Το μεγαλύτερο, φυσικό σπήλαιο του κόσμου ακούει στο όνομα Hang Son Doong και βρίσκεται στο Βιετνάμ, στο Εθνικό Πάρκο Phong Nha Ke Bang, κοντά στα σύνορα της χώρας με το Λάος και σε απόσταση 500 χλμ. νότια του Ανόι.

Η ηλικία του χρονολογείται περί τα 2 με 5 εκατομμύρια έτη, το μήκος του υπολογίζεται ότι ξεπερνάει τα 5 χλμ., ενώ το ύψος του κυμαίνεται στα 200 μέτρα και το πλάτος στα 150. Υιοθετείται, λοιπόν, η άποψη ότι στο εσωτερικό του χωράει ακόμη και ουρανοξύστης!

Η ανακάλυψή του πραγματοποιήθηκε τυχαία το 1991 από έναν αγρότη, ενώ οι Βρετανοί σπηλαιολόγοι το εξερεύνησαν για πρώτη φορά το 2009.

Λόγω των τεραστίων διαστάσεών του δημιουργήθηκαν οι ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη σταλαγμιτών ύψους 70 μέτρων, οι οποίοι σήμερα θεωρούνται ως οι ψηλότεροι παγκοσμίως.

Από τα πιο εντυπωσιακά σημεία του σπηλαίου η ζούγκλα που συναντάται στο εσωτερικό του, στην οποία αποδόθηκε η ονομασία «κήπος της Εδέμ». Την προσοχή ελκύουν, επίσης, οι καταρράκτες, οι διάσπαρτες λίμνες που δημιουργούνται από τα τρεχούμενα νερά και οι ακτίνες του ήλιου που εισχωρούν στο σπήλαιο μέσα από τους σχηματισμούς των βράχων.

Μπείτε στο National Geographic αν θέλετε να πραγματοποιήσετε μια εικονική ξενάγηση από το σπίτι σας.