Φαίνεται ότι υπάρχει ένα παγκόσμιο ρεκόρ για σχεδόν κάθε πιθανό επίτευγμα, μικρό ή μεγάλο, όπως η μεγαλύτερη ομαδική αγκαλιά και τα περισσότερα αυγά που σπάνε με ένα χέρι σε ένα λεπτό. Ωστόσο, δεν είναι όμως μόνο οι άνθρωποι που μπορούν να κατέχουν ρεκόρ, καθώς σύμφωνα με τα Παγκόσμια Ρεκόρ Γκίνες υπάρχουν ακόμη και ΑΤΜ που εντάσσονται στη λίστα τους.

Ο λόγος για το ΑΤΜ της Εθνικής Τράπεζας του Πακιστάν στο πέρασμα Khunjerab στο Πακιστάν, στα σύνορα Πακιστάν-Κίνας, που κατέχει ένα από τα πιο παράξενα παγκόσμια ρεκόρ.

Το ψηλότερο ΑΤΜ του κόσμου είναι πραγματικό και βρίσκεται εδώ

Το ΑΤΜ στο Πακιστάν με το μεγαλύτερο υψόμετρο στον κόσμο

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το grunge.com η Εθνική Τράπεζα του Πακιστάν ή NBP, εγκατέστησε το 2017 ένα ΑΤΜ σε ιλιγγιώδες ύψος 4.880 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, καθιστώντας το το υψηλότερο ΑΤΜ στη Γη -το Παγκόσμιο Ρεκόρ Γκίνες έχει καταγράψει το επίσημο ύψος ως 4.692 μέτρα.

Ο πρόεδρος της τράπεζας Saeed Ahmed μίλησε στα αποκαλυπτήρια του ΑΤΜ, ανακοινώνοντας: «Είμαστε πολύ υπερήφανοι που κερδίσαμε αυτόν τον αναγνωρισμένο διεθνή τίτλο για την εγκατάσταση του ΑΤΜ με το μεγαλύτερο υψόμετρο στον κόσμο. Ο τίτλος αυτός επιβεβαιώνει τη δύναμη και τη μοναδικότητα των τεχνολογιών που έχουν καταστήσει την NBP ως τον αδιαμφισβήτητο ηγέτη στα ΑΤΜ σε όλη τη χώρα».

Το ΑΤΜ στο Πακιστάν με το μεγαλύτερο υψόμετρο στον κόσμο

Ωστόσο, το ρεκόρ του ΑΤΜ στο μεγαλύτερο υψόμετρο δεν είναι το πρώτο που κατέχει η Εθνική Τράπεζα του Πακιστάν στο Βιβλίο των Παγκόσμιων Ρεκόρ. Το 2009, η NBP αναγνωρίστηκε για τη φύτευση πάνω από 500.000 δενδρυλλίων μαγκρόβιων φυτών σε μία ημέρα στο Keti Bandar, ένα λιμάνι στην περιοχή Thatta του Πακιστάν.

Δυστυχώς, το ρεκόρ αυτό έχει έκτοτε καταρριφθεί από τον κυβερνήτη Lray Villafuerte και τους κατοίκους του San Rafael στις Φιλιππίνες, οι οποίοι φύτεψαν πάνω από 1 εκατομμύριο μαγκρόβια δέντρα σε μία ώρα τον Μάρτιο του 2012, σύμφωνα με τον ιστότοπο των Παγκόσμιων Ρεκόρ Γκίνες.

Ο εντυπωσιακός δρόμος όπου συναντάται το ΑΤΜ

πέρασμα Khunjerab

Σύμφωνα με το Dangerous Roads, το πέρασμα Khunjerab, όπου συναντάται και το εν λόγω ΑΤΜ, είναι το υψηλότερο σημείο διέλευσης συνόρων στον κόσμο, στα 4.705 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, ενώ είναι γενικά κλειστό μεταξύ 30 Νοεμβρίου και 1 Μαΐου λόγω της ποσότητας χιονιού που πέφτει στην περιοχή κάθε χρόνο. Το Khunjerab αποτελεί μέρος της λεωφόρου Karakoram, η οποία ολοκληρώθηκε το 1979 και έχει μήκος 810 μίλια. Σύμφωνα με την Express Tribune, ο αυτοκινητόδρομος αναφέρεται, επίσης, ως αυτοκινητόδρομος «φιλίας», καθώς η κατασκευή του ήταν κοινό έργο μεταξύ του Πακιστάν και της Κίνας, με την κατασκευή του να ξεκινά το 1959 και να ολοκληρώνεται μέσα στα επόμενα 20 χρόνια.

Η Express Tribune σημειώνει ότι κατά τη διάρκεια της κατασκευής του τεράστιου έργου, 567 μέλη του στρατού και 246 πολίτες σκοτώθηκαν από ατυχήματα, συμπεριλαμβανομένων κατολισθήσεων και πτώσεων, ενώ άλλοι 980 άνθρωποι τραυματίστηκαν. Σύμφωνα με την πρωτοβουλία Belt and Road Initiative, 810 Πακιστανοί εργάτες και 200 Κινέζοι εργάτες έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της κατασκευής.

Το 2013, αξιωματούχοι στην Κίνα και το Πακιστάν δημιούργησαν μια κοινή επιτροπή για να επιβλέψει ένα τεράστιο έργο αναβάθμισης του αυτοκινητόδρομου. Το υψόμετρο και η στενότητα του δρόμου καθώς και οι πολλές στροφές του τον καθιστούν επικίνδυνο για τους ταξιδιώτες.