31
loading

Τελετουργικό ενηλικίωσης θεωρείται η στιγμή που ένας νέος άνθρωπος φεύγει από το σπίτι της οικογένειάς του και κάνει το μεγάλο βήμα να ζήσει μόνος. Σε κάποιες χώρες, όπως στη Σουηδία, αυτό είναι αυτονόητο και αναπόσπαστο κομμάτι της πορείας ενός νέου προς την ενήλικη ζωή. Σε άλλες, όπως η  Ελλάδα και όχι μόνο, τα πράγματα καθυστερούν αρκετά. Το σαρωτικό πέρασμα της οικονομικής κρίσης άλλωστε, έχει κάνει ακόμα πιο δύσκολη αυτή τη μετάβαση, καθώς τα εισοδήματα των μελών της οικογένειας, όλων των ηλικιών, τα τελευταία χρόνια αλληλοσυμπληρώνονται, προκειμένου να βγει ο μήνας.

Στις ΗΠΑ, περισσότεροι νέοι ζουν με τους γονείς τους σήμερα σε σχέση με όλα τα προηγούμενα χρόνια από το 1940 και μετά. Μελέτη του 2019 στη Βρετανία διαπίστωσε πως ο αριθμός των 23χρονων που ζούσαν με τους γονείς τους αυξήθηκε από το 37% το 1998 στο 49% μία δεκαετία μετά.

Στη Σουηδία τα πράγματα είναι ως γνωστόν διαφορετικά. Στα 18 και τα 19 τους χρόνια τα παιδιά είναι αναμενόμενο να φύγουν από το σπίτι, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι στην ηλικία των 26, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat. Και σημαντικό μέρος αυτών των νεαρών Σουηδών δεν μετακομίζει σε κάποιο «κοινόχρηστο» σπίτι με πολλά δωμάτια ούτε σε φοιτητικούς ξενώνες. Ζουν μόνοι.

Το πλήθος των μονοπρόσωπων νοικοκυριών, ο μη συνωστισμός μελών της ίδιας οικογένειας σε ένα σπίτι και η τήρηση αποστάσεων κάπως αυτονόητα, στην «κανονική» καθημερινότητα, είναι στοιχεία που επισημάνθηκαν ευρέως στη διάρκεια της κρίσης του κορονοϊού. Η Σουηδία ακολούθησε έναν δικό της δρόμο, χωρίς τα πολύ αυστηρά μέτρα και την πλήρη απαγόρευση δραστηριοτήτων που εφάρμοσαν άλλες χώρες. Πολλοί σχολίασαν πως αυτά που προστέθηκαν, ως «νέα», στην καθημερινή ζωή εκατομμυρίων Ευρωπαίων, είναι πράγματα που οι Σουηδοί έκαναν ούτως ή άλλως.

«Πάντα ήθελα να φύγω από το σπίτι και πάντα ένιωθα έτοιμη» λέει στο BBC η Ida Staberg, που νοικιάζει το δικό της διαμέρισμα σε προάστιο της Στοκχόλμης εδώ και δύο χρόνια, από τα 19 της. Το «διαμέρισμα» είναι ένα μικρό στούντιο περίπου 30 τετραγωνικών μέτρων, για το οποίο πληρώνει περίπου 850 ευρώ τον μήνα. Το ενοίκιό της το πληρώνει από τον μισθό της. Οι γονείς της και τα δύο μικρότερα αδέλφια της ζουν σε απόσταση περίπου μιας ώρας, στην άλλη πλευρά της πόλης.

«Μπορώ να φροντίζω τον εαυτό μου, έχω τον έλεγχο της ζωής μου χωρίς να εμπλέκεται το πρόγραμμα της οικογένειάς μου ή των αδελφών μου» τονίζει.

Πάνω από τα μισά νοικοκυριά στη Σουηδία είναι του ενός ατόμου- το υψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ, σύμφωνα με τη Eurostat. Σε αυτά περιλαμβάνονται ένας στους πέντε νέους ηλικίας 18 έως 25, αν και οι ερευνητές εκτιμούν πως ο αριθμός είναι μεγαλύτερος, καθώς πολλοί παραμένουν εγγεγραμμένοι στη διεύθυνση του πατρικού τους σπιτιού, αν και δεν ζουν πια εκεί.

Η νόρμα του να φεύγει κανείς από το σπίτι σε μικρή ηλικία διατηρήθηκε ακόμα και στην περίοδο που η διάθεση ακινήτων ήταν πολύ περιορισμένη. Αν και η μεγάλη ζήτηση και οι ψηλές τιμές δυσκόλευαν ακόμα περισσότερο την εύρεση οικονομικού διαμερίσματος στις μεγάλες πόλεις και καθυστέρησαν κάποιους από την εγκατάλειψη της «οικογενειακής φωλιάς». Ωστόσο η αναλογία των νέων που ζουν μόνοι τους δεν έχει αλλάξει ιδιαίτερα από το 2011, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία της Σουηδίας.

«Στη Σουηδία αλλά γενικά τη Σκανδιναβία υπάρχει πολύ μικρή διαφοροποίηση στην ηλικία που φεύγουν τα παιδιά από το σπίτι, σε σχέση με άλλες χώρες» εξηγεί ο καθηγητής Δημογραφίας στο Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης Gunnar Andersson.

«Σε άλλα μέρη της Ευρώπης δεν θεωρείται προβληματικό να εξαρτάσαι από την οικογένειά σου, σε κάποιες χώρες μπορεί να θεωρείται και στόχος- αν δεν εξαρτάσαι είναι σαν να απορρίπτεις την οικογένειά σου. Στη Σουηδία ο στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα ανεξάρτητο άτομο. Μοιάζει σαν κάτι να συμβαίνει εάν το παιδί μείνει σπίτι».

Ο Andersson εξηγεί πως η «κουλτούρα ατομικισμού» της Σουηδίας έχει ρίζες αιώνες πίσω, όταν οι νέοι στις αγροτικές κοινότητες εγκατέλειπαν τα σπίτια τους για να εργαστούν σε άλλο αγρόκτημα. Στη σύγχρονη εποχή, το να ζουν οι νέοι μόνοι παρέμεινε ρεαλιστικό χάρη στην ισχυρή οργάνωση του κράτους, το οποίο, θεωρητικά, τους δίνει τη δυνατότητα να έχουν πρόσβαση σε οικονομική στέγη, υγεία και εκπαίδευση χωρίς να έχουν ανάγκη τη βοήθεια συγγενών.

Ταυτόχρονα, όπως λέει, τα ακίνητα στην Σουηδία, που είναι συνήθως μικρά διαμερίσματα, συμβάλλουν στο να διατηρηθεί αυτός ο τρόπος ζωής. Αντίθετα, σε πόλεις όπως το Λονδίνο, το Παρίσι ή η Νέα Υόρκη, τα πολυάριθμα μεγάλα διαμερίσματα ή σπίτια ευνοούν τη συγκατοίκηση.

Η άλλη πλευρά

Παρότι αυτή η ζωή που απολαμβάνουν οι νεαροί Σουηδοί μοιάζει με έναν παράδεισο κοινωνικής και οικονομικής ελευθερίας που για πολλούς είναι όνειρο, υπάρχουν ανησυχίες πως μπορεί να υπάρχουν και πιο δύσκολες πτυχές.

Η Karin Schulz, γραμματέας της οργάνωσης για την ψυχική υγεία Mind, τονίζει πως παρότι είναι πολύ ωραίο για τους νέους ανθρώπους να είναι ανεξάρτητοι, η αυτονόητη αποχώρηση από το σπίτι μετά την αποφοίτηση από το σχολείο μπορεί να έχει και αρνητικές συνέπειες σε όσους δεν είναι «συναισθηματικά εξοπλισμένοι» για να ζήσουν μόνοι.

«Κάποιοι δεν είναι έτοιμοι γι’ αυτό. Έχεις πολλά να σκεφτείς, πολλές αποφάσεις να λάβεις. Για πολλούς είναι ένας αγώνας» εξηγεί.

Σύμφωνα με τη Schulz, η «συναισθηματική μοναξιά» είναι ακόμα μία δυσκολία. Παρότι οι περισσότεροι έφηβοι έχουν κοινωνική ζωή και παρουσία στα social media, κάποιοι δυσκολεύονται με τη μετακόμιση εάν δεν βρουν έναν στενό φίλο ή συγγενή «για να συζητούν για τη ζωή τους και τα συναισθήματά τους». Και πολλές φορές, οι γονείς επικεντρώνονται περισσότερο στο να προσφέρουν στα παιδιά τους «πρακτική παρά συναισθηματική» υποστήριξη.

Κατά την ίδια, δεν είναι εντελώς διακριτά τα όρια ανάμεσα στη μοναξιά και τη διάγνωση συγκεκριμένων προβλημάτων ψυχικής υγείας. Αλλά ο αριθμός των νέων ηλικίας 16-24 που χρειάστηκε αγωγή για κάποια ψυχιατρική ασθένεια αυξήθηκε κατά σχεδόν 70% την τελευταία 10ετία.

Ο 26χρονος Christoffer Sandström, που ζει μόνος από τα 21 του, μιλά ανοιχτά για τις δυσκολίες που είχε η μετακόμισή του από την πόλη Sundsvall, περίπου 400 χιλιόμετρα βόρεια, σε ένα διαμέρισμα στη Στοκχόλμη. «Η ψυχική μου υγεία δοκιμάστηκε κι ένιωθα πιο απομονωμένος από ποτέ» εξηγεί. «Δεν είχα ενέργεια, ένιωθα λίγο περισσότερο στεναχωρημένος το πρωί, όταν έβγαινε ο ήλιος. Ήθελα να κάνω τον χρόνο να περάσει πιο γρήγορα και να περάσει ημέρα. Υπάρχει μεγάλη πίεση στους νέους της Σουηδίας να ενηλικιωθούν και να συμπεριφέρονται ως ενήλικοι. Αλλά είναι πιο δύσκολο να ζεις μόνος παρά με την οικογένεια και τους φίλους σου».

Νιώθει καλύτερα, όπως λέει, από τη στιγμή που έκανε παρέες στη δουλειά και άρχισε να αθλείται. «Εξακολουθώ να νιώθω κάποιες φορές μόνος, αλλά κάπως λιγότερο».

Για την Ida Staberg, ο ενθουσιασμός της ανεξαρτησίας, όταν έφυγε από το σπίτι της, εξανεμίστηκε γρήγορα και τα ψυχολογικά προβλήματα που αντιμετώπιζε ως έφηβη επανεμφανίστηκαν. «Ένιωθα μόνη, δεν είχα κανέναν κοντά. Ένιωθα κενό… Άρχισα να σκέφτομαι άσχημα πράγματα για μένα, είχα αυτοκαταστροφικές σκέψεις».

Είναι χαρακτηριστικό πως το ποσοστό των νέων που δηλώνουν πως «ένιωσαν μοναξιά τις τελευταίες δύο εβδομάδες» είναι μικρότερο μόνο από το αντίστοιχο ποσοστό των Σουηδών άνω των 75 ετών.

Σύμφωνα με τον Dr Filip Fors Connolly, κοινωνιολόγο στο Umeå University και συγγραφέα του βιβλίου «The Swedish Loneliness», το να ζει κανείς μόνος είναι σίγουρα παράγοντας που επηρεάζει στον προσδιορισμό της μοναξιάς.

Την ίδια ώρα ωστόσο, άλλες έρευνες δείχνουν πως αυτό δεν επηρεάζει την αντίληψη της μοναξιάς στη χώρα, καθώς «συχνή μοναξιά» δήλωσε πως νιώθει το 5% των Σουηδών, ποσοστό λίγο κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο του 7%.

Η νέα τάση

Το θέμα της μοναξιάς ως πιθανού κοινωνικού προβλήματος και προβλήματος υγείας γίνεται ολοένα και περισσότερο θέμα συζήτησης για τους νεαρούς Σουηδούς. Καθώς διερευνάται το ενδεχόμενο μία αλλαγή στις συνήθειες στέγασης και κοινωνικοποίησης να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του ζητήματος, στις μεγαλύτερες πόλεις αυτό παίρνει και τη μορφή ολοένα και μεγαλύτερου κινήματος συγκατοίκησης.

Το 2011, ένα από τα μεσαιωνικά οικήματα της Στοκχόλμης, το Hus 24, έγινε το πρώτο που χαρακτηρίστηκε «χώρος συμβίωσης». Η ιδέα ανήκει στην entrepreneur Lisa Renander, η οποία ένιωθε μοναξιά όταν επέστρεψε στη Σουηδία από τη Σίλικον Βάλεϊ, και το σπίτι έχει 12 χώρους για νεαρούς επαγγελματίες που αναζητούν κοινή κατοικία. Πέντε χρόνια αργότερα άνοιξε το Κ9, ένα ξενοδοχείο που ανακαινίστηκε για να φιλοξενήσει 50 επαγγελματίες- μεταξύ άλλων δικηγόρους, συμβούλους, δασκάλους, μπάρμαν, χορευτές και εργαζόμενους σε start-up.

Η τελευταία προσθήκη είναι το Colive, που άνοιξε τον Μάιο του 2019, με χωρητικότητα 11 ατόμων, σε μία από τις πιο δημοφιλείς συνοικίες της Στοκχόλμης. Στο κτίριο αυτό, το κόστος για ένα μικρό υπνοδωμάτιο με δύο κρεβάτια είναι περίπου όσο και το ενοίκιο που δίνει η Ida Staberg για το στούντιό της: 850 ευρώ.

«Η συγκατοίκηση προσφέρει κοινωνικό χώρο για πολλούς ανθρώπους που νιώθουν μοναξιά» λέει η συνιδρύτρια Katarina Liljestam Beyer. «Στη Σουηδία είναι πολύ σκοτεινά τα απογεύματα του χειμώνα και δεν έχεις όρεξη να βγεις έξω τις καθημερινές, κάτι που ωθεί μερικούς ανθρώπους στην απομόνωση. Εάν ζεις ήδη με άλλους ανθρώπους, έχεις την τραπεζαρία στην ίδια στέγη με το δωμάτιό σου. Κι αν δεν έχεις όρεξη για κοινωνικοποίηση, απλώς κλείνεις την πόρτα σου».

«Σε ό,τι αφορά την ποιότητα ζωής προσφέρει πολύ περισσότερη χαρά το να είσαι μαζί με άλλους ανθρώπους, ειδικά όταν σκέφτεστε με τον ίδιο τρόπο» λέει η 25χρονη Katrine Bimell, αρχιτέκτονας στο επάγγελμα, που μπήκε από τους πρώτους στο σπίτι.

Όπως περιγράφει, ένιωθε ωραία όταν ζούσε μόνη της της, στα 20 της, αλλά υπήρξε μεγάλη αλλαγή στη διάθεσή της όταν άρχισε να συγκατοικεί με άλλους. «Ήταν μεγάλη η αντίθεση… επειδή η ζωή στο σπίτι πήρε πολύ χρώμα».

Το πόσο θα συνεχίσει να βρίσκει απήχηση η συγκατοίκηση στη Σουηδία παραμένει αντικείμενο συζήτησης. Ο Andersson πιστεύει πως είναι δύσκολο αυτή η τάση να γίνει κυρίαρχη σύντομα, λόγω της βαθιά ριζωμένης κουλτούρας ατομικισμού της Σουηδίας. Οι προηγούμενες γενιές είχαν επίσης δοκιμάσει τέτοιες λύσεις, ωστόσο όχι σε τόσο μεγάλη κλίμακα. «Όλοι δείχνουν να συμφωνούν πως θεωρητικά αυτό θα ήταν κάτι φοβερό. Αλλά στην πραγματική ζωή, δεν φαίνεται να αλλάζουν και πολλά, πιθανώς επειδή αυτός ο τρόπος ζωής δεν ταιριάζει τελικά με τη σουηδική λογική και τη νοοτροπία».

Την ίδια ώρα, δεν λείπουν και οι νεαροί Σουηδοί που δεν αλλάζουν για τίποτα στον κόσμο την ελεύθερη ζωή που απολαμβάνουν μόνοι.

«Στη Σουηδία μας αρέσει να νιώθουμε ξεχωριστά άτομα. Νομίζω πως είναι καλό, δεν είμαστε τόσο εξαρτημένοι όσοι άλλοι» λέει η Jonna Lundin, που μετακόμισε σε στούντιο ενός δωματίου στη Στοκχόλμη όταν ήταν 19 χρόνων για να πάει στο πανεπιστήμιο.

Ακόμα και η Ida Staberg νιώθει πως παρά τις δυσκολίες της με τη μοναξιά, δεν θα άλλαζε την πορεία της. «Ακόμα και αν είναι σκληρό, κάποιες φορές, και δύσκολο, σου μαθαίνει πολλά και σε κάνει να εξελίσσεσαι» λέει. «Οπότε είναι κάτι θετικό».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΤΟ NEWSBEAST.GR

31
σχόλια
 1. avatar Μουντζας Παλαμης

  Αλλοι κολλανε στο νοικι των 850€ αλλοι στο αν ειναι καλυτερα ή χειροτερα και αλλοι στο κλασικο οτι αυτοι κανουν λαθος. Λαθος ειναι να εισαι πτυχιουχος ΑΕΙ, να παιρνεις βασικο 680-1000, το νοικι να ειναι 300-600 για να μην εισαι σε εντελως τρωγλη, να μη μπορεις να κανεις οικογενεια και να εισαι αγχωμενος γιατι τα λεφτα δε φτανουν ουτε για ζητω και να εισαι με αυτοκινητο 20ετιας. Αυτο ειναι λαθος. Προφανως η Σουηδια και καθε ευρωπαικη χωρα ειναι καλυτερες για να επιβιωσεις με αξιοπρεπεια. Εδω ειμαστε ακριβα βαλκανια. Δυστυχως.

 2. avatar εχουμε κανει την ελευθερια υποδουλωση

  βαζω τατουαζ γιατι νοιωθω ελευθερος αλλα εαν αλλαξω ιδεα, δυσκολα το αφαιρω απο το σωμα μου εως καθολου.
  παιρνω ναρκωτικα γιατι θελω να νοιωσω ελευθερος αλλα δεν μπορω να το κοψω για ειμαι εξαρτημενος πλεον
  τι σοι ελευθεριες ειναι αυτες? εχουμε μπερδεψει την βουρτσα με την ....αντε τωρα...ουγκανα

 3. avatar Dimi 68

  Οκ δε λεμε να μενεις με τους δικους σου μεχρι τα 30,αλλα οχι και αυτο το ψυχαναγκαστικο \"σηκω και φυγε ΤΩΡΑ\".
  Ρωταει ο αλλος πως πληρωνει 800 νοικι.
  Στο Γυμνασιο μια καθηγητρια μας ειχε πει:Η οικογενεια δε συμφερει στον Καπιταλισμο.5 ατομα,1 ψυγειο,1 πλυντηριο,1 πιστολακι,1φουρνος,μοιρασμα των εξοδων κλπ.Σκεφτητε μας ειπε τα 3(παιδια) μονα τους;Ολα επι 3.
  Οσο για τη μορφωση που λεει καποιος αλλος φιλος εδω,εμενα μου εχουν πει οτι το κρατος τους \"σπρωχνει\" σε επαγγελματικα λυκεια με δουλειες στυλ, υδραυλικοι, τοναδοροι,μηχανικοι αυτοκ. κλπ, καθόλου μεμπτό μεν αλλα οπως ειπα τους \"σπρωχνουν\".Τωρα που γεμισαμε επιστημονες (ισως) ,ωρα να φουλαρουμε και σε τεχνιτες.
  ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Another Brick in the Wall....Pink Floyd (για οσους δεν...)

 4. avatar Αναρωτιέμαι

  Πόσοι από εσάς έχετε ζήσει Σουηδία για νά έχετε καί άποψη σύγκρισης μέσα από αυτό τό τελείως μονόπλευρο άρθρο. Ως επί το πλείστον η Σουηδία είναι μία κατά πολύ πιο ισχυρή οικονομικά καί κοινωνικά χώρα. Οι νέοι τις ξεκινούν με πολύ πιο ολοκληρωμένους στόχους. Όσους συμφοιτητές είχα σπούδαζαν καί δουλευαν συντοχρόνο άσχετα αν προέρχονταν από μεγάλες οικονομικές επιφάνειες.
  Ούτε τό κύριο κόλλημα τους ήταν πώς ξύριζε τό μούσι του ο Βελουχιώτης η πού θά έκανε διακοπές ο Καραμανλής. Δεν έψαχναν καί δεν ψάχνουν κομματικά γλυψίματα μέσο τού μπαμπά για καμμία θεσούλα για νά τήν βολεύψουν. Τό ακαδημαϊκό επίπεδο γνώσης είναι πολύ πιο υψηλό σέ σχέση με τά εδώ πανεπιστήμια τύπου φαβέλας καί κομματικού φιλτραρίσματος. Όλοι μασάνε τήν γνωστή καραμέλα περί αυτοκτονιών στη Σουηδία καί εδώ στην χώρα τών αγγέλων έχει χαθεί η στατιστική για τό πόσοι φουντάρουν κάθε εβδομάδα.

  1. avatar Μέγα λάθος

   Τελείως πρόχειρα όσα λες, αγαπητέ φίλε. Ισχύει το εντελώς αντίθετο και επιβάλλεται να έχουν όλοι άποψη και να αξιολογούν διαρκώς την αξιοπιστία των πληροφοριών, που καθημερινά δεχόμαστε. Δεν είναι κανόνας να έχεις βιώσει όσα φιλτράρεις μέσα από ένα απλό άρθρο ή από ένα γεγονός, ακόμα κι αν όλα αυτά είναι λειψά ή μονόπλευρα. Σημαντική έλλειψη κριτικής σκέψης μπορεί να έχει ο οποιοσδήποτε, ακόμα και αυτός που βίωσε την όποια του άποψη.

 5. avatar jim

  δεν μπορω να καταλαβω πως πληρωνει 800 και ευρω ενοικιο μαλλον θαειναι ολα μεσα λογαριασμοι κτλ αλλα και παλι 19 χρονων ποσα παιρνει ρε για να πληρωνει και ολα τα αλλα σπουδες ποτε τελειωσε δεν μπορω ..... αν ξερει κατι καποιος να που το πει....

  1. avatar AnaNys

   Αν δουλεύει όπως γράφει στο άρθρο παίρνει σίγουρα 1500-2000 ευρώ το μήνα οπότε δεν έχει πρόβλημα. Επίσης στη Σουηδία στο ενοίκιο συμπεριλαμβάνεται φως, νερό, θέρμανση και ίντερνετ.

  2. avatar Πεππας

   Οι φοιτητές στην. Σουηδία παιρνουν κάθε μήνα εκπαιδευτικό επίδομα για όλα τα χρόνια της εκπαίδευσης τους. Το επίδομα αυτό έχει υπολογιστεί ώστε να μην λείψει κάτι στον φοιτητή, αλλά και να μην περισσεψει στο τέλος του κάθε μήνα!! Στο τέλος των σπουδών του και εργαζόμενος πια, επιστρέφει λίγα λίγα τα χρήματα αυτά. Έτσι μπορουν, αν θέλουν, να σπουδάσουν να μην υπάρχει κόλλημα. Στο ενοίκιο είναι όλα πληρωμενα! Όσο για την μοναξιά ήταν, από παλιά., εγώ θυμάμαι από το 1975 που φοιτούσα εκεί ίσχυε.

 6. avatar ΚΑΡΑΓΚΟΥΛΑΣ

  οπως βλεπετε και αυτοι που ζητουν την ανεξαρτησια τους αργοτερα ψαχνουν για συντροφικιτητα, πραγμα που σημαινει οτι ο ανθρωπος δεν μπορει την μοναξια.
  καταληγοντας βλεπουμε οτι τα σουηδικα μοντελα και αλλα τετοια ειναι γελειως αποτυχημενα.
  Μαλλον εφαρμοζονται γιατι ο πληθυσμος ειναι ποιο ευκολα διαχειρισιμος ( ΔΙΑΝΟΗΤΙΚΑ ΕΝΝΟΩ)
  οποια αντιθετη αποψη υπαρχει ας ειναι λογικα τεκμηριωμενη

 7. avatar ΚΑΡΑΓΚΟΥΛΑΣ

  παντα ο νεος επιζητα την ελευθερια και την ανεξαρτησια. Με την παροδο του χρονου ( εαν δεν αποκτησει καλη σχεση) κυριευεται απο την μοναξια, επιμενει απο εγωισμο οτι δεν εχει προβλημα, αλλα δυστυχως το προβλημα τον κυριευει, ο ιδιος ομως επιμενει πιστευοντας οτι η ιδια η μοναξια ειναι φυσιολογικη. Ανατρεχει σε οτιδηποτε υποτυπωδες που θα μπορει να την καλυψη,αλλα ματαια. Ετσι εχουμε καταθλιψη με τα επακολουθα της.
  Το μονο φυσιολογικο ειναι η συναισθηματικη υπαρξη της οικογενειας και εαν ειναι δυνατον με διακριτικο και οχι κατινιστικο τροπο που κανουν καποιοι γονεις στα ΕΝΗΛΙΚΑ παιδια τους
  Το σουηδικο μοντελο δινοντας κοινωνικες παροχες στην κοινωνια, εν τουτοις δεν εχουν εξασφαλισει την ψυχικη υγεια των πολιτων τους και δοκιμαζουν καινουρια μοντελα που ειναι σκετη αποτυχια.
  ΜΟΝΟ ΜΙΑ ΙΣΟΡΡΟΠΗΜΕΝΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΩΖΕΙ .

 8. avatar San den

  Και οι σουηδεζες πού έρχονται στην κω μέσα σε δύο εβδομάδες έχουν αλλάξει 4 με 5 άτομα.

 9. avatar Πάντως είναι

  Μεγάλη σύμπτωση που γράφετε αρνητικά για τη Σουηδία την ίδια περίοδο που την κατηγορείτε για την ανοσία της αγέλης που εφαρμόζει... συμπτώσεις θα μου πεις τώρα βρε παιδί μου

  1. avatar φιλε μου

   η ανοσια της αγελης εφαρμοσθηκε εκει γιατι οι σουηδοι ζουν ατομικα και απομονωμενα ουτως η αλλως. Αυτο δεν μπορουσε να εφαρμοστει εδω γιατι απλα ειμαστε πιο φυσιολογικοι, πιο κοινωνικοι.τι δεν καταλαβες?

   1. avatar Χμμμ

    Απαρχαιωμένα στερεότυπα περασμένων δεκαετιών για να νιώθει ο Έλληνας ανώτερος από τους άλλους λαούς και να παραβλέπει πόσο πίσω είναι. Ε κάποια στιγμή, κάποιοι ταξιδέψαμε και καταλάβαμε.
    Καθίστε μερικοί να νομίζετε ότι είμαστε πιο φυσιολογικοί, πιο φιλόξενοι, πιο φιλότιμοι, πιο δουλευταραδες, πιο πατεντιαρηδες πιο πιο πιο.
    Ή απλά δείτε πού είναι αυτοί και πού είμαστε εμείς και κλάψτε.

 10. avatar Τουλάχιστον

  Αυτό πού είδα στους περισσότερους νέους τής Σουηδίας κατά τήν περίοδο πού έζησα από τό 1981 έως τό 1989 στην πόλη Λούντ σάν φοιτητής, σέ σχέση με την νεολαία τής Ελλάδας είναι ότι εκεί πάνω γνώρισα άτομα με πιο ανοιχτά μυαλά με περισσότερες εμπειρίες από ταξίδια με αρκετές προσωπικές ενασχολήσεις, πιο απελευθερωμένα κορίτσια, πού σέ σχέση ακόμα τότε με τήν Ελλάδα έβγαζες καμμία γκόμενα καί φοβόμουν μην έρθει τό σόι της έξω από τό σπίτι σου καί σού φωνάζουν νά τήν παντρευτείς. Εκτός από τά ζόρια τού χειμώνα γενικά είχα νά κάνω με ένα πιο χαλαρό περιβάλλον από ανθρώπους. Κάθε άποψη είναι προσωπική, κάποιοι μείναμε κάποιοι έφυγαν από τούς πρώτους μήνες.

 11. avatar Όλα προσπαθούμε να τά βάλουμε σέ ένα καλάθι

  Κάθε χώρα θέλουμε να έχει τά καλά πού μπορεί νά έχει η δική μας.

 12. avatar Φαρμακογλωσσης

  Τα καλα της Σουηδιας των δεκαετιων 60 70 δεν υπαρχουν σημερα. Πολλοι θυμουνται εκεινα τα χρονια και νομιζουν οτι ετσι ειναι και σημερα. Μυθος! Γενικως, μαπα το καρπουζι.

 13. avatar Andrex

  Αυτά γράφετε και χαλάσατε την ελληνική κοινωνία συγκρίνοντας ελευθεριάζουσες κοινωνίες με την ελληνική πατριαρχική που δεν σας άρεσε. Θέλατε να είσθε δυτικοί και ευρωπαίοι. Στην αρχή εσείς οι δημοσιογράφοικαι το ελληνικό σινεμά έβγαλαν τις γυναίκες έξω το 1960 προωθώντας τον δήθεν φεμινισμό και τις ισότητες και κουραφέξαλα ως πρότυπο κοινωνίας. Μίνι φούστα και γκαρσονιέρες της πορνείας τότε. Μετά τις εκπόρνευσε το κράτος με νόμους (πχ. κατάργηση της μοιχείας, της προίκας κ.α.) αλλά και με κοινωνική ανοχή όπως και υπερβολική πατρική ανοχή(!!)· ώσπου στο τέλος σήμερα οι γυναίκες ξεσαλώνουν σε όλα τα επίπεδα. Τ ακορόϊδα οι άνδρες πάνε για στις βαριές δουλειές (κτίστες, ψήστες, σιδηρατζήδες, υδραυλικοί, λατομεία, φορτηγατζήδες και χίλιες δυό άλλες επικίνδυνες και κουραστικές) που έτσι κι αλλιώς δεν μπορούν να τις κάνουν γυναίκες και τις γυναίκες τις βρίσκεις παντού ως διευθύντριες, υπεύθυνες, γραμματείες μεγάλων εταιρειών, προσωπάρχησες και 1002 άλλες θέσεις σε κάθε εταιρεία και σε κάθε Ίδρυμα ή Οργανισμό! Βέβαια τις περισσότερες, οι ισχυροί άνδρες σε χρήμα και σε επιρροή τις τοποθετούν και φυσικά τις εκμεταλλεύονται στο πεδίο του έρωτα! Χοντρά λεφτά, δόξα και ανεξαρτησία για την γυναίκα. Και έτσι τα αγοράκια μας δεν βρίσκουν γυναίκα πλέον να παντρευθούν!! Κι αν παντρευθούν τους χωρίζουν όλες αυτές οι ελληνίδες μαντάμες μόλις του πάρουν και κανένα παιδί, γιατί έχουν τα πάντα και ό,τι γουστάρουν στα πόδια τους. Γιατί να έχουν έναν \"βλάκα\" αρσενικό να τις εμποδίζει?

  1. avatar alex-george

   Εμπεριστατωμένη απάντηση. Σαν να λέμε, οΤάκης Τσουκαλάς κάνει κοινωνιολογική ανάλυση της Ελλάδος από το 1960 και εντεύθεν, χαχαχαχα

  2. avatar Hello !!

   Ετσι ξυπνάς κάθε μέρα η σημερα σου έτυχε ?

 14. avatar Jo Geo

  Διαβάζοντας τα σχόλια σας θα συμφωνήσω μαζί σας.
  Δεν είναι καλό ούτε να είσαι αραχτός στο σπίτι και να πληρώνει η οικογένεια σου τα έξοδα σου μέχρι τα 30-40 σου και να περιμένεις να γίνεις «διευθυντής» επειδή έχεις ένα δυο ή τρία πτυχία , αλλά και το μοντέλο της Σουηδιας το να δουλεύεις όλη την ημέρα , μετά να πηγαίνεις στον ψυχολόγο και μετά σπίτι και αλκοόλ - social media μέχρι να κοιμηθείς δεν είναι ότι καλύτερο...
  Βέβαια ο καθένας μας νιώθει και αντιλαμβάνεται τον τρόπο ζωής του - ευτυχία - καθημερινότητα , με διαφορετικό τρόπο...
  Όλα χρειάζονται με μέτρο και σύνεση...να κανείς σωστά αυτό που έχεις επιλέξει ως δουλειά (έστω και προσωρινά) , να διασκεδάζεις ποιοτικά με αυτό που σου αρέσει πραγματικά και όχι με κάτι που είναι «μόδα»...

 15. avatar @εχουμε φτάσει

  Φίλε μου εσύ φταίς , αφού τα λέει απο μόνο του η λέξη φιατ ΠΑΝΤΑ , μέχρι τα 50 σου θα το κρατήσεις και αν δεν έχει πάρει φωτιά μέχρι τότε ,θα το κρατήσεις και περισσότερο...

 16. avatar Δημητρης Μπόγρης

  Επειδή έχω ζήσει 5 χρόνια στην Σουηδία σας λέω μόνο ότι είναι από τις πρώτες χώρες στο κοσμο σε αυτοκτονίες επειδή ακριβώς όλα είναι τέλεια και δεν σκέφτονται , δεν νοιωθουν...Όλη μέρα στη δουλειά με μεγάλους μισθούς με μεγάλη αλλά ανταποδοτική εφορία και απλά το καλοκαίρι 20 μέρες στην Ελλάδα ή γενικά στη Μεσόγειο για διακοπές

 17. avatar Δεν αναφέρεται πλέον…

  ...ότι οι Σκανδιναβικές χώρες χτυπάνε τις πρώτες θέσεις στους δείκτες ευτυχίας. Αυτό πηγάζει σε μεγάλο βαθμό από την οικονομική πρόοδο τους σε συνδυασμό με το μοντέλο οικονομίας που έχει μεν τεράστιους φόρους (αγγίζουν έως και το 40%) αλλά με πραγματικά αντίστοιχες παροχές για τους πολίτες.

  Αυτό παρέχει στους πολίτες οικονομική ασφάλεια που με τη σειρά τους επιτρέπει ένα πιο ξέγνοιαστο τρόπο ζωής που συγχωρεί λάθη στις επιλογές που μπορεί να κάνει ένας νέος.
  Έτσι καταφέρνουν να μένουν χαρούμενοι ακόμη και στην θλίψη που προκαλούν οι χειμώνες χωρίς ήλιο.
  Δυστυχώς στην Ελλάδα πολλοί νέοι έχουν βολεύτεί στην οικονομική ασφάλεια της θρεμμένης οικογένειας από τις εποχές παχιών αγελάδων αρνούμενοι να εργαστούν και η κατάσταση μένει στάσιμη, αδικώντας τους νέους που παλεύουν κόντρα σε όλες τις συνθήκες στην απώλεια της προσωπικής τους ζωής με τα 12ώρα και 13ώρα που δουλεύουν.

 18. avatar ΑΝΤΑΙΟΣ Φ

  Το να δουλεύεις όλη μέρα για κάποιον, και μετά να τρέχεις να πιεις ένα ποτό και μετά να κάτσεις στην οθόνη μέχρι να σε πάρει ο ύπνος, ώσπου να κτυπήσει το ξυπνητήρι και να αρχίσεις να τρέχεις πάλι, είναι το φυσιολογικό, ναι;

 19. avatar Άσε

  Ρε προκοπή εσυ δεν σου φτάνουν τα λεφτά για καφέ...όλοι οι Έλληνες έχουν ένα κ.....πτυχίο κ θέλουν να γίνουν διευθυντές .κ κααααθοονται στην καναπεδαρα κ περιμένουν την σύνταξη να πάρουν Κανα 5ευρω.....ξέρω άτομα που κάνουν τρεις δουλειές κ μια χαρά λεφτά βγάζουν.στην Σουηδία τι κάνουν δηλαδη δουλεύουν δυο ώρα κ παίρνουν χιλιάρικα;θα σου πω εγω τι κάνουν.ολη μέρα δουλεύουν κ το απόγευμα πέφτουν για ύπνο.Μια φιλη μου γιατρός κ δεν την πάλεψε γύρισε πίσω κ είχε και μισθαρα.

  1. avatar Αντε παλι

   Βγαζεις ευκολα συμπερασματα και κανεις γρηγορες γενικευσεις. Καλυτερα στην Ελλαδα να σκεφτομαστε γιατι μια δουλεια μπορει να μη φτανει να ζησεις σαν ανθρωπος. Κανεις δε θελει να γινει διευθυντης απο το τιποτα και προσβαλλεις κοσμο που παλευει να ζησει και νεους ανθρωπους που δε μπορουν να χτισουν τη ζωη τους.

   Ως κατοχος μεταπτυχιακου, στην Ελλαδα πουλαγα τηλεφωνα και δε μου δινοταν ευκαιρια να χτισω κατι και το εψαξα αρκετα. Στη Σουηδια καταφερα να βρω δουλεια σαν επιστημονας και με το μισθο μου να μπορω να κανω αποταμιευση και πρωτη φορα στη ζωη μου να ειμαι χαρουμενος και λιγοτερο αγχωμενος γιατι και το περιβαλλον ειναι ηρεμο.

   Δεν εχει τη κοινωνικη ζωη της Ελλαδας αλλα αμα τα ζυγισω δε υφισταται δίλημμα πλεον. Για τωρα τουλαχιστον, μου εχει φερθει πολυ καλα σα χωρα. Φανταζομαι οτι κριτηριο βαζει ο καθενας πρωτο. Δε καταλαβαινω αυτο το θαψιμο που γινεται για τη Σουηδια εχουμε καποια κοντρα και δε το καταλαβα ?

   Εγω σα αρνητικο θα ελεγα πιο πολυ μια περηφανια που εχουν οι σουηδοι για τη χωρα τους(του στυλ εμιες ξερουμε και κανενας αλλος//βεβαια το συνανταμε και αλλου αυτο) και οτι εχουν ενα passive aggressive στυλακι που στη λενε με το γαντι. Στη δουλεια αν εχει καποιος θεμα δε θα πιασει το συναδελφο να του πει ελα δω ρε συ το και το ,,, αλλα μπορστα σου θα ειναι ολα μελι γαλα και απο πισω θα παει στον ανωτερο και θα το αναφερει να ερθει αυτος να σου πει..φαντασου αυτη το στυλ και σε μη επαγγελματικςες σχεσεις.

 20. avatar ΒΕΛΟΣ

  850 ευρω ενοικιο... Χμμμμ.
  Δεν νομιζω ο κατωτατος να ειναι 700 ;
  που στην Ελλαδα ο κατωτατος αφορα ολο τον ιδιοτικο τομεα.
  Μενουν μονοι, γιατι μπορουν.

Παρακαλούμε περιμένετε ...