43
loading

Ο Διογένης ο Κυνικός ήταν πολλά πράγματα. Αν κάτι δεν ήταν, είναι ένα συνηθισμένος άνθρωπος. Στην πραγματικότητα ο Διογένης ήταν αναρχικός ακόμα κι αν τότε που έζησε, το συγκεκριμένο κοινωνικόπολιτικό ρεύμα δεν είχε ιδρυθεί.

Ο τρόπος σκέψης του και ο τρόπος ζωής του τον έκαναν να ξεχωρίζει. Οι ατάκες του και οι φαρμακερές απαντήσεις του σε όσους προσπαθούσαν να τον μειώσουν ή να τον εκθέσουν έχουν δημιουργήσει μια ολόκληρη σχολή για το πώς πρέπει κάποιος να αντιδρά απέναντι σε όσους θέλουν να τον μειώσουν.

Ο Διογένης δεν ήταν ένας εύκολος ή απλός άνθρωπος. Θεωρείται ο εμβληματικός πρωτοπόρος των Κυνικών που είχαν σαν έμβλημά τους τον Κύων (τον σκύλο) και οι οποίοι διατείνονταν ότι διέφεραν από τους άλλους σκύλους διότι εκείνοι δεν δάγκωναν τους εχθρούς αλλά τους φίλους, για να τους διορθώσουν!

Είναι ο πρώτος που δήλωσε «πολίτης του κόσμου» και το εννοούσε, σε μια εποχή που το βασικό γνώρισμα των ανθρώπων ήταν η πατρίδα και οι πρόγονοι. Σε κάθε ευκαιρία που του δινόταν φρόντιζε να ισοπεδώνει όλους τους καθωσπρεπισμούς της κοινωνίας. Αυνανιζόταν δημόσια (είχε… ιδιαίτερη αδυναμία στην Αθηναϊκή αγορά), ουρούσε και αφόδευε σε περίτεχνες κολόνες και ιερούς ναούς.

wknidiogpy11

Αρνητής του πολιτισμού και των Νόμων, πίστευε πως ο άνθρωπος είναι από τη φύση εφοδιασμένος με όλα όσα χρειάζεται και δεν έχει ανάγκη από περιττά πράγματα. Είναι ενδεικτικό πως όταν μια μέρα είδε ένα μικρό παιδί να πίνει νερό με τη χούφτα του χεριού του, πήρε στα χέρια του το κύπελλο, με το οποίο έπινε νερό και το πέταξε μακριά με δύναμη, αναφωνώντας «παιδίον μὲ νενίκηκεν εὐτελεία!» (ένα παιδί με ξεπέρασε στην απλότητα).

Η γέννηση, η εξορία, η περιπλάνηση και η φιλοσοφία

wknidiogpy2

Ο Διογένης γεννήθηκε στη Σινώπη περίπου το 412 π.Χ. (σύμφωνα με άλλες πηγές το 399 π.Χ.). Ο πατέρας του, Ικεσίας, ήταν κατασκευαστής νομισμάτων και ο Διογένης έμαθε την τέχνη δίπλα του. Το 370 π.Χ., ωστόσο, τον συνέλαβαν για την παραχάραξη νομισμάτων και τον εξόρισαν.

Έτσι βρέθηκε στην Αθήνα όπου διέμενε όλες τις εποχές του χρόνου εκτός από το καλοκαίρι όπου έφευγε για την Κόρινθο. Υπήρξε μαθητής του ιδρυτή της Κυνικής φιλοσοφίας, Αντισθένη, διαπρεπούς μαθητή του Σωκράτη. Ο Διογένης ξεπέρασε το δάσκαλό του σε φήμη και προσκόλληση στον Κυνικό τρόπο ζωής.

wknidiogpy3

Συχνά κυκλοφορούσε την ημέρα με ένα αναμμένο φανό και όταν τον ρωτούσαν «γιατί κρατάς φανό, ημέρα;» αυτός απαντούσε «αναζητώ τον Άνθρωπο». O Διογένης έψαχνε να βρει ένα ανθρώπινο ον, αλλά έλεγε πως έβλεπε μόνο «κατεργάρηδες και αχρείους».

Με τη διδασκαλία του, η οποία ουσιαστικά ήταν επαναστατική και άκρως ανατρεπτική για την τάξη που επικρατούσε τότε, έθιξε αποκλειστικά κοινωνικά και ηθικά προβλήματα. Βλέποντας, για παράδειγμα, μία ημέρα τους αξιωματούχους να οδηγούν στη φυλακή κάποιο ταμία, που είχε κλέψει ένα κύπελο είπε: «Οι μεγάλοι κλέπται τον μικρόν άγουσι».

wknidiogpy4

Ο μύθος του Διογένη γιγαντώθηκε με τον χρόνο τόσο που η γέννησή του όσο και ο θάνατός του συνδέθηκαν (με βάση τη σημειολογία και όχι φυσικά τις πραγματικές ημερομηνίες) με σπουδαία γεγονότα. Είναι χαρακτηριστικό πως ο Πλούταρχος αναφέρει ότι ο Σωκράτης πέθανε την ημέρα της γέννησης του Διογένη, ενώ ο Διογένης ο Λαέρτιος είχε γράψει πως ο σπουδαίος αυτός κυνικός φιλόσοφος είχε γεννηθεί την ημέρα που ο Μέγας Αλέξανδρος πέθαινε στη Βαβυλώνα.

Οι ιστορίες που έχουν διασωθεί και αφορούν τον τρόπο με τον οποίο ο Διογένης αντιμετώπιζε διάφορες καταστάσεις είναι γνωστές και δείχνουν ακριβώς τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπιζε τη ζωή.

wknidiogpy1

Ποιος άλλωστε δεν γνωρίζει την ιστορία της συνάντησης με τον Μέγα Αλέξανδρο όπου ο Διογένης του είχε πει το θρυλικό «σταμάτα να μου κρύβεις τον ήλιο», όταν εκείνος στάθηκε μπροστά του αγέρωχος μέσα στην αστραφτερή του πανοπλία και τον βασιλιά των Μακεδόνων, εκστασιασμένο να λέει το περίφημο: «Εάν δεν ήμουν Αλέξανδρος, θα ήθελα να ήμουν Διογένης».

«Λύχνου σβεσθέντος, πάσα γυνή Λαϊς» wknidiogpy6

Μια ιστορία, ωστόσο, έχει ιδιαίτερη σημασία. Έχει πρωταγωνιστές τον ίδιο τον Διογένη και μια εντυπωσιακή, πανέμορφη και διάσημη πόρνη, την Λαΐδα από την Κόρινθο.

Ακόμα και γνωστοί ιστορικοί έχουν γράψει για εκείνη την πόρνη. Ο Ρωμαίος ποιητής, Προπέρτιος είχε γράψει πως «όλη η Ελλάδα έλιωνε από πόθο μπροστά στην πόρτα της». Είχε όμορφες ξανθές μπούκλες, λεπτό και καλλίγραμμο σώμα, με δύο στήθη «σαν κυδώνια».

wknidiogpy7

Η Λαΐδα έζησε την περίοδο του Πελοποννησιακού Πολέμου, από το 431 π.Χ. μέχρι το 404 π.Χ. Η φήμη της ήταν τέτοια που την πλησίαζαν άνδρες από κάθε γωνιά της Ελλάδας. Εκείνη το εκμεταλλεύτηκε ζητώντας υπέρογκα ποσά για να κοιμηθεί μαζί τους. Λέγεται, μάλιστα, πως τα ποσά αυτά σε σημερινά χρήματα ξεπερνούσαν κατά πολύ τις 2.000 ευρώ για μια νύχτα!

Στα πόδια της είχε όποιον άνδρα ήθελε, ωστόσο, η διάσημη εταίρα ενοχλήθηκε από την… πρωτοφανή αδιαφορία που έδειχνε για εκείνη ο Διογένης όταν τα καλοκαίρια πήγαινε στην Κόρινθο. Έτσι σκέφτηκε να κάνει κάτι που θα τον εξέθετε.

wknidiogpy9

Μία ημέρα τον πλησίασε και του είπε πως τον θαυμάζει και πως θα του επιτρέψει να κοιμηθεί μαζί της για ένα βράδυ αρκεί στο δωμάτιο που θα συνευρεθούν να μην υπάρχει το παραμικρό φως.

Ο Διογένης δέχθηκε και έτσι το ραντεβού κλείστηκε. Ο σπουδαίος φιλόσοφος βρέθηκε στο σκοτεινό δωμάτιο και πέρασε τη νύχτα του στο πλάι μιας άσχημης και ηλικιωμένης υπηρέτριας της φημισμένης εταίρας.

Την επόμενη μέρα, και αφού θεωρούσε πως πέτυχε τον σκοπό της, η Λαΐδα άρχισε να διαδίδει την παγίδα που έστησε στον Διογένη, μέσα στην οποία έπεσε ο φιλόσοφος, με σκοπό να τον εξευτελίσει.

Όταν ο Διογένης ρωτήθηκε για το αν είναι πραγματικότητα όλα αυτά που διαδίδονται σε βάρος του, απάντησε: «Λύχνου σβεσθέντος, πάσα γυνή Λαϊς», δηλαδή «στο σκοτάδι, όλες οι γυναίκες σαν τη Λαΐδα είναι»!

wknidiogpy5

Η απάντηση αυτή έκανε την διάσημη πόρνη να καταλάβει πως ο Διογένης δεν ήταν ένας απλός άνθρωπος και τότε του έκανε δώρο μια πραγματική νύχτα μαζί της. Κάτι που φυσικά ο κυνικός φιλόσοφος δέχθηκε με χαρά!

Στα «πικάντικα» παραλειπόμενα εκείνης της ιστορίας, υπάρχει και αυτό που έγινε με τον  φιλόσοφο Αρίστιππο, ιδρυτή της ηδονιστικής σχολής, που εκείνη την περίοδο θεωρούταν ο πιο «τακτικός» πελάτης της Λαΐδας! Τόσο τακτικός που είχε γίνει ο περίγελος της περιοχής καθώς όλοι τον  κορόιδευαν για τα τεράστια ποσά που ξόδευε για να αγοράζει τη συντροφιά της.

Όταν μαθεύτηκε ότι η διάσημη εταίρα προσέφερε δωρεάν το κορμί της στο Διογένη, όλοι περίμεναν την έντονη αντίδραση του Αρίστιππου στον οποίο ουδέποτε είχε κάνει ένα τέτοιο δώρο. Όταν, ωστόσο, εκείνος το έμαθε απάντησε με εξίσου φιλοσοφική διάθεση, που πιθανότατα θα ζήλευε ακόμα και ο ίδιος ο Διογένης. «Την πληρώνω για να ευχαριστεί εμένα, όχι για να μην ευχαριστεί άλλους», είπε απόλυτα ήρεμος!

wknidiogpy8

Σε ότι αφορά την ίδια την Λαΐδα λέγεται πως έζησε αρκετά χρόνια και συνέχισε να εξασκεί το επάγγελμά της έως ότου πέθανε (σύμφωνα με τα επικρατέστερα σενάρια) είτε από πνιγμό, όταν ένα κουκούτσι ελιάς κόλλησε στον λαιμό της, είτε από ανακοπή καρδιάς, κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης!

ΚΑΝΤΕ LIKE ΤΟ NEWSBEAST.GR

43
σχόλια
 1. avatar ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΓΕΛΑΣ

  Γ

 2. avatar Απο που οι φωτο

  Μια αναζητηση: Η καλύτερη εκτίμηση για αυτήν την εικόνα είναι: krishna painting wallpaper hd
  Ειχαν αρχαιους ελληνες φιλοσοφους και στο krishna ?

 3. avatar GrandeOle

  Μήπως έχει παιχτεί ενα λάθος με την περίοδο που έζησε; Γιατί λίγο πιο κάτω λέει οτι έζησε αρκετά χρόνια. Εκτός και αν 27 ήταν πολλά για τότε.

 4. avatar Αποστολης Σ

  Ποια ειναι η πηγη της παραπανω πικαντικης ιστοριας;

 5. avatar carman

  Γι αυτο μυριζουν κατι μαρμαρινες κολωνες ρε [...] μου? ρε με τι ασχολειστε τωρα δε μαθατε βγηκε η Γεννηματα και θα σωθουμε βρεεεεεεεεεε?????

  1. avatar Ψηφοφόρος της κεντροαριστεράς

   ...εμένα ήδη, γελάνε και τα μουστάκια μου!
   Όλη μέρα παραμιλάω...Φώφη....Φωωωώφη....Φώ-φη!!!

 6. avatar Διογενης λυτταιος

  Μια και φερω το ονομα του,επιτρεψτε μου να ...αντιγραψω( απο τον W.DURANT) καμποσες πληροφοριες παραπανω,για να εχουμε μια πληρεστερη εικονα του ανδρος.
  Ο ΔΙΟΓΕΝΗΣ ηταν μαθητης του ΑΝΤΙΣΘΕΝΟΥΣ, ιδρυτη της ΚΥΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ.
  \'\'Η ουσια της ΚΥΝΙΚΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ειναι ο περιορισμος των αναγκων της σαρκος εις τας απλας αναγκας της,δια να ημπορει η ψυχη να ειναι οσον το δυνατον περισσοτερον ελευθερα.\'\'
  Ο Αντισθενης \'\'εξελεξεν ως κεντρον της διδασκαλιας του το γυμνασιον (γυμναστηριον) του ΚΥΝΟΣ - ΑΡΓΟΥΣ,διοτι τουτο ητο προωρισμενον δι\'ανθρωπους ταπεινης,ξενης η παρανομου καταγωγης.\'\'
  \'\'Η λεξις κ υ ν ι κ ο ς απεδοθη εις την σχολην μαλλον εκ του τοπου παρα εκ του δογματος.\'\'
  \'\'Ο Αντισθενης ητο ενδεδυμενος ως εργατης,δεν ελαμβανε πληρωμην δια την διδασκαλιαν του και επριοτιμα να εχη πτωχους μαθητας.\'\'
  \'\'Ο Διογενης ειχε καταφυγει εις τη επαιτειαν εκ πραγματικης αναγκης........\'\'
  \'\'Εφερε το ενδυμα και την βακτηριαν του επαιτου και επι τινα χρονον διεμεινεν εντος πιθου,εις την αυλην του νασου της Κυβελης εις τας Αθηνας.\'\'
  \'\'Εις ενα απο τα ταξιδια του συνεληφθη υπο πειρατων,οι οποιοι τον επωλησαν ως δουλον εις τον Κορινθιον Ξενιαδην.Οταν ο ιδιοκτητης του τον ηρωτησε τι ημπορουσε να καμη,εκεινος απηντησεν: <>.Ο Ξενιαδης τον εκαμε διδασκαλον των υιων του και διαχειριστην της οικιας του και ο Διογενης εξετελεσε τοσον καλως το εργον του,ωστε ο κυριος του τον ωνομασεν <> και ηκολουθη τας συμβουλας του εις πολλα ζητηματα.\'\'

  1. avatar Δ. λυτταιος

   ...,εκεινος του απηντησεν:<>.\'\'

 7. avatar ΕΛ.ΑΣ για να ΓΕΛΑΣ

  εζησε την περιοδο του πελλοπονησιακου πολεμου απο το 31 εως το 4
  ουτε πριν ουτε μετα ,ουτε ηκμασε την περιοδο του πολεμου αλλα τιποτα αλλο
  ετσι ξερα. παρατεθηκε
  βεβαια τα εξυπνοπουλια σα και σενα θεωρουν οτι η αναφορα στη διαρκεια του πολεμου και η αναφορα στο ποτε εζησε ετσι οπως γραφηκε ειναι πραματα παραλληλα
  σα να λεμε 2γονεις καναν ενα παιδακι που εζησε στην χουντα απο το 67 ως το 74 θαβγαζες συμπερασμα για το ποτε γεννηθηκε και ποτε πεθανε αλλο απο το 67 και 74;;
  αντι να λες οτι πιθανον αλλο ηθελε να πει ο αρθογραφος μας κανεις πατριδογνωσια και αυθαδιαζεις..
  α παγαινε ρε ορκ

  1. avatar ΕΛ.ΑΣ για να ΓΕΛΑΣ

   Ωχ! Πάλι μ[...]α έκανα Ο [...]. Απάντηση ήθελα να το βάλω όχι ανάρτηση.

   1. avatar ΕΛ.ΑΣ για να ΓΕΛΑΣ

    πραγματι πολυ μεγαλη μαγκια να μου κλεβεις το νικ και να γραφεις την ουρδα σου
    υπο τις ευλογιες του μπηστ φανταζομαι δεν ειναι δα και η πρωτη φορα
    Τωρα γιατι το κανεις αυτο μονο σε μενα απλα το φανταζομαι
    αν θες γραψε μου το δικο σου τροπαρι,ειναι δυνατο τετοια οντοτητα σα και σενα να μη τη πιστεψω;;;

   2. avatar BrokenWings

    Aφου εισαι κολλημενος !!( Ξερεις εσυ)!!

   3. avatar ΕΛ.ΑΣ για να ΓΕΛΑΣ

    αν σου επιτρεπει το μπηστ να κλεβεις ετσι ακοπα το νικ μου να γραφεις οτι σου κατεβει και να αλλαζεις θεση και απαντηση σοτι γραφω εχει καλως .
    αν παλι αυτο γινεται σε βαρος των αρχων σχολιασμου του μπηστ και προστασιας των αναγνωστων του τοτε ειναι θεμα του μπηστ και του προσωπικου του.
    νομιζω τις προαλλες το ριξατε για καμποσες ωρες περαν της εισβολης κακοβουλου λογισμικου...ας προσεχαν.
    σε αντιθεση με σενα τρολακο δεν εχω εργοδοτη να με πληρωνει για τη βρωμοδουλεια σου κιουτε ενα λογαριασμο σε αντιθεση με τους δικους σου εικοσι.
    σουχω γινει εμμονη ιδεα ε;;
    σκοτιστηκα.

 8. avatar Λέλα

  τον κύνα όχι τον κύων ,ελληνική λέξη είναι ,κλίνεται

 9. avatar ΕΛ.ΑΣ για να ΓΕΛΑΣ

  αλλη φορα γραψε μας μπηστ ποιος ταιζε αυτο το ταχα μου αδεσποτο σκυλι....τουριχνε αμβροσια και νεκταρ ο γκομεναρχοντας του ολυμπου;;
  ηταν τελικα αδεσποτο η με λουρακι και gps στο λαιμο;;
  τον οπως μας εγραψες λωποδυτη ,παραχαρακτη εννοω.... τον ατακολογο.
  Υστερα ισως τα διποδα που βαυκαλιζονται να θεωρουνται απογονοι της φαρας της αρχαιας φαρσας ,λερας ,μισανθρωπων ,αμπελοφιλοσοφων ,και κατα βαση ρητοροαερολογων,της δημοκρατιας των χορηγων, των αλκιβιαδηδων, και φονιαδων υποτίθεται\"\"\"\" ομοεθνων\"\"\"που ξεζουμιζαν (..βλεπε υποτελεις τους σε νησια του αιγαιου,μικρας ασιας σικελια....βλεπε την μαζικη σφαγη των μηλιων απο αυτα τα κτηνη) ....αναθεωρησουν
  Γραψε μας καμια φορα για το ποιοι τρεφανε πολυτελως των πλατωνακο το μπουμπουκι που ο παραπανω σκυλοσοφος σκυλοβριζε σκαιοτατα μεν απολυτως δικαιολογημενα δε.
  Τους κοτσαρε πριν 150 χρονια η γερμανικη αρχαιολογικη σχολη την περασμενη στο μπλεντερ και ψιλοφιλτραρισμενη ταχαμου ιστορια τους και οι γκρηκς απογονοι ουνων γοτθων αμετρητων κουρσαρων φραγκων ρωμαιων αγαρινων τουρκων αιγυπτιων μογγολων
  χωρις καμια παρουσια για πανω απο 2000 χρονια υιοθετησαν,κατουσια την βουτηξαν απ τα μαλλια οι ανυπαρκτοι.
  ηρθε μετα και η χιτλερατζα να ολοκληρωσει το παραμυθι......το προτεκτορατο απεκτησε αρχαια ριζα και ανειπωτο καλος
  τα δυσωδη ταφηκαν ....αναδειχθηκαν οι ατακολογοι φυστικοφιλοσοφοι δουλοκτητες ανθρωποεκμεταλευτες,μη σου προκαλει εκπληξη η ταυτηση των ναζι με δαυτους.
  Ζησε στο παραμυθι σου γιατι η αληθεια καιει γκρηκ

  1. avatar Θα ξαναλλαξεις σύντομα όνομα με τις […] που πετάς….

   Θα μας πεις και για τον Χότζα φίλε αλβανέ; Μαθήματα ιστορίας απο τον πλέον ανιστόρητο και ανόητο.

 10. avatar Γιωργος Π.

  431 πχ με 404 πχ ηταν τα χρονια που διηρκεισε ο Πελλοπονησιακος πολεμος και οχι τα χρονια που εζησε η Λαιδα ρε εξυπνοπουλια που σχολιαζετε κιολας.Απλα λεει οτι αυτη εζησε εκεινη την περιοδο.

 11. avatar ΤΡΟΜΠΑΣ

  Αυνανιζόταν δημόσια (είχε… ιδιαίτερη αδυναμία στην Αθηναϊκή αγορά), ουρούσε και αφόδευε σε περίτεχνες κολόνες και ιερούς ναούς. ΟΝΤΩΣ ΗΤΑΝ Ο ΑΝΑΡΧΙΚΟΣ Ο ΑΝΑΡΧΟΑΠΛΥΤΟΣ ΥΡΙΖΑΙΟΣ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ...ΟΛΟΙΔΟΙ

 12. avatar Ευπατριδης

  Ξαναχτύπησε με νέο α(να)ρθρο, ο γνωστός ανώνυμος προπαγανδιστής της αναρχίας του NB.Αυτη τη φορά εξυμνώντας τον δημόσιο αυνανιστη και ουροκοπρολαγνο σκυλοσοφο...Ανάμεσα σε τοοοσους Μεγάλους φιλοσόφους της αρχαιότητας,αυτόν βρήκε να εξυμνήσει! Τον ..»αναρχικο».

  1. avatar j,kyp

   αγραμματε προγονοπληκτε η προσφορα του κυνικου ειναι παγκοσμια και δεν υπαρχει παγκοσμια ιστορια φιλοσοφιας που να μην την περιλαμβανει. Εσενα που τολμας, λακη, εστω και πεις αποψη γι αυτην δε θα σε θυμαται κανεις περαν απ τη μ@.. σου και αυτη για την απυθμενη βλακεια... Δε γνωριζεις ουτε τα στοιχειωδη για τους κυνικους. Μαθε τα και μετα τολμα...

  2. avatar K x

   Και μονο που τολμάς να τον κρίνεις δείχνει ποσο ξένος είσαι με ότι ομορφο εχει γεννήσει ο Αρχαιοελληνικος πολιτισμός. Ντροπή σου.

  3. avatar βρε κουτσουλιά

   ολόκληρος Μέγας Αλέξανδρος εξέφρασε τον θαυμασμό του, eσένα θα σε θυμάται κανένας μετά θάνατον;

   1. avatar Ευπατριδης

    Ααα όπου σας συμφέρει ,εσάς τους αναρχικούς τον αναφέρετε τον Μέγαλο Αλέξανδρο,όταν όμως δεν σας συμφέρει τον βρίζετε και τον υποτιμάτε ως ιμπεριαλιστή,κατακτητή. Εμένα σε κόφτει ποιος θα με θυμάται μετά θάνατον; Εσένα ποιος θα σε θυμάται, κουτσουλιά μου;

    1. avatar ρε χαμουτζήδες

     εν έτη 2017 και ακόμα δεν υπάρχει άγαλμα του στην Αθήνα

     1. avatar να φτιάξουν άγαλμα τώρα

      με το ένα χέρι του να ξύνει το κεφάλι του, το άλλο χέρι να το έχει στην τσέπη του

     2. avatar ΔΙΟ

      ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥ;;;
      ΑΦΟΥ ΑΛΛΟΥ ΤΟ ΕΙΧΕ!

 13. avatar Ελληνας πολιτης.

  Γνησιος αναρχικος οχι σαν τα κακομαθημενα πλλουσιοπαιδα μπαχαλακηδες.

  1. avatar Πραγματικός Έλληνας πολίτης

   Καμία σχέση με αναρχία, αυτή ήταν μια δημοσιογραφική \"αδεία\" παρασυρόμενος προφανώς από το μουχλιασμένη και σάπια μόδα της εποχής μας.

 14. avatar Σκεπτικός

  Δεν υπάρχουν άσχημες γυναίκες. Μόνο ξεμέθυστοι άντρες!!! Δεν χρειάζεται φιλοσοφία, απλή παρατήρηση για να το καταλάβεις

 15. avatar ωραίο αρθρο

  πολύ ωραίο άρθρο, συγχαρητήρια, αλλά, βάλατε ρε παιδιά πρώτη φωτογραφία την χειρότερη αναπαράσταση του Διογένη που έχει γίνει ποτέ. Το άγαλμα που φτιάξανε οι Τούρκοι στη ΣΙνώπη και έχει για παρέα τον σκυλάκο.
  http://www.newsbeast.gr/world/arthro/2810473/to-agalma-tou-diogeni-oplo-kata-tou-erntogan

 16. avatar Περα βρεχει..

  ..πολυ πιπερατη ιστορια για να τη διδασκονται τα παιδια στα σχολεια! Κ καθολου διδακτικη βεβαιως βεβαιως.
  Αντ\'αυτου οι σοφοι του υπουργειου παιδειας εχουν εμπλουτισει τις σχολικες βιβλιοθηκες με λογοτεχνικα αριστουργηματα σαν το ..μνημειωδες «ζιγκ ζαγκ στις νερατζιες» της ογκολιθου (κοινως κοτρονα..) Ερσης Σωτηροπουλου, μια διδαχη για τους ελληνοπαιδες για το πως, για παραδειγμα, κανεις ερωτα με ενα ψυγειο! Τι να λεμε τωρα.. ψιλα γραμματα!
  Επειτα, με την εισοδο τους στα πανεπιστημια η μεγαλη πλειοψηφια των ελληνομαντραχαλων (πλεον..), μπολιαζεται με τις ιδεολογιες των κομματων πινοντας παραλληλα κ ενα φρεντακι, ενω παραπισω εχουν μπει κ ακολουθουν κατα ποδας οι νεες «σειρες».
  Αισιοδοξουμε.. υπαρχει μια \"συνεχεια\" σε αυτο το τοπο.

 17. avatar Δημητρης.Κ

  Υπαρχει καποιο προβλημα με την παραπανω ιστορια.... Αν η Λαϊδα γενηθηκε το 431πχ και εζησε μεχρι 404 πχ, οπως αναφερει το αρθρο, και ο Διογενης γενηθηκε μεταξυ 412πχ και 399πχ τοτε στην καλυτερη των περιπτωσεων θα πρεπει να συναντηθηκαν οταν ο Διογενης ηταν 8 χρονων και πριν γινει Φιλοσοφος.....!!! Δεν ειναι λογικο....

  1. avatar Soots

   Φίλε δεν το κατάλαβες καλά. Η περίοδος που αναφέρεις είναι τα χρόνια του πελοποννησιακού πολέμου, όχι η γέννηση και θάνατος της Λαΐδος. Έτσι κι αλλιώς στο τέλος λέει ότι έζησε αρκετά χρόνια, έπρεπε να πονηρευτείς...
   Πάντως δεν είναι σούπερ καθαρά γραμμένο, καταλαβαίνω πώς κάποιος θα μπορούσε να μπερδευτεί διαβάζοντάς το.

  2. avatar νικος κολλιας

   ειναι γεγονος πως δεν υπαρχουν ημερομηνιες σωστες,γιατι ουτε και οταν πεθαινε ο Αλεξανδρος γεννηθηκε ο ΔΙΟΓΕΝΗς ,ΓΙΑΤΙ ΤΟΤΕ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ,ΤΟ ΓΝΩΣΤΟ ΑΝ ΔΕΝ ΕΙΜΟΥΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟς ΘΑ ΕΙΘΕΛΑ ΝΑ ΗΜΟΥΝ ΔΙΟΓΕΝΗΣ!!

 18. avatar ΓΙΩΡΓΟΣ Τ.

  Γνήσιος, συνειδητός αναρχικός και επαναστάτης (πρόδρομος του Νικόλα του Άσιμου), που είχε αποκηρύξει τόσο τη βία, όσο και τα αγαθά και τα προνόμια μιας κοινωνικής συμβατικότητας στην οποία με σθένος αντιστεκόταν. Όχι σαν μερικούς-μερικούς, από τους σύγχρονους ομοιδεάτες του!!

 19. avatar Κάτοικος Εξαρχείων

  Σας παρακαλώ να μην σκυλευετε την μνήμη των αρχαίων με το να τους αποκαλείται δήθεν αναρχικους επειδή είναι της μόδας στην Ελλάδα η αγέλη αυτή. Ευχαριστώ

 20. avatar Αναζητητής

  \"Ο Διογένης γεννήθηκε στη Σινώπη περίπου το 412 π.Χ. (σύμφωνα με άλλες πηγές το 399 π.Χ.)\". Η Λαΐδα έζησε την περίοδο του Πελοποννησιακού Πολέμου, από το 431 π.Χ. μέχρι το 404 π.Χ.\" Δηλαδή στην καλύτερη περίπτωση το \"συμβάν\" των 2 τους έγινε όταν ο Διογένης ήταν 8 ετών, δηλαδή στην Συνώπη (κατά τα γραφόμενα). Κάτι δεν πάει καλά......

Παρακαλούμε περιμένετε ...