Newsbeast | Ειδήσεις και νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο.

15
loading

Το άλλο πρόσωπο είναι φανερό, αλλά δεν το βλέπουμε. Είναι η δεύτερη αλλά υπαρκτή μορφή του νησιού. Είναι η Μύκονος, που είναι και κάτι άλλο πέρα από το διαδεδομένο. Έξω από το αδιάκοπα προβεβλημένο κοσμοπολίτικο και ψυχαγωγικό της πρόσωπο.

Γράφει ο Γιώργος Λαμπίρης

Οι κάτοικοι στη Μύκονο ζουν όπως οι κάτοικοι σε όλη την έκταση της ελληνικής επαρχίας. Εξευμενίζουν τα θεία. Προσεύχονται σε αυτά και παρακολουθούν κάθε τελετουργική εκδήλωση που λαμβάνει χώρα στο νησί. Οι Μυκονιάτες σπέρνουν τα χωράφια τους και δρέπουν τους καρπούς της σποράς. Οι Μυκονιάτες είναι οι «αφανείς». Κι όσοι σπεύδουν στο νησί για λίγες μέρες με μοναδικό τους κίνητρο την ολοήμερη διασκέδαση, σπάνια αφήνουν χρόνο για να παρατηρήσουν όσους κινούνται σε άλλο ρυθμό από το δικό τους.

Ο άντρας με τα βαριά, αλευρωμένα χέρια ετοιμάζει το ψωμί της ημέρας. Η γυναίκα κατανέμει με επιμέλεια τη ζάχαρη άχνη στα παραδοσιακά αμυγδαλωτά που έχουν βγει νωρίτερα από το φούρνο. Αυτός ο τόπος έχει πατητήρια και φτιάχνει κρασί. Έχει βοσκότοπους. Στη Ρήνεια, το μικροσκοπικό απέναντι νησί, οι κτηνοτρόφοι φέρνουν τα ζωντανά τους για βοσκή.

wkmkns5

wkmkns7

Η Μύκονος κατά τη μυθολογία δανείστηκε το όνομά της από τον Μύκονο, το γιο του Αινίου του Καρύστου και της Ρυούς της Ζάρυκος. Ο αρχαίος ιστορικός και γεωγράφος, Στράβωνας, έλεγε ότι οι Μυκονιάτες ήταν φαλακροί και άτριχοι.

«Ο λατρεμένος τόπος»

«Ο λατρεμένος τόπος». Αυτός ακριβώς είναι ο χαρακτηρισμός που αποδίδει στη Μύκονο, καθόλα υποκειμενικά, ο φωτογράφος, Βασίλης Βρεττός. Έζησε τις διακοπές του από μικρό παιδί στο νησί κι εκεί συνεχίζει να περνάει τις ελεύθερες - ανέμελες μέρες στον ενήλικο βίο του.

Γνώρισε όλες της εκφάνσεις της Μυκόνου. Που εκτός από τόπος κατοικίας είναι και διεθνής προορισμός για τζετ σέτερς. Μέρος διασκέδασης και για όσους από περιέργεια σπεύδουν να ανακαλύψουν εκεί, αυτό που γνωρίζουν οι ταξιδιώτες που προηγήθηκαν και ενώ φεύγουν, συνεχίζουν να συζητούν γι’ αυτό που γνώρισαν. Σπεύδουν επίσης εκεί, όσοι αναρωτιούνται γιατί αυτό το νησί είναι διάσημο. Πολλοί λιγότεροι επισκέπτες παρατηρούν τις ξερολιθιές, αφουγκράζονται το σφύριγμα του ανέμου στις γωνίες των παραθύρων και στις πέτρες, λαξεμένες βάναυσα από τον αέρα και το αλάτι.

wkmkns17

Ο Βρεττός φωτογράφησε τη Μύκονο αλλιώς. Και τις φωτογραφίες του της βάφτισε, «Τα έργα των ανθρώπων». Προβάλλει μέσα από αυτές τα πρόσωπα και τον κάματο που αναδύουν καθώς οι άνθρωποι σπέρνουν το χωράφι, ψαρεύουν, πατούν τα σταφύλια, μαζεύουν τη σοδειά τους. Λίγοι ίσως γνωρίζουν ότι η Μύκονος διαθέτει Σχολή Καλών Τεχνών. Λίγοι ή λίγο περισσότεροι ξέρουν ότι η Μύκονος δεν είναι μόνο το λίκνισμα δίπλα σε κάποια μπάρα, ενίοτε πάνω σε αυτή, το καλό φαγητό, η πολυτέλεια ή ότι συνεπάγεται ο κοσμοπολίτικος χαρακτήρας της.

«Την αγάπησα περισσότερο γνωρίζοντας τη βάση αυτού του νησιού, που είναι οι άνθρωποι οι οποίοι ζουν εδώ. Όλοι τους συνεργάσιμοι και καλοί. Η Μύκονος πέρα από την εικόνα που προβάλει, είναι ένας κανονικός τόπος. Οι άνθρωποί της εργάζονται μέσα στην καθημερινότητά τους. Ασχολούνται με τη γη και τη θάλασσα. Στο νησί συμβαίνουν όλα όσα συμβαίνουν και στα υπόλοιπα επαρχιακά μέρη της Ελλάδας. Με τη διαφορά ότι αυτούς τους ανθρώπους δεν τους συναντά κανείς εύκολα. Ζουν στο δικό τους χώρο. Και κάπως έτσι το κοσμοπολίτικο πρόσωπο συμβαδίζει με την κοινή καθημερινότητα».

wkmkns19

Ο ίδιος ξεκίνησε από το 1995, φωτογραφίζοντας εργάτες σε όλη την Ελλάδα. Απαθανάτισε τον κόπο στα πρόσωπά τους. Γι’ αυτό το λόγο συνεργάστηκε κάποια στιγμή και με το μουσείο Μπενάκη.

«Ωστόσο σε όσα μέρη επισκεπτόμουν, έψαχνα να βρω πατητήρια και δεν έβρισκα. Τα βρήκα στη Μύκονο. Δεν το πίστευα όταν μου έλεγαν ότι υπάρχουν εδώ. Ο καθένας έχει το δικό του μποστάνι με σταφύλια, το δικό του πατητήρι όπου φτιάχνει το δικό του κρασί. Οι κάτοικοι μαζεύουν τις ελιές τους, σπέρνουν τα χωράφια τους. Θερίζουν. Έχουν μελίσσια και μποστάνια με λαχανικά», λέει ο Βασίλης Βρεττός.

wkmkns15

«Γενικά ο κόσμος δείχνει να μην επηρεάζεται από τους ρυθμούς του νησιού. Αν κάποιος θέλει να ζήσει ήρεμα στη Μύκονο, μπορεί να το κάνει χωρίς να κοπιάσει. Ωστόσο υπάρχουν αλλαγές μέσα στα χρόνια που πέρασαν. Στα δικά μου τα μάτια, που έχω την εικόνα του χθες αλλά και του σήμερα, είναι πιο αισθητές. Πολλά πράγματα… εκσυγχρονίστηκαν. Για κάποιον νεότερο που γνωρίζει το νησί όπως είναι αυτή τη στιγμή, είναι όπως ακριβώς τη βλέπει, χωρίς συγκριτικά στοιχεία. Ο ρομαντισμός μου, όμως με κάνει ανήσυχο. Ότι θα έρθει η στιγμή που ο πολιτισμός θα καλύψει το άλλο πρόσωπο του νησιού. Η δύναμη της εξέλιξης. Κάποτε πέρναγε το κάρο, αργότερα το αμάξι… Και η επέλαση του πολιτισμού δεν σταματάει».

Η Δήλος

wkmkns2

«Στην έκθεση όμως συμμετείχε και η Δήλος. Ένα μέρος με παγκόσμια εμβέλεια. Ένας βαρυσήμαντος αρχαιολογικός χώρος. Πολλοί έρχονται στη Μύκονο και δεν επισκέπτονται τη Δήλο. Δεν τη γνωρίζουν. Είναι σαν να πηγαίνουν στην Αθήνα και να μην επισκέπτονται την Ακρόπολη. Όπως στη Μύκονο, έτσι και στη Δήλο αποτύπωσα τους ανθρώπους. Τους φύλακες, τους καθαριστές, τους αρχαιολόγους. Τους συντηρητές. Μάλιστα πέρσι φωτογράφησα τις ανασκαφές της αρχαιολογικής σχολής στο νησί, την περίοδο που έτυχε να βρίσκονται εκεί οι αρχαιολόγοι. Έχει κι αυτή την καθημερινότητά της και ας μην μένουν μόνιμοι κάτοικοι εκεί. Την επισκεπτόμαστε, βλέπουμε κάτι και δεν ξέρουμε ποιος το συντηρεί, ποιος φροντίζει ώστε να συνεχίσει να υπάρχει μέσα στο χρόνο».

Τίποτα απ’ όλα αυτά δεν βρέθηκε κάπου από μόνο του, λέει ο φωτογράφος. Πίσω και πάνω απ’ όλα υπάρχει ο άνθρωπος.

Η έκθεση των φωτογραφιών φιλοξενήθηκε από τις 11 Αυγούστου έως τις 20 Αυγούστου στη Δημοτική Πινακοθήκη του νησιού και όπως ο ίδιος ο φωτογράφος τονίζει, τίποτα δεν θα γινόταν χωρίς τη στήριξη του δήμου Μυκόνου, η Κοινωφελής Δημοτική Επιχείρηση Περιβάλλοντος Παιδείας και Ανάπτυξης Μυκόνου και η επιμελήτρια της έκθεσης, Ίρις Κρητικού.

wkmkns22wkmkns8 wkmkns6 wkmkns1

* Οι φωτογραφίες είναι ευγενική παραχώρηση του Βασίλη Βρεττού στο newsbeast.gr.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΤΟ NEWSBEAST.GR

15
σχόλια
 1. avatar ΕΒΕΛΙΝ

  ΟΙ ΟΜΟΡΦΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΙΤΣΑΣ ΜΑΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΛΛΟΥ!! ΚΑΘΕ ΤΟΠΟΣ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΟΜΟΡΦΙΑ ΑΛΛΑ ΤΗΝ ΜΥΚΟΝΟΣ ΑΣ ΜΗΝ ΤΗΝ ΚΑΝΟΥΜΕ Κ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΤΗΝ ΥΜΝΗΣΕ ΓΑΒΑΛΑΣ ΓΑΛΑΤΗΣ Κ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΤΟΥ ΣΥΝΑΦΙΟΥ ΤΟΥΣ! ΟΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ ΠΑΕΙ Κ ΚΑΝΕΝΑ ΔΕΝ ΡΩΤΑΕΙ!!! :-) :-) :-)

 2. avatar Zannetina

  Σε οποιον αρεσει σε οποιον δεν αρεσει να μην διαβαζει. Η Μυκονος ειναι ιστορικη και ειναι το κεντρο του φωτος και του πολιτισμου καλο ειναι οι απολιτιστοι να μενουν εξω απο αυτο γιατι κοιτουν μονο τα social media και οχι την πραγματικη ομορφια του τοπου.

  1. avatar Marios Kordellas

   Καλή απόπειρα αλλά δεν πείθεις.. Ακόμη και τα δικά σας σαιτ δεν γράφουν αξιόλογα ιστορικά πράμματα για τη Μύκονο. Επίσης δεν μίλησε κανείς για ιστορίες αλλά για φύση και ζωή τον χειμώνα.. By the way να την χαίρεσαι.. Αλλά δεν είανι τίποτα άλλο απο ένα νησί για κονσομανσιόν και να το παίξεις μούρη. Ποια αξιοθέτα έχει ακριβώς που δέιχνουν αυτό που λές? Οι κάτω μύλοι? Για έλα κατα εδώ μεριά που ανέφερα σε άλλο πόστ να δείς τι εστί πολιτισμός και τι είναι χτισμένο.... Θα πεις και τον άλλο κόσμο ανιστόρητο....

 3. avatar Μπουρμπουνας

  Λες να ήταν προφητικός ο Στράβων;

 4. avatar Marios Kordellas

  Προπαγάνδα πάλι αλλά με άλλο τρόπο. Μύκονος Σαντορινη Χαλκιδικη Κρητη και Αθηνα. Μια ζωή τα κανάλια... Για πάτε να δέιτε τα στοιχεία αφίξεων και του ξενοδοχειακού επμελητηρίου να δέιτε ποιό είναι το πιο δημοφιλές νησί στους ξένους.. Και αν θέλετε επισκεφετίτε το κιόλας και πείτε μου μετά... Αλλά κάτι άλλο παίζει απο πίσω (ψηφος και αποστάσεις)

  1. avatar Δεν εισαι κατανοητος

   Πολιτικη νησιων ;

 5. avatar ΑΧ ΑΧ

  ΜΥΚΟΝΟΣ ΟΥ ΟΥ ΟΥ ΟΥ

 6. avatar Play Maker

  Ενα δενδρο? Αμαν πια με Μυκονο, Παρο, Σαντορινη ρε παιδια. Εχει αλλα απιστευτα νησια η Ελλαδα καταπρασινα μαγικα. Τι παθατε με τους ξεροτοπους και τους καρβουνοτοπους?

  1. avatar Marios Kordellas

   Άσε φίλε, Εγώ μετακόμισα Ρόδο απο μικρός και γελάω με τη προπαγάνδα περί ορισμένων νησιών. Στη Ρόδο έχει δάση, έχει 2 ακροπόλεις, έχιε Ιταλία, Τουρκία, έχει και μέρος σαν αυτά που θέλουν οι Αθηναίοι (Λίνδος) έχει και μέρη σαν τη Αφρική και τη Σαχάρα... ΕΧΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΠΟ ΟΛΑ... Άστους, οι Έλληνες είνια γκάου τελείως.. Οι ξένοι ψηφίζουν άλλα νησιά... Και ενα θέλει κάποιος αποδείξεις η Ρόδος είναι η πρώτη σε κλίνες περιοχή με 87020 κλίνες και ακολουθούν τα άλλα απο 69000 και κάτω... ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΓΚΑΟΥ ΤΕΛΕΙΩΣ...

   1. avatar Γκαου Κγουα Ουγκα

    Διαβασε τι γράφεις και πως και θα δεις ποιος είναι Γκαραγκαγκαου...

 7. avatar dem

  Φαλακροί και άτριχοι. Ο κλασσικός τύπος gay.

  1. avatar Μπουρμπουνας

   Λες να ήταν προφητικός ο Στράβων;

 8. avatar Kathy 2122221

  Υπέροχη !!!! Αν διατηρούσαμε την ελληνική πραγματικότητα θα ήταν όλα αλλιώς ....

  1. avatar chrissimon

   Ναι θα πεινούσαμε όλοι το ίδιο.

  2. avatar George Jordan72 piraeus

   Γιατί να κρατήσουμε μια παλαιά πραγματικότητα και να μη ζήσουμε μέσα σε μια νέα συνδυαστική παλαιά ποιοτική με μια νεα πραγματική πραγματικότητα , αλλά όχι με βωμό το χρήμα αλλά τον άνθρωπο !!!

Παρακαλούμε περιμένετε ...