11
loading
Γράφει
ο Γιώργος Κολέτσος

O σχετικά πρόσφατα επινοημένος όρος digisexuality, αφορά μια ολόκληρη φιλοσοφία που ήδη έχει αρχίσει να χαρακτηρίζει τον τρόπο με τον οποίο συνδέονται ερωτικά και συναισθηματικά οι άνθρωποι: από τις γνωριμίες στα social media, το φλερτ μέσω facebook και tinder, οι ερωτικές σχέσεις περνούν πια, σε μια εποχή που η σεξουαλική λειτουργία θα πραγματοποιείται με τη συμμετοχή εξελιγμένων ρομπότ τεχνητής νοημοσύνης.

Aν όλα αυτά σας φαίνονται απόκοσμα, καλό είναι να ξεκινήσουμε με την ιστορία του Ιάπωνα Akihiko Kondo. Ο 35χρονος Akihito, είναι ένας καθημερινός άνδρας που είχε τη «τύχη» να ερωτευτεί μια pop τραγουδίστρια, αρκετά διάσημη στη χώρα του, την Hatsune Miku και να κάνει σχέση μαζί της. Κάθε μέρα περιμένει πώς και πώς να γυρίσει στο σπίτι από τη δουλειά, για να μιλήσει μαζί της. Εκείνη τον υποδέχεται με τον πιο γλυκό τρόπο.

Το παράξενο σε αυτή την ιστορία είναι πως η αγαπημένη του δεν είναι άνθρωπος αλλά πρόκειται για ένα ολόγραμμα με τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης που βρίσκεται μέσα σε μια κάψουλα. Είναι ξετρελαμένος μαζί της και παρά τις αντιρρήσεις των γονιών του αποφάσισε να την παντρευτεί. Μάλιστα ξόδεψε 17,600 δολάρια για την τελετή του γάμου, στην οποία βρίσκονταν 40 καλεσμένοι.

Τα πρώτα ρομπότ του σεξ, τα Harmony

Καλά όλα αυτά αλλά με το σεξ τι γίνεται; Η απάντηση είναι αρκετά τρομακτική. Υπάρχουν ήδη τεχνολογίες που επιτρέπουν την ερωτική πράξη με προϊόντα τεχνητής νοημοσύνης. Στα εργαστήρια παραγωγής τους όλα είναι προσεκτικά μελετημένα. Οι τεχνητές γυναίκες που κατασκευάζονται έχουν το  δέρμα, τα χρώματα μαλλιών και ματιών, το στήθος και τις αναλογίες που ο πελάτης παραγγέλνει. Οι κούκλες πρέπει να ανταποκρίνονται στη φαντασίωσή του όχι μόνο όσον αφορά την εξωτερική εμφάνιση αλλά και αναφορικά με τον χαρακτήρα. Υπάρχουν πολλών ειδών γυναίκες, ντροπαλές, πιο τολμηρές, ευαίσθητες, δυναμικές. Οι ιδιοκτήτες τους μπορούν να συνομιλούν μαζί τους μέσω bluetooth. Η τεχνητή νοημοσύνη που ήδη χρησιμοποιείται στις κούκλες αυτές μπορεί να μετακινεί το πρόσωπό τους σαν να πρόκειται για αληθινές κοπέλες.

«Τα πράγματα έχουν προχωρήσει περισσότερο από ότι φαντάζεται κανείς και διαβάζω πως ήδη υπάρχουν ιερόδουλες -ρομπότ στην Κίνα και σε άλλες χώρες, ενδεχομένως. Αν τα πράγματα είναι έτσι, θα πρέπει να δεχτούμε πως υπάρχει μια αλλαγή που έχει να κάνει με την τεχνολογία, να το δεχτούμε όχι με την έννοια του αν συμφωνούμε ή όχι. Πολλές φορές τα γεγονότα τρέχουν πριν τη δική μας άποψη. Κυρίως πρέπει να δούμε κάτω υπό ποιους κανόνες μπορεί να γίνεται η χρήση αυτών των τεχνολογιών» μας λέει ο Ζήσης Παπαθανασίου, Επίκουρος καθηγητής γυναικολογίας - Σεξολόγος και διευθυντής του Ελληνικού Σεξολογικού Ινστιτούτου.

«Ήδη συγκεκριμένες εταιρείες σε παγκόσμιο επίπεδο ασχολούνται με τον τομέα αυτό και συναγωνίζονται σχετικά με το ποια εταιρεία θα βγάλει το καλύτερο. Το ζητούμενο είναι οι κανόνες που η κάθε πολιτεία ή οι διεθνείς οργανισμοί μπορούν να καταθέσουν προκειμένου η χρήση να είναι όσο πιο ανώδυνη για τους χρήστες».

- Όταν λέτε ανώδυνη τι εννοείτε;

Είναι πολλά τα θέματα που δημιουργούνται. Ένα μεγάλο ζήτημα παραδείγματος χάρη είναι το κατά πόσο ηθικό είναι ένας άνθρωπος να μπαίνει στην απόλυτη ερωτική ικανοποίηση με τη βοήθεια ενός ρομπότ διαιωνίζοντας προβλήματα σχέσεων που αντιμετωπίζει στην καθημερινότητα. Αυτό δεν είναι θέμα κατασκευαστών, είναι ευρύτερο και έχει να κάνει με το πώς η ίδια η κοινωνία λειτουργεί σε σχέση με τις επιθυμίες και τον τρόπο που ο καθένας δικαιούται να εισπράττει την ηδονή.

- Τα προβλήματα της κοινωνικότητας μπορούν να διορθωθούν με ένα ρομπότ;

Όχι, απλά επικαλύπτονται απλά καμουφλάρονται επιτρέποντας σε έναν άτυχο χρήστη τη λειτουργία μέσα με ένα ρομπότ. Άτυχο με την έννοια ότι δεν μπορεί ενδεχομένως να εισπράξει την ικανοποίηση μέσα από μια ερωτική σχέση.

- Μέσα από το σεξ απελευθερώνονται ορμόνες, ο οργανισμός επιτελεί μια βιολογική διαδικασία σημαντική για την υγεία,  είναι δυνατόν να υπάρχει το ίδιο αποτέλεσμα, χωρίς την ανθρώπινη παρουσία;

Σε επίπεδο λειτουργίας,  μπορεί, ναι. Το ζητούμενο είναι σε επίπεδο ψυχολογίας πώς λειτουργεί αυτό το άτομο το πώς λύνει ή διαιωνίζει ψυχολογικά θέματα τα οποία έχει. Παραδείγματος χάρη, δεν μπορώ να φανταστώ άνδρες που λειτουργούν σεξουαλικά με τη βοήθεια μιας κούκλας ρομπότ να έχουν μια υψηλή αυτοεκτίμηση ως προς τον ανδρισμό τους. Η χαμηλή αυτοπεποίθηση τους οδηγεί σε αυτόν τον τρόπο ερωτικής έκφρασης.

Η Σαμάνθα νιώθει το άγγιγμα του πελάτη

H Σαμάνθα είναι ένα ρομπότ τελευταίας γενιάς η οποία μπορεί και αντιδρά ακόμα και στα αγγίγματα του ανθρώπου χάρη στους σένσορες που είναι διασκορπισμένοι σε όλο της το κορμί, στα χέρια, στο στήθος ακόμα και στα γεννητικά της όργανα. Ο σχεδιαστής της Sergi Santos υποστηρίζει πως μπορεί να αναγνωρίσει τους καλούς ανθρώπους από εκείνους που έχουν κακές προθέσεις απέναντί της μιας και διαθέτει «ηθικό κώδικα». Είναι ό, τι καλύτερο, πιστεύει, «για τους μοναχικούς ανθρώπους, για εκείνους που θέλουν μια καλή παρέα στο σπίτι».

Πολλοί ειδικοί τονίζουν πως εάν τα ρομπότ στο μέλλον αποκτήσουν τόσο ενεργό σεξουαλικό ρόλο θα αφορούν ακόμα και τα ζευγάρια. Ο Αμερικάνος συγγραφέας Ian Kerner, μιλώντας στο CNN ανέφερε πως μπορεί να μπουν ακόμα και στην ερωτική ζωή των παντρεμένων οι οποίοι θέλουν να δοκιμάσουν ακόμα και ομαδικό έρωτα αλλά ντρέπονται να το κάνουν με αληθινούς ανθρώπους.

Οι οίκοι ανοχής υψηλής τεχνολογίας

Ο σκανδαλοθηρικός τύπος της Ευρώπης εξεπλάγην όταν άκουσε την είδηση για οίκο ανοχής με ρομπότ που λειτουργούσε στην Ιταλία. Οι πελάτες μπορούσαν να εκπληρώσουν κάθε είδους φαντασίωση με μια κούκλα πληρώνοντας 80 με 90 ευρώ για τριάντα λεπτά ερωτικής ικανοποίησης. Η επιχείρηση έκλεισε εννέα μέρες μετά την έναρξή της μετά από παρέμβαση των ιταλικών αρχών που έκριναν πως δεν τηρούνταν οι συνθήκες υγιεινής. Οι ιδιοκτήτες υποστήριξαν πως έπλεναν τις κούκλες τακτικά και για δυο ώρες μετά την ερωτική επαφή τους με τον πελάτη. Η επιχείρηση, όπως ανέφερε ο ιταλικός τύπος συνεχίζει τις δραστηριότητές της σε Ισπανία και άλλες χώρες της Ευρώπης.

Οι γυναίκες και τα ρομπότ του σεξ

Το σεξ «υψηλής τεχνολογίας» έχει κάνει το ντεμπούτο του στον ανδρικό πληθυσμό: «είναι θέμα αντίληψης της σεξουαλικότητας και του τρόπου λειτουργίας. Φαίνεται ότι οι άνδρες έχουν πιο επείγουσες ανάγκες όσον αφορά τη σεξουαλική τους έκφραση οι οποίες ανάγκες μπορεί να είναι και τελείως ανεξάρτητες από συναισθηματική δέσμευση ή επαφή», μας εξηγεί ο Δρ. Παπαθανασίου.

Οι γυναίκες όμως φαίνεται πως δε μένουν αμέτοχες σε αυτό το ερωτικό παιχνίδι: Ο Matt McMullen, CEO της εταιρείας Realbotix, έχει παραδεχτεί στον βρετανικό τύπο πως ετοιμάζουν και ανδρικά μοντέλα με τις ίδιες δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης και κατάλληλα προσαρμοσμένα στις ιδιαίτερες απαιτήσεις των γυναικών. Πολύ ή λιγότερο «γυμνασμένα»,  με μόρια που μπορεί να φτάσουν όποιο μέγεθος θέλει η γυναίκα και με την υπόσχεση να γίνουν ο ιδανικός σύντροφός της.

Η ηθική του σούπερ μάρκετ

«Από το 1950 και μετά τα πράγματα έγιναν πολύ διαφορετικά με την έννοια της επικράτησης μέχρι το τέλος του 20ου αιώνα της ηθικής των σούπερ μάρκετ. Ο επιστημονικός όρος είναι ατομικιστική εποχή. Ο καθένας φτιάχνει την ηθική του όπως διαμορφώνει το καλάθι του σούπερ μάρκετ. Έτσι γίνεται και με τα ρομπότ στο σεξ. Μιλάμε για μια διαδικασία του έρωτα, απόλυτα προσχεδιασμένη και αρμόζουσα στην ηθική που επικρατεί», τονίζει ο διευθυντής του Ελληνικού Σεξολογικού Ινστιτούτου.

Ο Neil McArthur καθηγητής φιλοσοφίας στο πανεπιστήμιο της Manitoba, στις ΗΠΑ και συγγραφέας σχετικής μελέτης που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση της εφημερίδας Sexual and RelationshipTherapy, μιλώντας στους Times ανέφερε πως εκείνο που ξεχωρίζει τους digisexuals είναι το ότι βιώνουν την επαφή με την τεχνολογία σαν να ήταν πραγματικά ανθρώπινη και πως σύντομα μπορεί και να μιλάμε για έναν νέο σεξουαλικό προσανατολισμό.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΤΟ NEWSBEAST.GR

11
σχόλια
 1. avatar Κρίκος

  Τώρα προσπαθούν να κάνουν τις κούκλες να μοιάζουν με τις γυναίκες. Στο μέλλον οι γυναίκες θα προσπαθούν να μοιάζουν με τα ρομπότ για να βρουν σύντροφο.

 2. avatar Ευακι

  Δυστυχία και κατάντια!!! Όταν δεν έχεις τα κότσια να ζήσεις με άλλον άνθρωπο και ζεις εικονική ζωή!!! Νομίζω υποτιμά και τη γυναίκα αυτό που γίνεται γιατί έτσι όπως το πλασάρουν είναι σαν να μας βλέπουν μόνο σεξουαλικα και τίποτα άλλο!!!! Εγώ θα έλεγα να βρείτε κανένα φάρμακο κατά του καρκίνου και όχι να αναλωνεστε στο πως θα ικανοπιιηθουν σεξουαλικα ένα μάτσο ηλ.... οι.

  1. avatar Βασίλης Κολομβακης

   Έχει και αντρικά ρομπότ κυρία κ οπότε δεν είναι μόνο επιθυμία αντρών . Έπειτα οι δονητές υπήρχαν εδώ και χρόνια . Μην το βλέπετε μόνο από την δική σας πλευρά , ευχαριστώ !

   1. avatar Ευακι

    Αγαπητέ μου εγώ έχω άντρα και δεν έχω ανάγκη από κανέναν δονητή αλλά και μόνη μου αν ήμουνα δεν θα είχα είναι λυπηρος ο τρόπος που σκέφτεσαι και μάθε λοιπόν ότι οι κανονικές γυναίκες στη ζωή δεν είναι αυτές οι π...... ς που βλέπεις στις τσόντες!!!!

 3. avatar E, κάτι πρέπει να τρέχει

  Με το μυαλό και την ψυχοσύνθεση αυτών που δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν έναν άνθρωπο.Σωστά είπε ότι δεν λύνονται τα προβλήματα τους έτσι, αλλά βυθίζονται όλο και πιο πολύ σε άλλο κόσμο.Το θέμα υπάρχει ήδη καθώς έτσι σαν αντικείμενα αντιμετωπίζουν κάποιοι τον εκάστοτε ζωντανό σύντροφο τους, σαν αντικείμενο του σεξ. Η αρρωστημένη ψυχολογία του άλλου ως σεξουαλικού αντικειμένου, υπάρχει.Μέχρι δολοφονίας.Οι κούκλες θα την περιορίσουν ή θα βοηθήσουν να διαδοθεί;

  1. avatar Κάρυ Σ.

   Θα καταστραφεί κάθε ικανότητα τους για σύναψη φυσιολογικής σχέσης.

 4. avatar Αυτό ήταν….

  μόλις κατέπεσε το αρχαιότερο επάγγελμα στον κόσμο!!! χαχαχα

 5. avatar Ch1614Κυρ.2

  Σας έγραψα για υγιή οικογένεια,και υγιές σεξ,τι καλό βρήκατε και δεν το δημοσιεύσατε?

 6. avatar 321

  Καλό ακούγεται. Ετσι μπορείς να αποκτήσεις χαρέμι χωρίς προβλήματα αντιζηλθας.

 7. avatar Ch08:26Κυρ.

  Έτος 2019 μ.Χριστον.Σε όλη την γη, παντού διαστροφή, διάλυση του κοινωνικού ιστού, διάλυση του οικογενειακού ιστού.Παντου θάνατος, ψυχικός, πνευματικός,σωματικός.Ο αν-θρωπος έχει χάσει την ανεκτίμητη αξία του.Ανεκτιμητη η αξία της γυναίκας, ανεκτίμητη η αξία του ανδρός, ανεκτίμητη η αξία των παιδιών.Ανεκτιμητη η αξία,ο άνθρωπος να έχει αιδώ και σοφρωσυνη.Σημερα το 2019 μ.Χριστον,ο άνθρωπος δεν επικοινωνεί με τον συνάνθρωπο του,ο άνδρας δεν επικοινωνεί με την σύζυγό του,και αντιστρόφως.Οι γονείς δεν επικοινωνούν με τα παιδιά τους και αντιστρόφως.Τα παιδια οι νέοι,δεν επικοινωνούν μεταξύ τους.Ολοι έχουν ένα κινητό,ένα τάμπλετ,και μπορεί να είναι στην καφετέρια όλοι μαζί,και ο καθένας να είναι στον κόσμο του,και αντί να συζητούν,να ανταλλάσουν μηνύματα.Το σεξ είναι απόλαυση και για τον άνδρα και για την σύζυγό του.Τις πρωτογενείς ζώνες τις έχει δώσει ο Θεός,για την θεσπέσια απόλαυση του σεξ.Την ώρα της ενώσεως των σωμάτων,η ολοκλήρωση της ειλικρινούς αγάπης,ο διάλογος την ώρα εκείνη,και ο διάλογος μετά,ενώνει το ανδρόγυνο.Στην ζωή θα συναντήσουν όλες τις καιρικές συνθήκες.Αλλα την πνευματική τους οικία,θα την έχουν χτίσει επάνω στην πέτρα που Ονομάζεται Ιησούς Χριστός.

 8. avatar σουρταφερτας

  ερε ξυλο που τρωνε τα μυαλα αλλα πολυ ξυλο ομως ετσι???

Παρακαλούμε περιμένετε ...