Στις πλαγιές του Πάρνωνα και σε υψόμετεο 1.150 μέτρων συναντάται ένα από τα πιο όμορφα, για πολλούς, χωριά της Πελοποννήσου.

Ένας ανέγγιχτος ακόμα από τον μαζικό τουρισμό προορισμός, που σε όσους τον επιλέξουν έχει να προσφέρει αμέτρητες στιγμές ηρεμίας και χαλάρωσης, τοπία απίστευτου φυσικού κάλλους και μια αυθεντική εμπειρία που θα θυμάται για πάντα.

Πάνω στο δρόμο που συνδέει τους νομούς Αρκαδίας και Λακωνίας, σε απόσταση περίπου 30 χλμ. από το φημισμένο Λεωνίδιο, ο Κοσμάς βρίσκεται «πνιγμένος» μέσα στην πλούσια φύση του Πάρνωνα, ανάμεσα σε δάση με καστανιές, καρυδιές, έλατα και πλατάνια.

Η φύση δείχνει και εδώ το ωραιότερο πρόσωπό της, «προικίζοντας» την περιοχή με εκπληκτικά δάση, ρεματιές και άφθονα νερά, που αναδεικνύουν το μεγαλείο του φυσικού πλούτου.

Ο οικισμός έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός και τα σπίτια του είναι πετρόχτιστα, με τους κατοίκους να φημίζονται για τις δημιουργίες τους από πέτρα. Η εκκλησία του χωριού με τις βρύσες- λεοντοκεφαλές βρίσκεται στην καρδιά του χωριού, ενώ η πλατεία «χάνεται» κάτω από τα τεράστια πλατάνια.