32
loading

Δεν θα βρεις σε ολάκερη την Ιστορία άλλη αποκρυφιστική οργάνωση που να πυροδοτεί διαχρονικά τέτοιο ενδιαφέρον, τόσο επιστημονικό όσο και συνωμοσιολογικό.

Γιατί καμιά άλλη δεν ήταν όπως οι Ναΐτες, το περιβόητο ή διαβόητο, ανάλογα ποιον θα ρωτήσεις, χριστιανικό μοναστικό τάγμα με το τουλάχιστον διπλό προσωπείο.

Πίσω από τη θεόσταλτη αφοσίωση κρυβόταν βλέπετε η απόλυτη αιρετικότητα. Εδώ τίποτα δεν ήταν όπως έδειχνε. Πιθανότατα.

Η καταγεγραμμένη ιστορία τους είναι εξάλλου αρκούντως δηλωτική: Οι Φτωχοί Συστρατιώτες του Τάγματος του Χριστού και του Ναού του Σολομώντα κατάφεραν να μεταμορφωθούν από υπερασπιστές των χριστιανικών καραβανιών στους Αγίους Τόπους σε τραπεζίτες πανευρωπαϊκού κύρους, να συγκεντρώσουν αμύθητα πλούτη και να αφοριστούν τελικά από τη ρωμαιοκαθολική εκκλησία, η οποία τους κυνήγησε στο τέλος ανηλεώς.

Κι αν η διαχωριστική γραμμή μεταξύ θρύλου και πραγματικότητας παραείναι δυσδιάκριτη στις μέρες μας, το ερώτημα του παρελθόντος παραμένει εξίσου επιτακτικό: πώς απέκτησαν οι μοναχοί-μαχητές τόση δύναμη που να μπορούν να γονατίζουν κραταιές ευρωπαϊκές αυτοκρατορίες;

Πώς έπεισαν τον παντοδύναμο Πάπα να τους εκχωρήσει τέτοιο κύρος; Βρήκαν τελικά αυτά που πάντα αναζητούσαν, τα ιερά κειμήλια της χριστιανοσύνης;

Ποιοι ήταν οι Ναΐτες Ιππότες

Η Ιερουσαλήμ έπεσε ξανά σε μουσουλμανικά χέρια το 1065 μ.Χ. και η ασφάλεια των χριστιανών προσκυνητών στους Αγίους Τόπους έγινε και πάλι μέγα ζητούμενο. Τα καραβάνια στη Μέση Ανατολή αντιμετώπιζαν πια ανήκουστες απειλές και κάποιος έπρεπε να τα υπερασπιστεί.

Το έκαναν 9 μοναχοί ιππότες από τη Γαλλία, με επικεφαλής τον Hugues de Payens, που σχημάτισαν προοδευτικά αυτό που θα έμενε στην Ιστορία ως τάγμα «Φτωχοί Συστρατιώτες του Χριστού και του Ναού του Σολομώντα».

Δυο δεκαετίες μετά την Α’ Σταυροφορία, οι Ναΐτες Ιππότες είναι ήδη γνωστοί στη Μέση Ανατολή, χαρίζοντας ασφαλές πέρασμα στους χριστιανούς προσκυνητές. Σύντομα θα αποκτήσουν όμως τρομακτική δύναμη και μια μαύρη Παρασκευή και 13 του Οκτωβρίου του 1307 θα συλληφθούν στη Γαλλία, θα καταδικαστούν με συνοπτικές διαδικασίες και θα ριχτούν στην πυρά.

Πάπας Κλήμης Ε’ και Φίλιππος ο Ωραίος τους εξαφάνισαν μέσα σε μια νύχτα, επισήμως τουλάχιστον, την ίδια ώρα που ένας άλλος Πάπας, ο Ιννοκέντιος Β’, ήταν αυτός που τους είχε κάνει παντοδύναμους.

Στους δύο αυτούς αιώνες που μεσολάβησαν οι Ναΐτες ήταν πια πολυπληθείς, προσελκύοντας Σταυροφόρους και ευρωπαίους ιππότες στους Αγίους Τόπους. Όχι πια για να πολεμήσουν στο όνομα του Θεού κατά των άπιστων μουσουλμάνων, αλλά για να αποκτήσουν κομμάτι από τη ζηλευτή πίτα.

Ως αιρετικοί και εχθροί της χριστιανοσύνης κατέληξαν, ομολογώντας τα κρίματά τους μέσα σε φριχτά βασανιστήρια. Οι Ναΐτες καίγονται στην πυρά και ο πλούτος τους αρπάζεται από βασιλιάδες και ευγενείς με εκκλησιαστικές διασυνδέσεις. Και ο Φίλιππος Δ’ απαλλάσσεται άμεσα από το υπέρογκο χρέος του.

Το ερώτημα επιμένει: Πώς οι πάμφτωχοι Στρατιώτες του Χριστού που ίππευαν ανά δύο τα άλογα κατά τα πρώτα τους χρόνια έφτασαν να γίνουν μια πολυεθνική μπίζνα που γέννησε και έλεγχε το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα;

Στα έγκατα του Όρους του Ναού

Το Όρος του Ναού στην Ιερουσαλήμ αποτελεί ιερό τόπο για εβραίους, χριστιανούς και μουσουλμάνους και εκεί ακριβώς έστρεψαν τις έρευνές τους οι Ναΐτες. Τις αρχαιολογικού τύπου έρευνές τους.

Κι αυτό δεν είναι απλές δοξασίες ή λαϊκές διηγήσεις που έφτασαν ως εμάς. Η ιστορική σκέψη μάς λέει πως οι Φτωχοί Συστρατιώτες του Χριστού επιδόθηκαν πράγματι στην πρώτη ευρείας κλίμακας ανασκαφή στο Όρος του Ναού. Κάποιοι λένε πως το έκαναν για να χτίσουν τα καταλύματά τους, άλλοι πάλι γιατί αναζητούσαν επιμόνως κάτι συγκεκριμένο.

Ξέρουμε επίσης πως το 1118 μ.Χ. οι Ναΐτες, που δεν είχαν ως τότε σταθερή βάση, πήραν ως δώρο για τις υπηρεσίες τους από τον βασιλιά της Ιερουσαλήμ, Βαλδουίνο Β’, τόσο τη γη όσο και τα κτίσματα του Όρους του Ναού. Η Ιερουσαλήμ ήταν τώρα ξανά σε χριστιανικά χέρια.

Είναι επίσης γνωστό πως η τοποθεσία ήταν γεμάτη με χριστιανικά, εβραϊκά και μουσουλμανικά κειμήλια, αλλά και οικοδομήματα. Το όρος λειτουργούσε εδώ και αιώνες ως χώρος απόθεσης και φύλαξης θρησκευτικών κειμηλίων και για τις τρεις μονοθεϊστικές θρησκείες.

Από το Όρος του Ναού πήραν εξάλλου οι Ναΐτες Ιππότες και το όνομά τους, τόσο κεντρικό ρόλο διαδραμάτιζε στη λειτουργία τους. Και ύστερα βάλθηκαν να το κάνουν απόλυτα δικό τους, χτίζοντας μια σειρά από κτίσματα με το σήμα τους.

Τώρα βέβαια δεν ήταν απλοί φύλακες των περασμάτων ως την Ιερουσαλήμ, αλλά ιεροί θεματοφύλακες των κειμηλίων της χριστιανοσύνης. Πολύ σύντομα εξάλλου το σχετικά νεοϊδρυθέν μοναστικό τάγμα θα απολάμβανε της πλήρης υποστήριξης τόσο του βασιλιά της Ιερουσαλήμ όσο και των περισσότερων ευρωπαίων μοναρχών.

Μέσα σε λίγο καιρό θα γίνονταν πανίσχυροι και οι ίδιοι ευρωπαίοι μονάρχες θα ήταν πλέον καταχρεωμένοι σε αυτούς! Η θεωρία ότι κάτι σημαντικό βρήκαν στις ανασκαφές τους, κάτι που έκανε τη χριστιανική Ευρώπη να πέσει στα πόδια τους, έχει προταθεί πολλές φορές εντός επιστημονικών κόλπων ως εξηγητική γραμμή για την πρωτόγνωρη δύναμη και τα αμύθητα πλούτη που απέκτησαν μέσα σε λίγα χρόνια.

Οι Ναΐτες έχουν συνδεθεί με τα λαμπρότερα κειμήλια της χριστιανοσύνης και του ιουδαϊσμού, όπως το Άγιο Δισκοπότηρο ή την Κιβωτό της Διαθήκης. Και ίσως όχι άδικα. Σύγχρονη ανασκαφική εργασία στο Όρος του Ναού έφερε στο φως ένα στοιχείο που δεν πέρασε καθόλου στα ψιλά της αρχαιολογίας: μια σφραγίδα από τον μέγα μάγιστρο του Πρώτου Ναού σε μια άδεια κρύπτη.

Κάτι είχε η κρύπτη και το βρήκαν οι Ναΐτες. Τι; Δεν ξέρει η επιστήμη, καθώς από εδώ κι έπειτα αναλαμβάνει τα ηνία η συνωμοσιολογία…

Η «ύποπτη» ευλογία του Πάπα

Η επίσημη ιστορία των Ναΐτών ξεκινά στον απόηχο της Α’ Σταυροφορίας, κάπου 23 χρόνια μετά το 1096 μ.Χ. δηλαδή (περί τα 1119 μ.Χ.). Τότε ιδρύονται ως τάγμα και 9 χρόνια αργότερα έχουν ήδη φτιάξει το στρατηγείο τους στο Όρος του Ναού. Η παπική βούλα που τους έκανε παντοδύναμους έχει σφραγίδα στο 1128 μ.Χ., μόνο που οι Ναΐτες είχαν ήδη επισκεφτεί το Βατικανό ως τότε.

Ιστορία και αρχαιολογία επιμένουν πως κάτι βρήκαν ή έμαθαν οι Ναΐτες στο μεσοδιάστημα. Και με αυτό στις βαλίτσες τους ταξίδεψαν ως τη Ρώμη, με ένα «ιερό σεντούκι», όπως μας παραδίδει η απόκρυφη μαρτυρία.

Αν και τι ήταν αυτό δεν ξέρουμε, ξέρουμε όμως πως έπεισε τον Ποντίφικα να τους χαρίζει πλούτο και εξουσία. Ή για να τους ανταμείψει ή για να εξαγοράσει τη σιωπή τους. Όπως κι αν έχει, αυτή είναι η πραγματική ιδρυτική πράξη των Ναϊτών Ιπποτών.

Τώρα αρχίζει να μεγαλώνει εκθετικά ο αριθμός τους και να προσελκύουν μαζικά ευρωπαίους ευγενείς στους Άγιους Τόπους. Το Βατικανό αποδείχθηκε πράγματι κάτι παραπάνω από πρόθυμο να τους εκχωρήσει προνόμια ζηλευτά και ανήκουστα για την ιστορία του, όπως φοροαπαλλαγές, λαφυραγωγία, λογοδοσία μόνο στον Πάπα και δυνατότητα επιβολής δικών τους φόρων!

Το ανεπανάληπτο δώρο του Ιννοκέντιου Β’ στους Ναΐτες τούς έκανε πόλο έλξης για κάθε αριστοκράτη με περιπετειώδη ή τυχοδιωκτική διάθεση. Η κάρτα μέλους στο τάγμα εξασφάλιζε πλέον ζωή χαρισάμενη.

Εξοπλισμένοι σαν αστακοί και εκπαιδευμένοι στην εντέλεια, οι μοναχοί-μαχητές μετατράπηκαν σε ελίτ σώμα στρατού και διαδραμάτισαν κεφαλαιώδη ρόλο στην πολεμική ιστορία των Αγίων Τόπων.

Λέγεται πως 500 Ναΐτες έφταναν πια για να τα βάλουν με μουσουλμανικές στρατιές ακόμα και 25.000 αντρών, όπως φέρεται να συνέβη σε μάχη του 1177 μ.Χ.

Τι απέγιναν τα ιερά κειμήλια

Με δεδομένο πως τα βρήκαν, οι Ναΐτες φέρονται να περιέσωσαν τους θησαυρούς της χριστιανοσύνης από τα αρπακτικά χέρια του γάλλου βασιλιά. Ο λεγόμενος «θησαυρός των Ναϊτών» έζησε μια δεύτερη ζωή, με τη συνωμοσιολογική πένα να κρατά πλέον τα σκήπτρα.

Καθ’ όλο τον 17ο, 18ο και 19ο αιώνα πάντως πλήθος πηγών τοποθετούν τα ιερά κειμήλια που κρατούσαν ως επτασφράγιστο μυστικό οι Ναΐτες σε κρύπτες στην Πορτογαλία και την Καταλονία, ισχυρά ευρωπαϊκά προπύργια του τάγματος. Η τοπογραφία των ιερών κειμηλίων των Ναϊτών απλώνεται σε όλη την Ευρώπη, με τη Βόρεια Ισπανία να απαντάται ωστόσο συχνότερα.

Το Άγιο Δισκοπότηρο βρήκαν κατά τους περισσότερους μελετητές οι Ναΐτες. Σύμφωνα με την παραδοσιακή σχολή συνωμοσιολογικής σκέψης, το μετέφεραν στις αποσκευές τους από τους Άγιους Τόπους ως τη Σκοτία, μετά τις φονικές διώξεις τους στη Γαλλία. Το Παρεκκλήσι Rosslyn, γεμάτο από σύμβολα των Ναϊτών και των Μασόνων κατόπιν, υποτίθεται ότι κρύβει στα σπλάχνα του το κύπελλο που χρησιμοποίησε ο Ιησούς στον Μυστικό Δείπνο.

Άλλοι πάλι μάς λένε πως βρήκαν ακόμα και εβραϊκά κειμήλια από τον Ναό του Σολομώντα, ισλαμικούς θησαυρούς από το αρχαίο τέμενος, άλλα ιερά σύμβολα της χριστιανοσύνης, αλλά και την Κιβωτό της Διαθήκης.

Κάτι τέτοιο πρέπει να έγραφε τουλάχιστον στο παρεκκλήσι της Γαλλίας που ζήτησε ρητά να καταστραφεί ο μέγας μάγιστρος του τάγματος στο Παρίσι όταν άρχισαν οι περιπέτειες των Ναϊτών με το γαλλικό στέμμα.

Το γαλλικό στέμμα που αποφάσισε να τους εξαφανίσει από τον χάρτη, όταν οι «τραπεζίτες του Θεού» είχαν χρεωμένη όλη τη χριστιανική Ευρώπη. Αν θα μάθουμε ποτέ και τι θα μάθουμε από όλα αυτά, μένει να φανεί.

Πολύ-πολύ καιρό πριν, ένας νεαρός μοναχός στην Ιερουσαλήμ προσέγγισε επιφυλακτικά δύο ιππότες με τον χαρακτηριστικό κόκκινο σταυρό και τους ρώτησε τι είναι αυτό που φυλάνε μέρα-νύχτα και δεν αφήνουν κανέναν να πλησιάσει.

Οι ιππότες δεν απάντησαν, ένας όμως από αυτούς ψιθύρισε: «Είναι μυστικό...». Κάτι που ανάγκασε τον σύντροφό του να τον διακόψει με αγένεια. Από τότε κρατά το μυστήριο των Ναϊτών Ιπποτών, μόνο που κανείς δεν υπολόγιζε σε τι έκταση θα έφτανε…

ΚΑΝΤΕ LIKE ΤΟ NEWSBEAST.GR

32
σχόλια
 1. avatar Τελικά …

  Είναι πολλά τα λεφτά ...

 2. avatar Στο ερώτημα “τι έψαχναν οι Ναΐτες”…

  (το θέμα του παλατιού - και όχι του Ναού - αναφέρει ξεκάθαρα ο σύγχρονος ιστορικός Γουλιέλμος της Τύρου). Δεν θα καθίσω να απαριθμήσω τις ανοησίες που έχουν γραφτεί και συνεχίζονται να γράφονται για τους ταλαίπωρους Ναΐτες, γιατί θα ξημερώσουμε. Αυτό που έχω να πω, όμως, είναι ότι καλό θα ήταν ως λαός, να διαβάζουμε περισσότερο... Θα μας γλίτωνε από αμάθεια και ένα κάρο ανακρίβειες.
  Ρ.Π. - Μεσαιωνολόγος

 3. avatar Στο ερώτημα “τι έψαχναν οι Ναΐτες”…

  η απάντηση είναι \"την ησυχία τους από όλους τους ανεγκέφαλους ανιστόρητους συνωμοσιολόγους\" που αρέσκονται να διαδίδουν παραμύθια της Χαλιμάς. Τα πάντα - ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΟΜΩΣ - γύρω από τους Ναΐτες έχουν απλή και λογική εξήγηση, αφού ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΟΝΤΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΑ από τα υπεραρκετά χειρόγραφα που σώζονται από τον 12 έως τον 14ο αιώνα στις διάφορες ευρωπαϊκές βιβλιοθήκες. Δεν έχεις κάποιος παρά να τα ζητήσει (με το κατάλληλο αντίτιμο του τα στέλνουν και ηλεκτρονικά!), για να τα μελετήσει αν γνωρίζει λατινική παλαιογραφία, διαφορετικά μπορεί να διαβάσει κάποιον από τους πολυάριθμους Ιστορικούς που ασχολούνται δεκαετίες τώρα με τα Ιπποτικά Τάγματα. Τίποτα, ΜΑ ΤΙΠΟΤΑ, δεν είναι ανεξήγητο, ύποπτο, μυστήριο κλπ. Για όλα - και ξαναλέω για ΟΛΑ - υπάρχει απάντηση. Από τις πάμπολλες επιστολές και \"βούλες\" του Πάπα που απέδιδαν τα ίδια προνόμια σε ΟΛΑ τα ιπποτικά Τάγματα (Ναΐτες, Ιωαννίτες και Τεύτονες), τις αμέτρητες χάρτες με δωρεές των ευγενών, εκκλησιαστικών, πλούσιων αστών (να πώς έγιναν πλούσιοι οι Ναΐτες και οι υπόλοιποι), μέχρι τις εκατοντάδες σελίδες της δικογραφίας τους, στα λατινικά για όποιον μπορεί να διαβάσει - διαφορετικά υπάρχει στα ελληνικά το εξαιρετικό βιβλίο του ιστορικού Malcom Barber \"η Δίκη των Ναϊτών\". Ούτε και έψαχναν κάτι στην Ιερουσαλήμ, στα υπόγεια της πρώτης τους κατοικίας, ΤΟ ΠΑΛΑΤΙ ΤΟΥ ΣΟΛΟΜΩΝΤΑ - ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟ ΝΑΟ ΤΟΥ, όπως ΕΝΤΕΛΩΣ ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΑ ΛΕΓΕΤΑΙ - \"δάνειο\" του βασιλιά Βαλδουίνου Β΄ προς το Τάγμα.

 4. avatar Πλιατσικολογος εθνικιστής

  Τα μεγαλύτερα εγκλήματα στην ιστορία της ανθρωπότητας έχουν γίνει με το πρόσχημα της θρησκείας και του πατριωτισμού. Βέβαια αυτά είναι για τους αφελείς που θέλουν να γίνουν \"ήρωες\" και δεν καταλαβαίνουν ότι πίσω από αυτές τις συγκρούσεις κρύβονται οικονομικά συμφέροντα

 5. avatar Ωραίες οι ιστορικές ενότητες

  Ωραίες οι ιστορικές ενότητες, αλλά χρειάζεται περισσότερη έρευνα...
  Πχ, άλλα είχα διαβάσει εγώ περί Ναιτών, με μπερδέψατε...

 6. avatar ΠΚ

  Το μόνο που κατάφεραν οι Ευρωπαίοι ηγεμόνες (κυρίως ο Φίλιππος ο Ωραίος) ήταν να αρπάξουν τις γαίες των Ν αϊτών. Το θησαυρό τους ούτε που τον βρήκαν. Όταν μπήκαν στα μέρη όπου φυλούσαν τους θησαυρούς τους, τα βρήκαν άδεια. Δεν βρήκαν, επίσης, ούτε ένα από τα 190 περίπου πλοία τους. Άδειες, επίσης, ήταν και οι 2 κυριότερες ναυτικές βάσεις τους, στην Τουλούζ και στη Λα Ροσέλ. Άλλωστε, οι καταδικασθέντες Ναΐτες στη Γαλλία δεν ήταν πολλοί. Στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, οι διωγμοί ήταν από ανύπαρκτοι ως θεατρινίστικοι. Όσο για το πού πήγαν, αυτό είναι σχεδόν σίγουρο: Σκωτία. Δεν είναι τυχαία η συμβολή τους στη μάχη του Μπάνοκμπερν, το 1314 ούτε τα εκατοντάδες κληροδοτήματα εκεί.

 7. avatar lazio

  ο Κλήμης ήταν ένα υποκείμενο. Η Κατάρα θα ναι πάντα εις τούς αιωνες

 8. avatar Stilitis

  Μόνο ο Στέφανος ο Χίος ξέρει την αλήθεια! 😛

  1. avatar Μύθος

   «Θα πεθάνουμε όλοι»

 9. avatar Parkis

  Είς το όνομα του κυρίου!
  Επίσης είς το όνομα του κυρίου και κάθε θρησκεία που σκότωσε για να επιβληθεί!
  Βέβαια οι άλλοι είναι οι κακοί πάντα.
  Μη ξεχνάμε οτι οι πιο πιο πιο κακοί για τους χριστιανούς ήταν οι Έλληνες και γι\'αυτό προχώρησαν σε μαζικές εκκαθαρίσεις και σε ουσιαστική γενοκτονία των Ελλήνων.
  Τα στρατεύματα δικτατόρων όπως ο Μάο ή ο Χίτλερ ήταν παιδάκια μπροστά στους χριστιανούς. Όποιος πιστεύει στο χριστιανισμό σήμερα πρέπει να γνωρίζει οτι ανήκει σε μια απο τις χειρότερες κατακτητικες ομάδες που έζησαν ποτέ στη Γη.
  Καλή ανάσταση στους χριστιανούς. Εύχομαι να ανοίξουν τα μάτια τους και να αρνηθούν το \"διαβολικό\" που στην ουσία υποστηρίζουν.

  1. avatar Νάνι-νάνι

   Σσσσσσσσσσ.... Νάνι, νάνι.....

 10. avatar Kay

  Βρήκαν τα λείψανα του Ιησού

  1. avatar Ch12:04-5

   Θα σε παρακαλέσω, με πραγματική Αγάπη, μην ειρωνεύεσαι, για κάτι που δεν γνωρίζεις. Δεν υπάρχουν λείψανα, κλπ. Ο Ιησούς είναι ο ίδιος ο Θεός.

 11. avatar 2222

  Ο Χίτλερ τους έψαχνε και τελικά τους βρήκε στα Έβερεστ να πίνουν cappuccino

 12. avatar Akis Matthaiadis

  Βρήκαν ιερά κειμήλια ή απλά βρήκαν τα πειστήρια ότι όλη η μπίζνα (Αβραάμ-Μωησής και ΣΙΑ) είναι μία καλοστημένη απάτη οπότε η \"Εκκλησία ΑΕ\" για να εξαγοράσει την σιωπή τους υπέκυψε στους εκβιασμούς τους ??

 13. avatar Εγώ παλι

  αλλα εχω ακουσει . Πως οι ναιτες ηταν οι αμειλικτοι διωκτες των μασσονων , και ότι πανω απο αυτούς ήταν , και συνεχίζουν να είναι οι πεφωτισμένοι , και οι οποίοι συνεχίζουν να είναι οι διωκτες των μασσονων .

 14. avatar Τυχοδιώκτες τής Ευρώπης στο όνομα τής δήθεν θρησκείας

  Με απώτερο σκοπό τήν τήν αρπαγή πράγμα πού τό βλέπουμε έως σήμερα. Άγγλοι, Ισπανοί Πορτογάλοι Γάλλοι Ολλανδοί κλπ. Ήταν καί είναι μία ζωή αυτοί πού έβαζαν χέρι νά αρπάξουν ότι πολυτιμότερο διέθετε κάποια άλλη χώρα είτε βρισκόταν στην Αμερική Ασία ή Αφρική. Πρώτα οι άρπαγες ηγέτες Ευρωπαίοι οργάνωναν τίς αρπαχτές με χίλια δύο προσχήματα καί μετά τό παπαδαριό ευλογούσε τά μέσα καί τά όπλα πού θά δυνάστευαν τούς \' άγριους \' καί τούς άπιστους ακόμη καί με ολική εξαφάνιση εάν ήταν δυνατόν. Δεν ήρθαν ποτέ λατινοαμερικάνοι νά τήν πέσουν στην Ευρώπη, δεν ήρθαν ποτέ ινδονήσιοι νά καταλάβουν ευρωπαϊκές χώρες, ούτε ινδιάνοι τής βόρειου αμερικής νά εξαλείψουν ευρωπαϊκούς πληθυσμούς.

  1. avatar Σφαλιάρας

   Πως και δεν διδάσκεις στην Οξφόρδη, μεγάλε πρύτανη της της [...]λογίας?
   Τέτοια εμπεριστατωμένη άποψη σαν την δική σου καιρό είχαμε να ακούσουμε.

   1. avatar Κέμπριτζ

    τον έχουμε ζητήσει εμείς δεν μπορεί να πάει Οξφόρδη

   2. avatar Είχες κανένα Κόντε

    Στο σόι σου καί σού χάλασε η βιτρίνα καί θέλεις καί Οξφόρδη?

   3. avatar Ο κλαρινογαμπρός

    Έμαθε πού πέφτει καί η Οξφόρδη...

 15. avatar Κώστας Κάπως

  η Ευρώπη με τους τόσους πρίγκιπες και \"ευγενείς\" που διέθετε, για να μην μπερδεύονται στα πόδια των βασιλιάδων έπρεπε κάπου να τους \"βολέψει\" ! από την άλλη ο Πάπας έπρεπε να ξεμπερδέψει με τους πειρατές που κούρσευαν τα πλοία και εμπόδιζαν το εμπόριο με την Ανατολή ! Έτσι στήθηκαν οι σταυροφορίες, με τις αρπαγές πλούτου ,αρχαιοτήτων και η \"εξαγωγή\" μοναρχών ! πολλοί από τους οποίους δεν φημίζονταν για τα ανθρωπιστικά τους αισθήματα !!

 16. avatar Ch06:17-1

  Καλημέρα σε όλη την Ελλάδα με τον Ιησού Χριστό. Ο Ιησούς Χριστός, ο Υιός του Θεού του ζωντος είναι Αναστημενος. Όπως είπε ο Ίδιος ο Κύριος μας, ο Ιησούς Χριστός, και ανάσταση νεκρών και να δουν, δεν θα πιστέψουν. Ανέστησε και τον Λάζαρο, και αμεσως οι αρχιερείς είπαν σκοτώστε και τον Λάζαρο. Ο Ίδιος ο Ιησούς Χριστός, είπε στους μαθητές Του, τα σημεία των καιρών. Μέσα στα σημεία, και η καταστροφή της Ιερουσαλήμ, η οποία εγεινε το 70 μ. Χ, Απα τον Τίτο. Και επαληυευθησαν οι γραφές με τις ημερομηνίες, της διάλυσης της χώρας Ισραήλ, έως της επανιδρυσεως του, στο τέλος του δευτέρου Π.Πολεμου. Από. Το 70 μ. Χ, στην Ιερουσαλήμ πατήθηκε από όλα τα έθνη. Στην καταστροφή της, δεν έμεινε πέτρα για πέτρα, μόνο το τοίχος των δακρύων.Δυστηχως, οι θρησκείες έχουν, για προσωπικά και ευτελή συμφέροντα, την Αλήθεια. Την Σωτηρία της Ανθρωπότητας, Δωρεάν.

  1. avatar Dim4070

   Να μας πεις που έχει αναστηθεί να πανε να τον βρούμε κ εμείς. Χρόνια πολλα

   1. avatar Ch09:12-3

    Παρά πολύ εύκολα μπορείς να Τον βρεις. Όπως και αυτός που σου γράφει, όπως εκατομμύρια τον έχουν βρει, και σήμερα και αύριο θα Τον βρουν. Γονατιζεις, τον ρωτάς αν είναι Ζωντανός, και με την προσευχή αυτή, την ατομική σου, ανοίγεις διάλογο μαζί Του. Έτσι απλά.

    1. avatar ΜΠΟΓΙΑΣ

     Ο καθένας δικαιούται να έχει τη δική του γνώμη, όχι όμως και τη δική του πραγματικότητα.

 17. avatar ο κλέψας του κλέψαντος

  χρισττιανοί, εβραίοι, μουσουλμάνοι...πουλάν τα παραμύθια τους για να φάνε όσα περισσότερα μπορούν από τα πρόβατα

  1. avatar Από γενιά σε γενιά

   Οι ίδιοι καί οι ίδιοι, χλαμύδες, πετραχήλια, φανφάρες, στολές, παράσημα, ευαγγέλια, κοράνια, ταλμούδ καί πάντα με απώτερο σκοπό την εξουσία καί τήν αρπαχτή.

 18. avatar Απιθανο

  Ιστορία σαν να έχει βγει απο παραμύθι .

 19. avatar Ρε

  Ακόμα και τώρα δρουν αλλά μην με ακούτε...αυτά είναι συνωμοσία..χαχαχα

  1. avatar Πρόσεξε…

   Τοοοοσα χρόνια 1 δεν βρέθηκε να κελαηδισει; Ένας; Δεν ζούμε στον μεσαίωνα. Σήμερα τα πάντα μαθαίνονται.

 20. avatar Τετραγωνακιας

  Και τελικα το αγιο ποτηρι ( το ειδε κανεις ποτε) χαθηκε βρεθηκαν μονο αντικειμενα παπαδων που εγλυφαν ανωμαλους βασιλιαδες

Παρακαλούμε περιμένετε ...