Η Μάνη είναι στην κυριολεξία ένα τόπος ευλογημένος, που κρύβει απίστευτα μυστικά και μυστήρια, όπως και το Βαθύ Μουζί, η μυστηριώδης «μαύρη τρύπα»- ένα μοναδικό γεωολογικό φαινόμενο που συνδέεται με απίστευτο μυστήριο. Αν στο μυαλό σας, λοιπόν, ήταν συνδεδεμένη άρρηκτα με τους πανέμορφους και γοητευτικούς πέτρινους οικισμούς της, αλλά και την τραχιά και άγρια φύση της, αξίζει να γνωρίζετε ότι η Μάνη δεν είναι μόνο αυτό.

Είναι ένας τόπος ευλογημένος, στην κυριολεξία, που συναρπάζει τον επισκέπτη της σε όποια γωνιά της κι αν βρεθεί. Ένα από τα μέρη που σίγουρα συγκλονίζουν είναι και το άγνωστο στο ευρύ κοινό Βαθύ Μουζί, ένα σπάνιο γεωλογικό φαινόμενο που προκαλεί δέος στη θέασή του.

Η μαύρη τρύπα στη Μάνη

Βαθύ Μουζί: Η μυστηριώδης μαύρη τρύπα στη Μάνη

Στην ουσία του Βαθύ Μουζί είναι ένα εντυπωσιακό σπηλαιοβάραθρο στη λεγόμενη Έρημο της Λακωνίας, με κατακόρυφα κοκκινωπά βράχια με μεγάλο βάθος. Εξαιτίας αυτών των δύο χαρακτηριστικών, λοιπόν, δημιουργούνται οι κατάλληλες συνθήκες για την ανάπτυξη ενός μικρού δάσους στο εσωτερικό του, που προκαλεί έκπληξη και θαυμασμό.

Πρόκειται για ένα από τα άγνωστα, αλλά πολύ εντυπωσιακά, σημεία της Μάνης, στο χωριό Έρημος στη δυτική Μάνη. Σε μια πολύ μεγάλη έκταση πέτρας και χαμηλής βλάστησης -γίνεται άλλωστε προφανές και από το όνομα του χωριού- το μονότονο τοπίο ξαφνικά αλλάζει άρδην και εμφανίζεται μια τρύπα στη μέση του πουθενά, στην κυριολεξία, που συνθέτει ένα άκρως απόκοσμο και μυστηριακό τοπίο, φερμένο λες από άλλον πλανήτη.

Τα κάθετα βράχια στη μαύρη τρύπα της Μάνης

Η «μαύρη τρύπα» που ακούει στο όνομα Βαθύ Μουζί είναι το μοναδικό μέρος στη Μάνη που δεν βλέπει ο ήλιος, με τους κάθετους βράχους να προκαλούν ρίγη θαυμασμού σε όσους τους αντικρίσουν από ψηλά. Μάλιστα το γεγονός ότι το σημείο είναι ανήλιαγο σε συνδυασμό με την υγρασία που επικρατεί σε αυτό δίνουν ζωή στα μοναδικά δέντρα που φύονται στην περιοχή.

Το σπηλαιοβάραθρο της Μάνης έχει διαστάσεις 50×30 και στην ουσία πρόκειται για ένα πραγματικό θαύμα της φύσης, που δημιουργεί την αίσθηση ότι δεν βρίσκεσαι στη Γη. Σχετικά κοντά από το Βαθύ Μουζί συναντάται ακόμη μία αντίστοιχη «μαύρη τρύπα», ωστόσο αρκετά μικρότερη. Στο εσωτερικό της, μάλιστα, έχουν ανακαλυφθεί οστά ζώων και συκιές.