Ο Gene Roddenberry μπορεί να είχε ονειρευτεί ένα τέλειο μέλλον όταν αρχικά δημιούργησε το Star Trek, αλλά τμήματα του οράματός του ήταν σταθερά ριζωμένα στον πραγματικό κόσμο, ειδικά στη φυσική σύνθεση του πληρώματος του ίδιου του Enterprise.

Ο Roddenberry, μαζί με τους παραγωγούς της δημοφιλούς τηλεοπτικής σειράς, αποφάσισαν να πάρουν πολλά στοιχεία από το Ναυτικό των Ηνωμένων Πολιτειών όταν δημιουργούσαν τις επίσημες βαθμίδες της σειράς, συμπεριλαμβανομένου ενός καπετάνιου, ενός διοικητή, μερικών υπολοχαγών και άλλων ρόλων. Ωστόσο, αυτό που πραγματικά αφηγείται την ιστορία του τρόπου λειτουργίας του Enterprise δεν είναι άλλο από τα διαφορετικά χρώματα των στολών του πληρώματός του.

Οι πρωταγωνιστές της σειράς εμφανίζονται στη Γέφυρα του πλοίου με μπλε, κόκκινες και χρυσές στολές. Ωστόσο, αυτά τα χρώματα δεν επιλέχθηκαν τυχαία για χάρη της διαφορετικότητας. Αντιστοιχούν πραγματικά στους διάφορους ρόλους υπηρεσίας του καθενός μέσα στο Enterprise. Οι χρυσές στολές φοριούνται από το τμήμα διοίκησης, το οποίο περιλαμβάνει τον καπετάνιο Kirk, τον υπολοχαγό Sulu και τον Pavel Chekov.

Οι κόκκινες στολές ανήκουν στο τμήμα μηχανικών- επικοινωνιών, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής μηχανικού Scotty και του υπεύθυνου επικοινωνίας Uhura. Οι μπλε στολές φοριούνται από το επιστημονικό- ιατρικό προσωπικό, συμπεριλαμβανομένων των McCoy και Spock.

Όπως, όμως, συμβαίνει και με όλη τη σειρά ακόμη και αυτή η επιλογή χρωμάτων είναι λίγο πιο περίπλοκη απ’ όσο φαίνεται. Οι κόκκινες στολές, λοιπόν, εκτός από τους μηχανικούς και το προσωπικό επικοινωνίας παρατηρούνται και στο «τμήμα ασφαλείας». Αυτό δεν είναι άλλο από τους υποστηρικτικούς χαρακτήρες που σκοτώνονται αμέσως κάθε φορά που το Enterprise αντιμετωπίζει και κάποιον νέο εχθρό. Αυτό σημαίνει ότι όσοι εμφανίζονται με κόκκινες στολές, εκτός από το πρωταγωνιστικό καστ, δεν έχουν και πολύ μέλλον στην οθόνη!