16
loading

Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που τυφλώνονται από την προοπτική της δόξας. Που θέλουν να την κατακτήσουν με κάθε τρόπο. Που δεν θα διστάσουν να κάνουν το οτιδήποτε για να τα καταφέρουν.

Από τη δόξα στο… αιώνιο ανάθεμα, ωστόσο, η απόσταση είναι μικρή. Μπροστά σε αυτό τον κίνδυνο, κάποιοι, σταματούν τις προσπάθειες τους. Υπάρχουν, ωστόσο, και εκείνοι που δεν σταματούν μπροστά σε τίποτα. Αυτοί που θα φτάσουν το σχέδιό τους μέχρι τέλους. Που θέλουν να γραφτεί το όνομά τους στην ιστορία με οποιοδήποτε κόστος. Ακόμα κι αν το όνομά τους γίνει συνώνυμο της καταστροφής.

Ο πρώτος από αυτούς τους ανθρώπους ήταν ο Ηρόστρατος. Ένας νεαρός ο οποίος χωρίς να είναι κάτι ιδιαίτερο, ήθελε να μνημονεύεται το όνομά τους εις τους αιώνας των αιώνων. Και τα κατάφερε, δεδομένου πως γι’ αυτόν μιλάνε οι άνθρωποι ακόμα και στις ημέρες μας. Ελάχιστα τον ενδιέφερε αν μνημονεύεται για όλους τους λάθους λόγους. Μάλλον τον άφηνε παγερά αδιάφορο ότι προκειμένου να πετύχει αυτό που ήθελε παρέδωσε στην πυρά ένα από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου.

Ο Ηρόστρατος και το αχαλίνωτο πάθος του για δόξα

Για την ζωή του Ηρόστρατου δεν είναι γνωστά πολλά πράγματα. Όπως ήδη ειπώθηκε νωρίτερα, άλλωστε, δεν υπήρξε κάτι το ιδιαίτερο. Δεν ήταν κάποιος σπουδαίος λόγιος ή κάποιος εξαιρετικός τεχνίτης, ή έστω ένας ατρόμητος πολεμιστής.

Για την ακρίβεια από τα ελάχιστα που είναι γνωστά μπορεί κάποιος εύκολα να συμπεράνει πως ήταν ακριβώς το αντίθετο. Ήταν ένα από τα κατώτερα μέλη της κοινωνίας της Εφέσου όπου ζούσε. Ήταν, δηλαδή, επί της ουσίας, ένας μή-Εφέσιος ή μπορεί να ήταν ακόμη και σκλάβος.

Ο νεαρός Ηρόστρατος, ωστόσο, είχε μια εμμονική ιδέα: ήθελε το όνομά του να μείνει στην ιστορία. Και όπως αποδείχθηκε θα έκανε τα πάντα για να τα καταφέρει. Ακόμα κι αν το αχαλίνωτο πάθος του, τον είχε τυφλώσει.

Το σχέδιο του ήταν απλό. Ο μοναδικός τρόπος για να μείνει στην ιστορία ήταν να πυρπολήσει ένα από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου. Το ναό της Αρτέμιδας στην Έφεσο.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά ο συγκεκριμένος ναός χρειάστηκε περίπου 120 χρόνια να χτιστεί! Δεκάδες μαρμάρινοι κίονες υποστήριζαν το κύριο τμήμα του ναού, με κάθε έναν από αυτούς να έχει ύψος 20 μέτρα. Η βάση των θεμελίων του είχε μήκος 131 μέτρα και πλάτος 79 μέτρα! Για να έχουμε μια εικόνα για το μέγεθος θα πρέπει να τονιστεί πως ήταν κατά πολύ μεγαλύτερος από τον Παρθενώνα που χτίστηκε πολλά χρόνια αργότερα.

«Όταν βλέπω τον ναό της Αρτέμιδος που αγγίζει τον ουρανό, τα υπόλοιπα μνημεία χάνουν την λαμπρότητά τους. Εκτός από τον Όλυμπο, ο ήλιος δεν φάνηκε πουθενά αλλού τόσο μεγαλοπρεπής όσο εδώ», είχε γράψει ο Αντίπατρος ο Σιδώνιος!

Η πυρπόληση ενός θαύματος

Στις 21 Ιουλίου του 356 π.Χ. ο Ηρόστρατος, τυφλωμένος από την καταστροφική του μανία για δόξα, πυρπολεί το ναό της Αρτέμιδας. Η φωτιά είναι τόσο μεγάλη που κυριολεκτικά αφήνει πίσω της μόνο στάχτη.

Οι Εφέσιοι προσπάθησαν να σώσουν το καμάρι του τόπου τους αλλά κάτι τέτοιο με τα μέσα που υπήρχαν εκείνη την εποχή, όπως γίνεται εύκολα κατανοητό, δεν ήταν καθόλου εύκολο και έτσι ο ναός καταστράφηκε.

Το σοκ για την πόλη ήταν τεράστιο και αμέσως άρχισαν οι έρευνες προκειμένου να βρεθεί ο ένοχος. Αυτό δεν ήταν καθόλου δύσκολο όπως αποδείχθηκε καθώς ο Ηρόστρατος όχι απλά δεν έκανε τον κόπο να κρυφτεί αλλά υπερηφανευόταν κιόλας για την πράξη του.

Έτσι συνελήφθη και ανακρίθηκε από τις Αρχές της Εφέσου. Ομολόγησε πως έκανε ότι έκανε προκειμένου να αποκτήσει φήμη και το όνομά του να γραφτεί στην ιστορία.

Ο νεαρός βασανίστηκε με τη χρήση τροχού και τελικά εκτελέστηκε. Αλλά δεν σταμάτησαν εκεί. Προκειμένου να τιμωρήσουν τον Ηρόστρατο και μετά το θάνατό του, απαγόρευσαν ρητά κάθε χρήση του ονόματός του στο μέλλον, ενώ έσβησαν από τα αρχεία της πόλης κάθε στοιχείο δικό του προκειμένου με τον τρόπο αυτό να φαίνεται σα να μην υπήρξε ποτέ.

Η πράξη του, ωστόσο, δεν ξεχάστηκε ποτέ και αυτό γιατί δυο ιστορικοί, αρχικά ο Θεόπομπος στο έργο του «Ελληνικά» και στη συνέχεια ο Στράβων, έγραψαν για τον Ηρόστρατο, την αποτρόπαια πράξη του και το πάθος του για να μείνει το όνομά του στην ιστορία.

Έτσι, στο πέρασμα του χρόνου το όνομα του Ηρόστρατου έγινε συνώνυμο αυτού που διακατέχεται από τη μανία να γίνει γνωστός, έστω και διαπράττοντας κάτι κατακριτέο και καταστροφικό. Η φράση «ηροστράτειος δόξα» σημαίνει τη φήμη που αποκτά κάποιος από καταστροφική πράξη, ενώ η φράση «ηροστράτειο έργο», το μάταιο έργο.

Και όχι μόνο στα Ελληνικά. Στα γερμανικά η λέξη «Herostrat» υποδηλώνει τον εγκληματία που «διψά για δόξα», ενώ ο όρος «Herostratic fame» στα αγγλικά την «δόξα με κάθε μέσο»

Η σύνδεση της πυρπόλησης με τον Μέγα Αλέξανδρο

Ένα από τα περίεργα της πυρπόλησης του ναού της Αρτέμιδας από τον Ηρόστρατο είναι η σύνδεση εκείνης της ιστορίας με τη γέννηση του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Όπως αναφέρει ο  Πλούταρχος στους Παράλληλους Βίους (Αλέξανδρος, 3), την νύχτα που ο Ηρόστρατος πυρπολούσε ένα από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου γεννιόταν και ο σπουδαίος Μακεδόνας στρατηλάτης.

Λέγεται, μάλιστα, πως οι Πέρσες προέβλεψαν πως η καταστροφή του ναού ήταν ένας κακός οιωνός για το λαό τους…

Παράλληλα, ο θρύλος θέλει την Άρτεμη να λείπει από την Έφεσο και να μην μπορεί να προστατέψει το ναό της καθώς βρισκόταν ως βοηθός στην γέννα της Ολυμπιάδας στη Μακεδονία!

Όταν μεγάλωσε ο Μέγας Αλέξανδρος έμαθε για τη σύνδεση των δυο γεγονότων και έτσι προσφέρθηκε να ανοικοδομήσει ο ίδιος το ναό της Αρτέμιδας. Οι Εφέσιοι, ωστόσο,  αρνήθηκαν ευγενικά και συγκέντρωσαν χρήματα από γειτονικούς λαούς προκειμένου να δώσουν και πάλι ζωή στα ερείπια.

Τελικά τα κατάφεραν και τον έχτισαν και πάλι πολλά χρόνια αργότερα, ωστόσο, η μοίρα είχε άλλα σχέδιο. Ο Ναός της Αρτέμιδας καταστράφηκε για δεύτερη φορά το 262 π.Χ. μετά από επιδρομή των Γότθων.

Σύμφωνα, μάλιστα, με μια θεωρία ο ναός ανοικοδομήθηκε εκ νέου και κατεδαφίστηκε οριστικά περί το 406 μΧ με υπόδειξη του Ιωάννη του Χρυσοστόμου, ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να ισχύει καθώς πρόσωπα και χρονολογίες δεν ταιριάζουν.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως ο Ιουστινιανός τον 6ο αιώνα πήρε από τον ήδη ερειπωμένο ναό κάποιους κίονες και τους ενσωμάτωσε στην Αγία Σοφία ενώ σήμερα τμήματα από τον Ναό της Αρτέμιδας βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΤΟ NEWSBEAST.GR

16
σχόλια
 1. avatar Κὰλλη…..

  ΑΡΧΑΙΟΛΑΤΡΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΔΥΤΙΚΟΙ.
  ΕΜΕΙΣ,ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΠΛΩΣ ΕΛΛΗΝΕΣ,
  ΚΑΙ ΝΥΝ ΚΑΙ ΑΕΙ
  ΚΑΙ ΕΙΣ ΤΟΥΣ ΑΙΩΝΑΣ,ΑΜΗΝ !

 2. avatar ΔΙΟΓΕΝΗΣ Λυτταιος

  Η ΘΕΑ ΑΡΤΕΜΙΣ της Εφεσου ηταν ΘΕΑ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΤΗΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΟΣ.
  Δια τον λογον αυτον φερει ΠΟΛΛΟΥΣ ΜΑΣΤΟΥΣ.
  Η ΠΑΝΑΓΙΑ μας ειναι Η ΕΝΩΣΙΣ της ΠΑΡΘΕΝΟΥ ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ της Ελλαδος με εκεινην της Εφεσου.
  ΚΑΙ ΠΑΡΘΕΝΑ ΚΑΙ ΜΗΤΕΡΑ.
  Γιαυτο,και οχι μονον,θεωρω οτι η νεα θρησκεια ειναι ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΑΣ,
  οπως ακριβως η νεα γλωσσα ειναι η συνεχεια της αρχαιας,και οπως, εν τελει,
  ΟΙ ΝΕΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΙΝΑΙ Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ.
  ΤΕΛΟΣ.

  1. avatar Αστραχάν

   Τα ναρκωτικά σκοτώνουν

 3. avatar ΕΛ.ΑΣ για να ΓΕΛΑΣ

  .... σταχτη ο ναός της πουχτιζαν 120χρονια....
  και η Αρτε μις;;;
  ολα καλα
  σαφαρι για αντιλόπες...

 4. avatar Non christian

  Ουτως η αλλως θα τον κατεστρεφαν οι ξενοφερτοι χριστιανοι κατακτητες οπως κατεστρεψαν τοσα και τοσα που θυμιζαν αρχαια Ελλαδα. Οτι κανει η Isis ανα δυο μηνες εκαναν οι χριστιανοι ανα δυο ωρες. Κατακτησεις, σφαγες, βανδαλισμους πολιτισμων που ζηλευαν

  1. avatar Κὰλλη…..

   ΠΟΙΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΚΑΤΑΚΤΗΤΕΣ ΒΡΕ ΟΥΦΟ !
   Ο ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ
   ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ,ΟΧΙ ΤΩΝ ΠΑΠΙΚΩΝ,ΒΛΗΤΟ !
   ΑΓΙΟΥΣ ΜΑΡΤΥΡΕΣ ΚΑΙ ΟΜΟΛΟΓΙΤΕΣ ΠΙΣΤΕΩΣ ΕΙΧΑΝ !
   ΧΑΠΑΤΟ !
   ΠΟΥ ΤΡΩΣ ΟΤΙ ΣΟΥ ΠΑΣΑΡΟΥΝ
   ΚΑΙ ΝΟΜΙΖΕΙΣ ΠΩΣ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΕΣΑΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ !

  2. avatar Sv7n

   Εγω ξέρω οτι ο άγιος Νικόλαος τον κατέστρεψε. Κοίταξα τώρα στο γουικιπεδια και λέει καταστράφηκε τρείς φορές.

  3. avatar ΣΤΕΦΑΝ

   Είσαι πιο άρρωστος από τον Ηρόστρατο

   1. avatar Εισαι Χριστιανακι?

    Δεν σ αρεσει να σας λενε την αληθεια?

    1. avatar ΣΤΕΦΑΝ

     Την αλήθεια; Ποια αλήθεια; Εγώ διαβάζω μίσος και χολή στο σχόλιό σου το οποίο μάλιστα είναι άσχετο με το θέμα του άρθρου.

   1. avatar ΕΛ.ΑΣ για να ΓΕΛΑΣ

    η ελλαδα εχει καταντησει ενα απεραντο ανασκαπτικο νεκροταφειο
    μνημες μνημες μνημες καποιων ελαχιστων ,θες 100θες 200 που ξεχωρισαν κατω απο ιδανικες συνθηκες βραχυτατης περιοδου, στα δεδομενα που υπηρχαν πριν 2200 χρονια
    κυστερα τιποτα
    σα ναρθω σπιτι σου και μαρχισεις την παρλα για τον προπαππου σου τον παμπλουτο τσιφλικα και για κερασμα μου δωσεις μιση κουραμάνα
    Ηρθαν γοτθοι γκρεμισαν και εχτισαν, ηρθαν οιχριστιανοι γκρεμισαν και εχτισαν δικους τους πανκαλιστους ναούς θαυματα ανα τον κοσμο,θαρθουν τα τρισεγγονα σου που θαχουν γνωρισει τον μπουμπη τον εξωγηινο καιθα φτιαξουν υπερλαμπρα μνημεια για τον μπουμπη τον εξωγήινο
    Βαρεθηκα τις ανοησιες για τον γκομενιαρη θεο την κερατ.. θεά το σόι των μισοτρελων θεων και τις μπουρδες για συμπαν ανωθεν και κατωθεν της σεληνης απο τον καθε πρώιμο ιουλιο βερν που την ειχε δει σοφος-επιστημων.
    αμαν με την αρχαιολαγνεια ελλείψει ικανοτητας επικαιρης- συγχρονης πρωτοτυπης παραγωγης
    Η ΖΩΝΤΑΝΟΙ ΓΚΡΕΜΙΖΟΥΝ ΤΟ ΠΑΛΙΟ ΚΑΙ ΦΤΙΑΧΝΟΥΝ ΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ
    ΤΑ ΓΚΡΗΚΣ ΑΝΑΣΤΥΛΩΝΟΥΝ ΤΟ ΠΑΛΙΟ ΚΑΙ ΦΤΙΑΧΝΟΥΝ ΤΗ ΠΑΡΑΜΥΘΑ ΤΟΥΣ
    σα δε ντρεπονται...
    Του ραγια η τραγωδία
    των προγονων \'\'μεγαλεία\'\'
    Η καινουργια του ιστορια
    γραφεται με την πορεια
    απτο Ματι στην Ηλεία

    1. avatar τριαλαρο

     χμμμμ πάρε τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό ως εξής, κάποια αν και μικρά επιτεύγματα στην αστρονομία (τα μεγαλύτερα τα είχαν οι Αιγύπτιοι σε αυτόν τον τομέα), μαθηματικά, γραφή, ποίηση, γραμμένη ιστορία (Ηρόδοτος), πολιτική, αρχιτεκτονική, φυσική, κάποια επιτεύγματα στην χημεία (τα περισσότερα ήταν των αλχημιστών αρκετά αργότερα), τέχνες (μουσική, γλυπτική, πύλινα, ζωγραφική), κουζίνα (το παστέλι ακόμη και σήμερα το βρίσκεις με την αρχαία ελληνική μορφή του) . Αυτά δεν τα λες και λίγα από έναν αρχαίο λαό, όταν αυτοί που κεινούν τα νήματα τώρα όλα αυτά τα βρήκαν έτοιμα, και δεν έκαναν και τίποτα από μοναχοί τους.
     όλα αν κοιτάξεις ή κινέζοι τα έκαναν (πυρίτιδα), ή ινδοί(αριθμοί), ή λαοί της μεσογείου, με τους τελευταίους να έχουν κάνει τις περισσότερες ανακαλύψεις

     1. avatar παπαχαφιέ

      ΓΙΑ ΝΑ Σ\'ΑΠΑΝΤΑΓΑ ΘΑΠΡΕΠΕ ΤΟΑΥΓΟ ΤΗΣ ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑΣ ΝΑΧΕ....ΑΥΓΑ
      ΔΥΣΚΟΛΟ-ΑΔΥΝΑΤΟ ΓΙΑ ΕΝΑ ΝΑΖΙΣΤΡΟΝΙ ΥΠΟΥΛΟ-ΑΙΣΧΡΟ-ΓΕΛΟΙΟ.
      ΓΙΑ ΕΝΟΣ ΓΕΡΜΑΝΟΤΣΟΛΙΑ ΦΥΝΤΑΝΙ
      ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΓΡΑΨΩ ΟΣΟ ΚΑΙ ΣΕΜΝΑ ΤΟ ΚΑΤΑΠΙΝΕΙ
      ΑΛΛΙΩΣ ΘΑ ΣΟΥΛΕΓΑ ΕΓΩ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΡΧΑΙΟΙ ΗΜΩΝ.....
      ΠΑΙΞΕ ΠΑΡΕΑ ΜΕ ΤΟΦΡΙΚΙΟ ΤΗς ΛΟΓΟΚΛΟΠΗΣ- ΔΙΑΘΕΣΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΣΧΟΛΙΑΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΓΕΛΗ ΤΟΥ
      ΚΑΝΤΕ ΠΑΡΤΥ ΤΡΟΛ.

    2. avatar χααχαχαχαχαχαχαχαχα

     πλύσου να σου φύγει η τσίμπλα από το μάτι παππούλη!!!!

    3. avatar pmare

     αχταρμας στο μυαλο κ τρικυμια στον εγκεφαλο.
     επειδη εσυ εισαι κομπλεξαρας με καθε τι ελληνικο να γκρεμισουμε κ την ακροπολη αμα λαχει.
     υπερδυναμεις του πλανητη αντεγραψαν τεχνοτροπια κ αρχιτεκτονικη απ την αρχαια ελλαδα,
     υπερδυναμεις του πλανητη οταν δεν καταφεραν να αντιγραψουν κατεκλεψαν τα γνησια.
     αλλα οχι ο συγχρονος καρααμορφωτος ανθελληναρας θελει να ξαναθαψουμε στο χωμα τα αρχαια γιατι τον ενοχλει η \"αρχαιολαγνεια\".

Παρακαλούμε περιμένετε ...