«Δεκάδες εικόνες περνάνε αυτές τις ημέρες μπροστά μου. Εικόνες που αποτυπώνουν την καθημερινότητά μου, δηλαδή το να κοιτάζω μέσα από το ”παράθυρο” των ασθενών που τώρα τους ”φωτίζει” η τιμή αυτής της απονομής του βραβείου η οποία αναδεικνύει την ανάγκη για νέες ανθρώπινες αξίες» αναφέρει μιλώντας στο Newsbeast o Ανάργυρος Μαριόλης. Πρόκειται για τον «Καλύτερο Οικογενειακό Γιατρό στον κόσμο για το 2021 (Global Family Doctor), διευθυντή του Κέντρου Υγείας Αρεόπολης και διδάκτορα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Λίγα 24ωρα αφότου τιμήθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Οικογενειακών Γιατρών, WONCA ο Ανάργυρος Μαριόλης φανερά συγκινημένος από τη διάκριση διεθνούς ακτινοβολίας, η οποία απονέμεται κάθε δύο χρόνια σε ιατρούς από όλο τον κόσμο εξηγεί πως στόχος του είναι να είναι υπερασπιστής της ανθρώπινης αξίας της ζωής.

O «Καλύτερος Οικογενειακός Γιατρός στον Κόσμο»

«Σε αυτή τη διάκριση συνυπάρχουν οι ιδέες και το έργο μου» υπογραμμίζει ενώ παράλληλα τονίζει πως «η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας έπρεπε να λειτουργεί ως το σημείο πρώτης επαφής του ασθενούς με το σύστημα υγείας και να προσφέρει ολοκληρωμένες υπηρεσίες υγείας, οι οποίες να μπορούν να καλύψουν σε μεγάλο βαθμό τις βασικές ανάγκες υγείας του πληθυσμού σε κάθε στάδιο της ζωής».

«Η πρωτοβάθμια φροντίδα, η εξωνοσοκομειακή ιατρική παρέχει την επιστημονική και κοινωνική εγγύηση για να έχουμε ισχυρά συστήματα υγείας που να μπορούν να βελτιώνουν την υγεία του πληθυσμού (των πλέον ευάλωτων ατόμων και οικογενειών) ιδιαίτερα στις ημέρες μας» επισημαίνει ο «Καλύτερος Οικογενειακός Γιατρός στον κόσμο για το 2021».

«Η πανδημία του κορονοϊού κατέδειξε τα κενά»

Αναφερόμενος στην κρίση της πανδημίας του κορονοϊού που πλήττει τη χώρα μας και συνεχώς αυξάνει τα θύματά της ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας Αρεόπολης υπογραμμίζει πως «κατέδειξε αρκετά κενά τα οποία δημιουργούνται όταν δεν έχει οργανωθεί βιώσιμη και υψηλής ποιότητας πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας».

O «Καλύτερος Οικογενειακός Γιατρός στον Κόσμο»

«Ο ίδιος ο πρωθυπουργός της χώρας δεσμεύτηκε ότι η μεγάλη μεταρρύθμιση που θα γίνει στην υγεία τους επόμενους μήνες αφορά την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας» σημειώνει.

Γιατί κάθε πολίτης πρέπει να έχει τον δικό του οικογενειακό γιατρό

Εστιάζοντας στην σπουδαιότητα του θεσμού του οικογενειακού γιατρού ο διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ανάργυρος Μαριόλης επισημαίνει ότι «είναι πολύ σημαντικό κάθε πολίτης να έχει τον οικογενειακό του γιατρό έτσι ώστε να τον υποστηρίζει σε όλη τη διάρκεια της ζωής του να είναι δηλαδή οδηγός, σύμβουλος και συνήγορος».

«Όταν αυτό συμβεί θα αποσυμφορηθεί το σύστημα υγείας. Ειδικά στην περιφέρεια όπου υπάρχει πιο έντονος ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού αυτό γίνεται και τώρα. Στα μεγάλα αστικά κέντρα όμως οκτώ στους δέκα πολίτες δεν έχουν οικογενειακό γιατρό» συμπληρώνει.

O «Καλύτερος Οικογενειακός Γιατρός στον Κόσμο»

Ο Ανάργυρος Μαριόλης είχε ανακηρυχθεί το 2019 καλύτερος Οικογενειακός Ιατρός της Ευρώπης, ενώ από τον Σεπτέμβριο του 2020 είναι μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας.

«Τα προβλήματα των πολιτών σχετικά με το σύστημα υγείας στην επαρχία σε σχέση με αστικά κέντρα είναι διαφορετικά και γι΄αυτό άλλωστε χρειαζόμαστε έξυπνες θα έλεγα επενδύσεις στην πρωτοβάθμια. Η χώρα πρέπει να διασφαλίσει ένα ισχυρό και ικανό υγειονομικό δυναμικό το οποίο όμως να λειτουργεί σε αποδοτικές και επαρκώς εξοπλισμένες δομές σε κάθε γωνιά της χώρας μας. Αυτό θα δράσει όχι μόνο αποτελεσματικά αλλά και αποδοτικά για να δημιουργήσουμε ολοκληρωμένα δίκτυα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας» τονίζει ο Ανάργυρος Μαριόλης.

Όπως παράλληλα εξηγεί «η γεωγραφική κατανομή σε μία μονάδα πρωτοβάθμιας φροντίδας στην περιφέρεια έχει να κάνει με έναν πληθυσμό ευθύνης που γεωγραφικά δεν είναι και τόσο κοντά στη μονάδα υγείας. Η κατ΄οίκον νοσηλεία και φροντίδα είναι μερικά χιλιόμετρα μακριά από το μέρος που εργάζεται κάποιος. Στα αστικά κέντρα δεν είναι το ίδιο. Εκεί υπάρχει και η δυνατότητα της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Στις περισσότερες περιοχές της περιφέρειας οι υγειονομικές μονάδες τα δίκτυα δηλαδή (τα Περιφερειακά Ιατρεία και τα Κέντρα Υγείας) έχουν έναν μεγάλο πληθυσμό ευθύνης. Θα πρέπει έτσι να εξοπλιστούν ανάλογα για να μην ταλαιπωρείται ο πολίτης για πολλά προβλήματα που μπορεί να λυθούν σε επίπεδο πρωτοβάθμιας φροντίδας».

O «Καλύτερος Οικογενειακός Γιατρός στον Κόσμο»

«Το καθήκον μου στο Κέντρο Υγείας θεσμοθετήθηκε από τους ίδιους τους ασθενείς δηλαδή αυτό που έπρεπε να ζητήσουμε και να κάνουμε ήταν να δημιουργήσουμε εκείνες τις κρυψώνες αντίστασης που είχαν έναν στόχο ”να αναζητήσουμε περισσότερο φως και περισσότερη αξιοπρέπεια μέσα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Νομίζω όλα αυτά τα χρόνια τα καταφέραμε γιατί ήμασταν υπερασπιστές της αγάπης κοιτάζοντας με στοργή τον άνθρωπο» προσθέτει.

«Όσο πιο κοντά ήρθαν οι άνθρωποι εν μέσω πανδημίας τόσο πιο μακριά από την άλλη οδηγήθηκαν»

Μιλώντας για τους 20 και πλέον μήνες κορονοϊού «γεμάτους με έντονη υγειονομική συλλογική δράση που είχαν ένα κοινό χαρακτηριστικό την ”ατομικότητα του ανθρώπου”» ο Ανάργυρος Μαριόλης δηλώνει πως «όσο πιο κοντά ήρθαν οι πολίτες εν μέσω πανδημίας και σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνάει η παγκόσμια κοινότητα τόσο πιο μακριά από την άλλη οδηγήθηκαν».

O «Καλύτερος Οικογενειακός Γιατρός στον Κόσμο»

«Το άνοιγμα των σχολείων είναι σημαντικό γιατί τίποτα δεν μπορεί να αποκαταστήσει τη δια ζώσης διδασκαλία»

Σχολιάζοντας το άνοιγμα των σχολείων και την επιστροφή των μαθητών στις τάξεις στις 10 Ιανουαρίου ο «Καλύτερος Οικογενειακός Γιατρός στον κόσμο για το 2021» υπογραμμίζει πως «τίποτα δεν μπορεί να αποκαταστήσει τη δια ζώσης διδασκαλία. Είναι καίριας σημασίας τα παιδιά για την ψυχοσωματική τους ανάπτυξη να βρίσκονται στον φυσικό τους χώρο».

«Για το άνοιγμα των σχολείων εντατικοποιήθηκε το πρωτόκολλο και αυτό που πλέον έχει η χώρα μας είναι από τα πιο εντατικά της Ευρώπης. Μέχρι στιγμής τα όσα αποφάσισε η χώρα μας για τα σχολεία λειτούργησαν πολύ καλά. Η πανδημία είναι μια δυναμική κατάσταση, θα την παρακολουθούμε και θα δούμε τα αποτελέσματα τις επόμενες ημέρες» αναφέρει ο Ανάργυρος Μαριόλης που είναι και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας.

«Είναι όμως σημαντικό να συνεχίσουν τα γίνονται τα self tests έτσι όπως συστήνει η Επιτροπή γιατί είδαμε μέχρι σήμερα πως στα σχολεία από την έναρξη της σχολικής χρονιάς μέχρι σήμερα διανεμήθηκαν περίπου 34 εκατ. περίπου δωρεάν self tests και εκεί εντοπίστηκε το 85 % περίπου των κρουσμάτων της μαθητικής κοινότητας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα αυτό το διάστημα τα σχολεία να λειτουργήσουν κανονικά. Υπήρχε επιφυλακτικότητα στις αρχές του Σεπτέμβρη για τα σχολεία αλλά με την αρωγή των εκπαιδευτικών, των παιδιών και γονέων και τα πρωτόκολλα που εφαρμόστηκαν βοηθηθήκαμε πολύ» λέει στο Newsbeast.

O «Καλύτερος Οικογενειακός Γιατρός στον Κόσμο»

«Το Εθνικό Σύστημα Υγείας αν και πιέζεται απέδειξε πως μπορεί να αντέξει»

«Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους τους υγειονομικούς, σε κάθε γωνιά της χώρας μας» υπογραμμίζει και αναφέρει πως «το Εθνικό Σύστημα Υγείας αν και πιέζεται όλο αυτό το διάστημα έδειξε ότι μπορεί να αντέξει».

Κλείνοντας ζητά από τους πολίτες να παραμείνουν προσεκτικοί απέναντι στον αόρατο εχθρό που καραδοκεί απευθύνοντας έκκληση για τήρηση των μέτρων με στόχο την αποφυγή εξάπλωσης του κορονοϊού.

«Πρέπει να είμαστε ιδιαιτέρως προσεκτικοί ειδικά τώρα με τη μετάλλαξη Όμικρον καθώς είναι μικρός χρόνος επώασής της, πολύ μεγάλη η μεταδοτικότητα αλλά ευτυχώς δεν έχουμε νοσηλείες όπως ήταν με τις άλλες μεταλλάξεις» δηλώνει.

  • Τις φωτογραφίες παραχώρησε στο Newsbeast o Ανάργυρος Μαριόλης