Tα απομεινάρια του σώματος του Ιησού που υπάρχουν στον κόσμο μας

Τα ιερά κειμήλια της χριστιανοσύνης που συνδέονται με την ανθρώπινη υπόσταση του Θεανθρώπου


ΕΛΛΑΔΑ
9:57
16/04/2017
Tα απομεινάρια του σώματος του Ιησού που υπάρχουν στον κόσμο μας
94
loading

Ήδη από τους πρώτους αιώνες μ.Χ., τα άγια και όσια που αφορούσαν στη ζωή, τα πάθη και τον μαρτυρικό θάνατο του Ιησού περιβλήθηκαν με το πέπλο του σεβασμού, μένοντας εξέχοντα σύμβολα της χριστιανικής πίστης.

Άλλοτε αμφιλεγόμενα, άλλοτε κατάφωρα πλαστά και άλλοτε χωρίς να έχει εξεταστεί ποτέ η αυθεντικότητά τους, τα ιερά χριστολογικά κειμήλια, όπως αποκαλούνται συνήθως, έχουν τοποθετηθεί μέσα σε αεροστεγείς προθήκες ως υπόμνηση στο δράμα του Θεανθρώπου.

Τα περισσότερα κρύβουν πίσω τους ιστορίες της χριστιανοσύνης που παραείναι μαγευτικές για να μην ενδιαφέρουν τον πιστό, καθώς συνδέονται ευθέως με τις επίγειες περιπέτειες του Ιησού, κι έτσι η συναισθηματική και κυρίως η λατρευτική τους αξία παραμένει όποια κι αν είναι η επιστημονική ετυμηγορία.

Από το Άγιο Δισκοπότηρο και την Ιερά Λόγχη (του εκατόνταρχου Λογγίνου) μέχρι το Ακάνθινο Στεφάνι, τα Ιερά Καρφιά της Σταύρωσης και το Τίμιο Ξύλο, πολλά και διάφορα είναι τα κειμήλια που αφορούν στα Θεία Πάθη μεταφέροντας το μήνυμα του χριστιανισμού με χειροπιαστό τρόπο.

oohoyllolyrelliccsssf01

Πλάι σε αυτά υπάρχουν οι αχειροποίητες εικόνες, όπως η πολυτραγουδισμένη Αχειροποίητη Εικόνα της Έδεσσας, το Ιερό Μανδήλιο, η διαβόητη Σινδόνη του Τορίνο, η εξίσου θρυλική Σινδόνη του Οβιέδο, το Πέπλο της Βερόνικα, η ζώνη, τα σανδάλια και ο χιτώνας του Χριστού, ακόμα και τμήματα από τα σπάργανα του Θείου Βρέφους.

Εκκλησίες στα βάθη του ιστορικού χρόνου έχουν ισχυριστεί πως έχουν στην κατοχή τους ακόμα και το αλφαβητάριο του Ιησού, την ίδια ώρα που η Ιερά Μονή Αγίου Παύλου στο Άγιο Όρος διατείνεται πως φυλάσσει τα Τίμια Δώρα των Μάγων. Όσο για τη Βασιλική της Σάντα Μαρία Ματζόρε στη Ρώμη, εδώ ενυπάρχει τμήμα της Φάτνης του Χριστού, ενώ στην Ιερά Μονή Παμμεγίστων Ταξιαρχών στο Αίγιο Αχαΐας φιλοξενούνται τα «Άχραντα Πάθη», τμήμα από τη χλαμύδα του Ιησού δηλαδή.

Όλα αυτά συνδέονται ευθέως με την επίγεια ζωή του Σωτήρα, καθώς πρόκειται για αντικείμενα που χρησιμοποιήθηκαν από τον ίδιο ή ήρθαν σε επαφή με το σώμα του. Όπως ξέρουμε από την Αγία Γραφή, ο Χριστός μετά την Ανάσταση πέρασε σαράντα μέρες στη Γη και κατόπιν αναλήφθηκε, ανέβηκε δηλαδή στον ουρανό. Η Ανάληψη του Θεανθρώπου αφορούσε στη σωματική του υπόσταση, κάτι που κάνει σπανιότατο το γεγονός να έχουν παραμείνει στη Γη υπολείμματα του σώματός του.

oohoyllolyrelliccsssf0

Και όσα έχουμε, είναι αναγκαστικά τμήματα του σώματός του πριν από την Ανάληψη. Κι έτσι διάφορες εκκλησίες σε επίσης διάφορες ιστορικές στιγμές έχουν ισχυριστεί ότι κατέχουν τμήματα από το πραγματικό σώμα του Ναζωραίου, αν και εδώ κάνει συχνά την εμφάνισή της η διάσταση των δογμάτων. Πράγματα που δέχονται δηλαδή οι ορθόδοξοι και όχι οι καθολικοί και το αντίστροφο.

Παρά τις δογματικές διαφοροποιήσεις ωστόσο, ο χριστιανισμός μίλησε κάποιες φορές για σωματικά κειμήλια του Θεανθρώπου, πραγματώνοντας τους μεσαιωνικούς πόθους του καιρού. Κάποιες φορές μάλιστα, το ιερό τμήμα του σώματος του Ιησού εμφανίστηκε ταυτοχρόνως περισσότερες από μία φορές, προκαλώντας αναταραχή και θεολογικές διαμάχες…

Το Άχραντο Αίμα του Ιησού

oohoyllolyrelliccsssf1

Ο θρησκευτικός θρύλος θέλει μετά την αποκαθήλωση του Ιησού από τον σταυρό, ο Ιωσήφ ο από Αριμαθαίας να σκουπίζει το αίμα από το πρόσωπό του με ένα κομμάτι ύφασμα. Το ύφασμα φυλασσόταν στην Ιερουσαλήμ μέχρι τα χρόνια της Δεύτερης Σταυροφορίας, όταν ο λατίνος βασιλιάς της Ιερουσαλήμ, Βαλδουίνος Γ’, το εμπιστεύτηκε στον γαμπρό του, κόμη της Φλάνδρας.

Επιστρέφοντας λοιπόν στη βελγική Μπριζ, ο κόμης τοποθέτησε το ιερό κειμήλιο στο παρεκκλήσι της Βασιλικής του Αγίου Αίματος, όπως έμεινε έκτοτε γνωστός ο ναός. Το ανεκτίμητο αυτό κειμήλιο φυλάσσεται σε περίτεχνη βυζαντινή φιάλη αρώματος, κατασκευασμένη στην Κωνσταντινούπολη κατά τον 11ο-12ο αιώνα, η οποία μάλιστα δεν έχει ανοιχτεί ποτέ.

Εκατομμύρια πιστοί συρρέουν κάθε χρόνο στη βελγική πόλη κατά την ημέρα της Αναλήψεως -σύμφωνα με το ρωμαιοκαθολικό τυπικό-, όπου γίνεται η λιτάνευση του Αγίου Αίματος του Χριστού (η πρώτη έλαβε χώρα ήδη από το 1303). Η σύγχρονη ιστορική έρευνα υποδεικνύει ωστόσο ότι το σεβαστό λείψανο προέρχεται από τη λεηλασία της Κωνσταντινούπολης που έγινε από τους Σταυροφόρους κατά την Τετάρτη Σταυροφορία το 1204.

oohoyllolyrelliccsssf2

Η παράδοση με το πανί που περιέχει το αίμα του Ιησού προέρχεται μάλιστα από απόκρυφο Ευαγγέλιο. Όσο για τη βυζαντινή φιάλη και το πολύτιμο περιεχόμενό της, από τη στιγμή που κατέφτασε στην Μπριζ, δεν έχει ανοιχτεί ποτέ. Αν πρόκειται πράγματι για αληθινό λείψανο του αίματος του Χριστού, τότε μιλάμε για κειμήλιο υψίστης σημασίας αλλά και μια μοναδική μαρτυρία για το μαρτυρικό πάθος του Ιησού.

Εκτός βέβαια από τη Βασιλική του Αγίου Αίματος του Βελγίου, αρκετές ακόμα εκκλησίες και μονές υποστηρίζουν ότι κατέχουν το Άγιο Αίμα του Ιησού. Η Εκκλησία Santa Maria Gloriosa dei Frari της Βενετίας ισχυρίζεται ότι έχει ένα από τα πιο διάσημα λείψανα της Βενετίας, το Άχραντο Αίμα του Ιησού Χριστού. Μέσα σε μια μεγάλη λειψανοθήκη ενός δωρικά διακοσμημένου μπαρόκ βωμού περιέχεται μικρή ποσότητα από το μύρο που σύμφωνα με την παράδοση μύρωσε η Μαρία η Μαγδαληνή το σώμα του Χριστού, μέσα στο οποίο είχαν ανακατευτεί μερικές σταγόνες από το αίμα του. Το Άγιο Αίμα του Χριστού κατέφτασε στην ενετική εκκλησία το 1480 από τον διοικητή του βενετσιάνικου στόλου, ο οποίος το δώρισε στους φραγκισκανούς μοναχούς.

oohoyllolyrelliccsssf100

Παραμένοντας στη Βενετία, στον Άγιο Μάρκο αυτή τη φορά, υπάρχει μια μικρή λειψανοθήκη ενσωματωμένη στη Σταυροθήκη του Τιμίου Ξύλου της Μαρίας της Αλανίας όπου, σύμφωνα με την επιγραφή που φέρει, αποθησαυρίζει λείψανο του Αχράντου Αίματος του Χριστού που έφερε μαζί του από την Κωνσταντινούπολη ο διαβόητος Δόγης της Βενετίας, Ενρίκο Ντάντολο, ο πρωτεργάτης της λατινικής κατάκτησης της Κωνσταντινούπολης κατά την Τέταρτη Σταυροφορία.

oohoyllolyrelliccsssf200

Σύμφωνα με την παράδοση, ο Δάνδολος σύλησε την Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης και επιστρέφοντας στη Βενετία έφερε στις βαλίτσες του τέσσερα σημαντικότατα λείψανα: το Άχραντο Αίμα του Χριστού, την Κάρα του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή, το Χέρι του Αγίου Γεωργίου και τεμάχιο από το Τίμιο Ξύλο.

Μεταξύ των ευρωπαϊκών εκκλησιών που διατείνονται πως κατέχουν λείψανο του Άχραντου Αίματος του Χριστού είναι και το Αβαείο της γαλλικής Φεκάμπ, ένα μοναστήρι Βενεδικτίνων στη Φεκάμπ της Νορμανδίας. Σύμφωνα με τις τοπικές παραδόσεις, τον Ιούλιο του 1171 ανακαλύφθηκαν στα ερείπια του αβαείου της Αγίας Τριάδος στο Φεκάμπ δύο μολύβδινα φιαλίδια με το Άγιο Αίμα του Ιησού. Το αβαείο παραμένει σπουδαίο προσκυνηματικό κέντρο του ρωμαιοκαθολικισμού.

oohoyllolyrelliccsssf300

Η Γαλλία διεκδικεί το αίμα του Θεανθρώπου σε άλλη μία εκκλησία. Αυτή τη φορά είναι το Neuvy-Saint-Sépulchre που έχει μια εκκλησία-αντίγραφο του Πανάγιου Τάφου της Ιερουσαλήμ -και Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO-, στην οποία υπάρχουν δύο σταγόνες από το Άχραντο Αίμα του Χριστού, οι οποίες συλλέχθηκαν κατά την ημέρα του πάθους του στον Γολγοθά.

oohoyllolyrelliccsssf400

Έχουν το σχήμα δύο πηγμένων δακρύων και επειδή δεν έχουν αναμειχθεί με νερό ή άλλες ουσίες, οι δυο σταγόνες θεωρούνται από τον ρωμαιοκαθολικισμό ως το πιο πολύτιμο χριστολογικό κειμήλιο του κόσμου.

Αλλά και η Ιερά Μονή Βατοπαιδίου του Αγίου Όρους θρυλείται πως περιέχει σταγόνες από το Άχραντο Αίμα του Ιησού. Πλάι στο μεγάλο τμήμα του τιμίου ξύλου που φυλάσσεται στη Σταυροθήκη Τιμίου Ξύλου, περιγράφεται σε παλαιότερους καταλόγους πως μέσα στα φατνώματα της σταυροθήκης υπάρχουν λείψανα από τα μαλλιά αλλά και τα σπάργανα (φασκιές) του Χριστού, καθώς και το αίμα του…

Η Ιερή Ακροποσθία

oohoyllolyrelliccsssf3

Ένα από τα πολυτιμότερα κειμήλια του καθολικισμού που δεν δέχεται η ορθόδοξη παράδοση είναι η Ιερή Ακροποσθία (ή Ιερή Ακροβυστία), που αναφέρεται στην τελετή της περιτομής του Ιησού. Μέρος κάποτε του σώματος του Χριστού, η αξία της είναι αυταπόδεικτη ως ιερό κειμήλιο.

Όπως και όλα τα αγόρια των εβραίων, ο Ιησούς υποβλήθηκε σε περιτομή την όγδοη μέρα της ζωής του. Το γεγονός της περιτομής αναφέρεται ωστόσο μόνο στο Ευαγγέλιο του Λουκά, καθώς οι άλλοι τρεις Ευαγγελιστές (Ματθαίος, Μάρκος και Ιωάννης) δεν αποκαλύπτουν τίποτα σχετικά με την τελετή. Η παλαιότερη αναφορά στην Ιερή Ακροποσθία χρονολογείται από την εποχή του Καρλομάγνου, γύρω στο 800 μ.Χ. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ιερή Ακροποσθία παραδόθηκε στον Καρλομάγνο από έναν άγγελο, ο οποίος κατόπιν την εμπιστεύτηκε στον πάπα Λέοντα Γ’, όταν εκείνος έχρισε τον Καρλομάγνο αυτοκράτορα.

Έκτοτε βέβαια το ιερό κειμήλιο έχει αποτελέσει πηγή έριδας στον ρωμαιοκαθολικό κόσμο, καθώς περισσότερες από 21 εκκλησίες εμφανίζονταν κάποια στιγμή να το έχουν στην κατοχή τους. Όσο για την επίσημη Καθολική Εκκλησία, δήλωσε διά στόματος του Πάπα Κλήμη Ζ’ ότι μόνο μία είναι η αυθεντική. Και βέβαια, για να γίνει ακόμα πιο περίπλοκο το ζήτημα, οι σκευοθήκες που φυλάσσονταν οι Ιερές Ακροποσθίες κατά τον Μεσαίωνα έχουν σήμερα εξαφανιστεί.

oohoyllolyrelliccsssf4

Πέρα από την Ιερή Ακροποσθία της Ρώμης, η οποία θεωρούνταν η αυθεντική, διεκδικητές του σπουδαιότατου λειψάνου ήταν από τους Καθεδρικούς της γαλλικής πόλης Le Puy-en-Velay και της ισπανικής Σαντιάγο ντε Κομποστέλα μέχρι η πόλη της Αμβέρσας αλλά και εκκλησίες στην Μπεσανσόν, τη Μετς, τη Φεκάμπ και σε τουλάχιστον άλλες δέκα γαλλικές και μια χούφτα ιταλικές πόλεις.

Η Ιερή Ακροποσθία του ιταλικού χωριού Calcata (50 χιλιόμετρα βόρεια της Ρώμης) περιφερόταν μάλιστα στους δρόμους μέχρι το 1983, κατά τον εορτασμό της περιτομής του Ιησού την Πρωτοχρονιά κάθε έτους (Περιτομή του Κυρίου και Θεού και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού, κατά την ορθόδοξη παράδοση, που εορτάζεται την ίδια μέρα). Το πατροπαράδοτο έθιμο έληξε απρόοπτα, όταν το ιερό κειμήλιο κλάπηκε…

Ο Ιερός Ομφάλιος Λώρος του Ιησού

oohoyllolyrelliccsssf5

Τμήμα από τον ομφάλιο λώρο του Θείου Βρέφους φυλάσσεται στη Βασιλική του Αγίου Ιωάννη του Λατερανού, τον Καθεδρικό Ναό της Ρώμης δηλαδή όπου εδρεύει ως επίσκοπος ο ίδιος ο Πάπας. Το δεύτερο σωματικό λείψανο του Χριστού που δεν εμφανίζεται στην ορθόδοξη παράδοση είναι το τμήμα του λώρου που απέμεινε μετά τη γέννησή του, κάτι που τίμησε η Λατινική Δύση όσο λίγα.

Η ιστορία του λειψάνου του ομφάλιου λώρου είναι βέβαια πιο περίπλοκη από αυτό, καθώς στα τέλη του 11ου αιώνα-αρχές 12ου εμφανίζονταν δύο τμήματά του, ένα στο περίφημo Volto Santo της ιταλικής Λούκα και ένα δεύτερο στο Παλάτι του Λατερανού, δίπλα στην Ιερή Ακροποσθία. Ένα τρίτο αναφέρθηκε το 1382 σε μια λειψανοθήκη από ελεφαντόδοντο στο βενεδικτίνικο Αβαείο του γαλλικού Κλινί (πλάι ξανά σε λείψανο ακροβυστίας). Ένα τέταρτο έκανε και πάλι την εμφάνισή του στη Γαλλία, χάθηκε ωστόσο και πλέον έχουμε μόνο τη λειψανοθήκη του στο Εθνικό Μουσείο του Μεσαίωνα στο Παρίσι.

oohoyllolyrelliccsssf6

Κάποια στιγμή, ένας πλήρης κατάλογος με τα λείψανα του ομφάλιου λώρου του Ιησού αριθμούσε 15 τέτοια απομεινάρια, αν και αργότερα ο αριθμός ανέβηκε κι άλλο. Τα περισσότερα συνδέονταν με τον Καρλομάγνο και τις αυτοκρατορικές του περιπέτειες…

Τα μαλλιά του Ιησού

oohoyllolyrelliccsssf7

Στην περίτεχνη και βυζαντινή Σταυροθήκη του Τιμίου Ξύλου που φυλάσσεται στην Ιερά Μονή Βατοπαιδίου του Αγίου Όρους, μέσα στα φατνώματα με τα λείψανα, αναφερόταν σε αρκετούς καταλόγους ότι υπήρχαν, πέρα από τα τεμάχια του Τιμίου Ξύλου και λείψανα από τα Ιερά Μαλλιά αλλά και τα Σπάργανα του Χριστού.

Σε βιβλίο που εκδόθηκε το 1870 στο Παρίσι από τον Charles Rohault de Fleury («Υπόμνημα περί των οργάνων του Πάθους του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού») γινόταν ρητή αναφορά στα μαλλιά του Ιησού, όπως και σε συγγράμματα άλλων περιηγητών στην αθωνική πολιτεία.

oohoyllolyrelliccsssf8

Αλλά και ο Βασίλι Γκριγκόροβιτς Μπάρσκι στα ταξίδια του στο Άγιον Όρος (1725-1726 και 1744-1745) περιγράφει ρητά το λείψανο των μαλλιών του Ιησού αλλά και τις φασκιές του νεογέννητου Ιησού.

Τα Μαλλιά και τα Σπάργανα του Ιησού, αλλά και το Άχραντο Αίμα του, φυλάσσονταν μέχρι το 1204 στην Κωνσταντινούπολη (στο βυζαντινό αυτοκρατορικό παρεκκλήσι, την εκκλησία της Θεοτόκου του Φάρου), όταν και χάθηκαν…

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

94
σχόλια
 1. avatar Αυγουστατος Κωνσταντινος

  Το που πιστευει ο καθενας ειναι καθαρα ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟ θεμα !!!!....αυτο απο μονο του τα λεει ολα !!!.........θρησκειες υπαρχουν πολλες....ολες ο ανθρωπος τις δημιουργησε.....και τις εχει ολο και περισσοτερο λιγοτερο αναγκη......οσο για τους πιστους ειναι σιγουροι οτι τα καγκουρω μολις που προλαβαν την πτηση για Αραρατ !!!

 2. avatar ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ

  Είμασταν ο πολυπληθέστερος λαός της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, κ
  Μας αποδεκάτισαν, και λίγο ακόμα θα μας αφάνιζαν. Και έχουν το θράσος κάποιοι θεοβαρεμένοι να μας ζητούν να μην διαμαρτυρόμαστε. Από αυτοκρατορία μας κατάντησαν ένα μικρό κρατίδιο οι χριστιανοπατέρες με τους Αυτοκράτορες του μεσαίωνα. Και διαμαρτύρονται μη θίξουμε την Εβραιογενή θρησκεια και τους δολοφόνους του Ελληνικού Έθνους; Περισσότεροι από 20 000 000 Έλληνες που εξοντώθηκαν τον μεσαίωνα γιατί ήθελαν να παραμείνουν Έλληνες, ζητούν δικαίωση.
  Κλαψουρίζουν οι θεοβαρεμένοι αυτοί, που μας το παίζουν και εθνικόφρονες. και δεν θέλουν να καταλάβουν, ότι τα προβλήματα που έχουμε με τους Τούρκους έχουν τις ρίζες τους στο μεσαίωνα. Τότε αυτοί οι Εβραιοχριστιανοί δημιούργησαν τις προϋποθέσεις να βάλουν πόδι οι Τούρκοι στη Μ. Ασία. Την οποία οι διάδοχοι του Μ. Αλεξάνδρου την είχαν μετατρέψει σε ένα καθαρά Ελληνόφωνο κράτος. Και με πληθυσμό που υπολογίζετε ότι ήταν γύρω στα (10 000 000) δέκα εκατομμύρια Έλληνες, και Ελληνόφωνες. Αν αυτοί οι Έλληνες δεν αποδεκατίζονταν από τους Βυζαντινούς τους χριστιανοπατέρες μαζί με τους χριστιανούς ζτιχαντιστες (παραβολάνους), δεν υπήρχε περίπτωση ούτε τα σύνορα να διαβούν οι Τούρκοι.

 3. avatar ΤΕΞΑΣ ΝΙΚ

  ΑΝΟΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΑΡΑΔΕΣ. 500 ΧΡΟΝΙΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ . ΜΗΠΩΣ ΚΑΙ ΑΦΑΝΙΣΤΕΙΤΕ ΚΑΙ ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ ΣΩΣΕΙ ΤΟ ΕΛΛΑΔΙΣΤΑΝ

 4. avatar mnimwn

  Αντί να ασχολούμαστε και να εφαρμόζουμε την διδασκαλία του ΙΗΣΟΥ ,όπως , αγάπα τον πλησίον σου , χωρίς να θέτει όρια , μην κάνεις στον άλλο ότι δεν σου αρέσει να σου κάνουν οι άλλοι , δώσε ότι αγαθό έχεις σε πλεόνασμα λ.χ. χιτώνας , σε αυτόν που δεν έχει , συζητάμε για τα αποδεικτικά στοιχεία της υπάρξεως του ΙΗΣΟΥ , βλέπετε η συζήτησης γύρω από τις παραινέσεις ΤΟΥ είναι επιζήμιες , ενώ εμείς θέλουμε κερδοφόρες δραστηριότητες , ιερούς τάχα πολέμους ιερά τάχα κειμήλια που τα μαζέψαμε αφού σκοτώσαμε μερικές χιλιάδες . Πόσο καλύτερη θα ήταν η κοινωνία της ανθρωπότητας , αν σαν πιστοί εφαρμόζαμε όσα ο ΙΗΣΟΥΣ μας δίδαξε , ακριβώς επειδή αυτά δίδασκε τον σταύρωσαν , ήταν βλέπετε αντίθετα με τα διαχρονικά κρατούντα συμφέροντα .
  ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ , ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ .

 5. avatar Παν

  1) Σφαγή Υπατίας από τον "Αγιο" Κύριλλο της Αλεξάνδρειας και τους μπράβους του.
  2) Καταστροφή 7.000 αρχαίων ιερών και ναών και δολοφονία 350.000 Ελλήνων από τους δολοφόνους του ¨Μεγάλου" Θεοδοσίου. Μέχρι και φορητά καμίνια είχαν για να λιώνουν τους κίονες των ναών.
  3) Σφαγή 8.000.000 ιθαγενών στη Νότια Αμερική, από τους χριστιανούς Ισπανούς, οι οποίοι φανατίζονταν από ιερείς, απεσταλμένους του πάπα.
  Τρία μόνο παραδείγματα (από τα άπειρα) της "καλοσύνης" του χρισταιανισμού.

 6. avatar Slm

  Αθεος: Εκείνος που δεν δέχεται οτι υπάρχει μια ανώτερη δύναμη
  (όπως και να λέγεται) από την
  οποία επορεύονται τα πάντα.
  Πως όμως είναι φτιαγμένα τόσα
  πράγματα με τέτοια απειρη σοφία;
  πχ το ανθρώπινο σώμα , η κίνηση
  απείρων αστερισμών στο διάστημα
  κλπ Ο άθεος πιστευει οτι ειναι το-σο δυνατός που δεν έχει ανάγκη
  από καμμιά υπέρτατη δύναμη.
  Η ζωή όμως δείχνει πως "μωραινει
  Κύριος ον βούλεται απωλέσαι"και
  στο τέλος θα καταλάβεις ή θα ταλαιπωρηθεις.
  Πιστεύω: Παραδέχομαι την ύπαρξη
  αυτής της δύναμης και δέχομαι να
  ζώ σε αυτή τη ζωή με βάσει κάποιους ηθικούς κανόνες η κατάληξη τους καποια στιγμή να
  φθάσει στο "αγάπα τον πλησιον
  σου ως εαυτόν."
  Οι αλήθειες του χριστιανισμού
  μπορούν από "ζώο" να σε κανουν
  ένα μικρό θεό..

  1. avatar mpla mpla

   ΤΑ ΠΑΝΤΑ στον κοσμο μας, ειναι αποτελεσμα της βαρυτητας.
   Μεχρι και η μεγαλη εκρηξη που σχηματιστηκε το συμπαν, ειναι αποτελεσμα της βαρυτητας.
   αυτο αποδεικνυεται ευκολα σε πειραματα που γινονται στο διαστημα με την συσωματωση της υλης σε μεγαλυτερη υλη.
   Το θεμα ειναι ποιος δημιουργησε την βαρυτητα ή ειναι ενα τυχαιο γεγονος.
   Ισως ο ιδιος ο Θεος να ειναι η Βαρυτητα.

  2. avatar Βοήθεια!!!

   Φανατισμένος θρησκόπληκτος:
   Εκείνος που παρακάμπτει τη λογική και δέχεται οτι υπάρχει μια ανώτερη δύναμη
   (όπως και να λέγεται) από την οποία επορεύονται τα πάντα.
   Η πίστη είναι συχνά το καύχημα εκείνου που παραείναι τεμπέλης για να διερευνήσει.

 7. avatar Περίεργος.

  Κατά κύριο λόγο να ζεί σαν σκεπτόμενος ανθρωπος και οχι σαν πρόβατο-οπαδός.
  -----------------------------------
  Μπορείς να έχεις όση πίστη θες σε πνεύματα, και στη ζωή μετά το θάνατο, και σε παράδεισο και κόλαση, αλλά όσο αφορά τούτο τον κόσμο, μην είσαι ηλίθιος. Γιατί μπορείς να μου πεις πως βασίζεις όλη σου την πίστη στο θεό για να αντιμετωπίσεις την ημέρα, αλλά όταν έλθει η στιγμή να διασχίσεις το δρόμο, ξέρω πως κοιτάς κι απ’ τις δυο μεριές;
  —Gregory House

 8. avatar Slm

  Φίλε ΡΑΝ
  Πουθενά στα χριστιανικά κείμενα
  δεν αναφέρεται μίσος,εκδικητικότητα και απέχθεια για τους διαφορετικούς`
  το αντίθετο μάλιστα.Αν τώρα έχεις
  τέτοια πληροφόρηση είναι λάθος.
  Απλά άλλαξε δάσκαλο.
  Τώρα θέλεις και βγάζεις τέτοιο συμπέρασμα σχετικά με το τέλος του απίστου.Θα πρέπει να μάθεις οτι η ζωή είναι "καθρέφτης".Οπως
  την βλέπεις σε βλέπει.Οτι κάνεις
  θα γυρίσει πάλι σε σένα.Οπότε στο
  τέλος θα πάρεις ακριβώς οτι σου
  αξίζει.Αυτά..
  .Κατά τα άλλα σε παραπέμπω στο
  μύνημά μου στις 16.27. Χαιρετώ.

 9. avatar Γνωση

  Προς αυτον που αποκαλει οποιον δεν πιστευι στον θεο θεωρειται αθεος.Αληθεια πως προκυπτει αυτη η ερμηνεια;Δεν περναει σε καποιους στο μυαλο οτι αν γνωριζεις οτι κατι δεν υπαρχει δεν εχει δηλάδη υποσταση πως γινεται να προσδιορισεις σε οποιονδηποτε οτι ειναι αθεος; Βεβαια αυτη ειναι η δικη μου νοητικη αντιληψη την ανεπτυξα χρονια τωρα ,απλα παρατηρωντας και θελοντας πραγματικα να γνωριζω και οχι να θεωρω ,να καταλαβαινω και οχι απλα να πιστευω γιατι πρεπει να πιστευω.

 10. avatar Slmn

  Οταν ένας "νοητικά εξελιγμένος"
  την πραγματικότητα σε σχέση με τον
  "μέγιστο" Νίτσε την ονομάζει
  "αστεία κριτική" βρίσκεται προφα-
  νως σε σύγχιση (όχι καλό σημάδι
  εξέλιξης).
  Οσον αφορά την πρόβλεψη για το
  μέλλον Νίτσε/Χριστιανισμού ,κάτι
  μου θυμίζει από χαρτορίχτρες..
  (και εδώ έλειψη επιχειρημάτων..
  ή μήπως το φροντιστήριο υστερεί;)

 11. avatar Nikath13

  Για σκεφτείτε και αυτό: να είχαν φυλάξει κομμάτια από τα holy shit και να πρέπει να τα προσκυνάτε....

 12. avatar Slm

  Αγαπητοί εταιρόδοξοι (άθεοι) θεωρητικοί συνομιλητές σας
  προτείνω αντί να παπαγαλίζετε
  θεωρείες δυσνόητες για εσάς, να
  προσπαθήσετε να απαντήσετε
  σε ενα ερώτημα που προφανώς
  μέχρι τώρα δεν σας έχει απασχολησει.Ερώτημα : " Ποιος
  είναι ο προορισμός ενός ανθρώπου
  σε αυτή τη ζωή ; "
  Αν καταφέρετε και απαντήσετε
  σωστά θα καταλάβετε πολλά..
  Μέχρι τότε θα έχετε την αγάπη
  μας(όπως αγαπάμε τα παιδιά παρά τις ανοησίες που μας λένε)
  Χ ρ ό ν ι α Π ο λ λ ά.

  1. avatar Douskas John

   Το οτι πιστεύεις στον Αδάμ και την Εύα που φτιάχτηκε απο ενα παιδάκι του Αδάμ και εφαγε ενα μήλο που της έδωσε ενα φίδι που μιλάει , ναι όντως ειναι πολυ δύσκολο .

  2. avatar Nikath13

   Πάντως όχι να λατρεύει και να προσκυνά το "κομμένο πετσακι", αλλά να ζήσει τη ζωή του χωρίς να κάνει κακό στους άλλους, αλλά και να μην του κάνουν κακό και εκείνου. Και δεν χρειάζεται να πιστεύει σε θεούς για να το κάνει αυτό

 13. avatar Slm

  Το να χαρακτηρίζει κάποιος μπαρούφα κάτι που δεν τον βολέυει είναι φθηνιάρικη υπεκφυ-γή.Αλήθεια θα είθελα να μπορούσνα
  να παρατηρώ κάποιο 'νοητικά εξε-λιγμένο" την ώρα που πέφτει το
  αεροπλάνο του για να πεισθώ πρακτικά για το πως θα τον βοηθήση η "νοητική του εξέλιξη".
  Ξέρεις , στα λόγια ολοι είναι παληκάρια..

 14. avatar Παν

  Σύμφωνα με τον Salmn, ένα είναι το συμπέρασμα: Όποιος δεν γίνεται ανεγκέφαλος χριστιανός, θα έχει άσχημο θάνατο! Φυσικά, κάτι τέτοιοι τύποι χαίρονται με το τέλος των "απίστων". Φοβεροί αυτοί οι χριστιανοί! Επιβεβαιώνουν την ιστορία της θρησκείας τους: μίσος, εκδικητικότητα και απέχθεια για τους αλλόθρησκους. Δε διαφέρετε σε τίποτα από τους τζιχαντιστές.

 15. avatar Slm

  "Αστέρι" ΑσεΜαςΡεΦιλε προφάνως ξέρεις το παραμυθάκι
  που εγώ πιστέυω.Κάνε μου τη χά-ρη να μας πείς το δικό σου παραμυθάκι.Μπορεί να μας εντυπωσιασει (να θυμάσαι μόνο ότι
  και αυτό ειναι ένα παραμυθάκι..).
  Αλήθεια μια και δεν είσαι άθεος,
  θα μας πεις τον θεό σου;
  Και κάτι τελευταίο.Ξέρεις που θα
  σε βρίσκανε αν έλεγες κάτι κατά
  του ισλάμ;

 16. avatar Salmn

  Είναι αξιοσημείωτο ότι οι διάφοροι κουλτουδιάριδες όταν
  τα βάζουν με την θρησκεία επικαλούνται τον "μέγιστο" Νίτσε
  που έχει "πάρει" φαίνεται την υπό-
  θεση εργολαβικά
  Ξεχνούν ότι το ίδαλμά τους ήταν
  παππαδοπαίδι , αρχιυπαρξιστής με όχι ευχάριστη την τελευταία περί-οδο της ζωής του (Θεία δίκη; )
  Τέλος θα πρέπει να αναφερθεί ότι
  ο Αδόλφος Χίτλερ βασίσθηκε στα
  νιτσέικα έργα για να οικοδομήση την θεωρία του ναζισμού.

  1. avatar spΟsoripS

   Ο Νίτσε ήταν μέγιστος και η αστεία κριτική ενός κοινού θνητού δεν τον αγγίζει. Η επιρροή του στην ανθρωπότητα θα συνεχίσει να υπάρχει στο μακρινό μέλλον. Η επιρροή της θρησκείας σου διανύει τον τελευταίο της αιώνα, με το ζόρι..

   1. avatar μητσουκος

    Εννοητε οτι όσο περνουν τα χρονια τόσο και περισσότερο θα φεύγουν οι άνθρωποι από τον Θεό. Εννοητε οτι πολλοί γνωστοί άθεοι δεν είχαν τα αισθητήρια να γνωρίσουν τον Θεό, και παραπλανούν και άλλους. Το ίδιο το Ευαγγέλιο εξ αλλού το λέει.. οτι αυτά που γράφει θα φαίνονται μωρία για τον κόσμο. Και δόξα τω Θεώ που φαίνονται ανοησίες να στο πω και έτσι. Βλέπω πως πηγαίνει η ανθρωπότητα από χρονια σε χρόνια. Απ το κακο στο χειρότερο. Ή μήπως δεν είναι έτσι; ή μήπως φταίει ο χριστιανισμός γι αυτό. Σου μιλάω σαν πρώην αναρχικός και άθεος. Όλα αυτά που γράφετε τα έλεγα και γω. Ευτυχώς που υπάρχουν ακόμα Άγιοι και πιστοί (σωστοί πιστοί όμως όχι καραγκιόζηδες), πιστοί που δεν έχεις ιδέα ούτε καν τι είναι. Ναι ο Θεός γνώριζε οτι θα γινόντουσαν όλα αυτά. Τι θα ήταν όμως καλύτερο; να μην φτιάξει καν τον κόσμο; Ελεύθεροι είμαστε όσο δεν πάει. Και ο ποιο ελεύθερος είναι αυτός που έχει απαλλαγεί από τα πάθη του. Ξέρεις πόσους αναρχικούς έχει το Άγιο όρος. Για εμένα πιο καλά είναι πάντως να είσαι άθεος παρά να είσαι αναίσθητος.

 17. avatar ΓΚ

  Δηλαδη ειναι καποιος αθεος εαν πιστευει στον Θεο ,αλλα οχι στα κολπα των παπαδων; Κομματι απο τον ομφαλιο λωρο,και η ιερη ακροποσθια απο την περιτομη του Χριστου.Που τα βρηκαν οι αθεοφοβοι;Η θρησκεια ειναι πολυ σοβαρη υποθεση, και οχι τσιρκο ,περαστε κοσμε να δειτε ολα τα αξιοθαυμαστα που εχει η δικη μας εκκλησια(με το αζιμιωτο).

 18. avatar Leodakapo

  ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΠΑΙΔΙΑ !
  Ασχοληθείτε και λίγο με τον ISIS
  που κυνηγάει τους Α ΘΕΟΥΣ και όλους τους ΔΗΘΕΝ με τα στερητικό σύνδρομα και αφήστε τους Χριστιανούς που στο Φινάλε δεν σας παραμυθιάζουν και το σημαντικότερο ..,,.ΔΕΝ ΣΑΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΝ ΓΕΝΕΕΣ ΔΕΚΑΤΕΣΣΕΡΙΣ !!!
  ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ !!!! ΚΑΙ ΜΕΙΣ ΣΑΣ ΑΓΑΠΑΜΕ !!!

 19. avatar AZAZ

  Καλα ενταξει ..... Ο μυθος του Ιησου υπηρξεν λιαν επωφελής δια πολλους .... Βλεπετε οπου υπαρχουν προβατα υπαρχουν και λυκοι .....

 20. avatar Περίεργος.

  Παρ’ότι λέγεται ότι η πίστη μπορεί να μετακινήσει βουνά, η πείρα έχει δείξει ότι ο δυναμίτης δουλεύει καλύτερα.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει