολόγος στην περιοχή του Σικάγο, δήλωσε στη Chicago Tribune ότι το σχήμα ενός αφαλού «έχει να κάνει με το πόση ποσότητα δέρματος του μωρού οδηγεί στον ομφάλιο λώρο από το σώμα του μωρού». Έτσι, λιγότερο δέρμα δημιουργεί ένα κοίλο ομφαλό και περισσότερο δέρμα έναν κυρτό αφαλό, με περίπου το 90% να έχουν κοίλο αφαλό.

Ανεξάρτητα, όμως, από το πώς φαίνεται ο αφαλός σας πιθανότατα δεν το χρησιμοποιείτε σε καθημερινή βάση. Ωστόσο, εάν έχετε μελετήσει την ανατομία ή την ιατρική μπορεί να το αναγνωρίσετε ως το κεντρικό σημείο με το οποίο η κοιλιακή χώρα χωρίζεται στα ακόλουθα τεταρτημόρια: δεξιά πάνω, αριστερά άνω, δεξιά κάτω και αριστερά κάτω.

Επίσης, ο αφαλός σας μπορεί να χρησιμεύσει ως άνοιγμα για λαπαροσκοπική χειρουργική επέμβαση, η οποία μπορεί να σας σώσει από την ύπαρξη ουλής αλλού στην κοιλιά σας.

Ο αφαλός είναι επίσης ένα εξαιρετικό κεντρικό ορόσημο εκτός της ιατρικής. Εάν έχετε παρακολουθήσει μαθήματα γιόγκα ή πιλάτες, μπορεί να έχετε ακούσει ότι αναφέρεται ως κέντρο ισορροπίας ή κέντρο βάρους. Επειδή βρίσκεται ακριβώς πάνω από τους κοιλιακούς μυς σας, είναι ένας εύκολος δείκτης για τον εκπαιδευτή σας να αναφέρει πότε θέλει να έχετε πρόσβαση στον πυρήνα σας, κάτι που σας βοηθά να ισορροπήσετε.