Είναι ένα μέρος με φυσική ομορφιά, αλλά και μεγάλη ιστορία που φτάνει μέχρι τα προϊστορικά χρόνια. Πολλοί την χαρακτηρίζουν και ως το «δαντελένιο κέντημα της Μάνης» και μάλλον δεν έχουν άδικο. Εξάλλου, η Καρδαμύλη είναι από τα ομορφότερα μέρη της Μεσσηνίας, που θα σας ενθουσιάσουν.

Το παραθαλάσσιο χωριό απέχει από την Καλαμάτα 38χλμ., ενώ συνθέτει τις αντιθέσεις στο τοπίο, με τον πιο συναρπαστικό τρόπο. Από τη μία πλευρά είναι τα ήρεμα νερά του Μεσσηνιακού κόλπου κι από την άλλη ο επιβλητικός ορεινός όγκος του Ταΰγετου.

Στην Καρδαμύλη τα μνημεία της υπάρχουν εκεί για να υπενθυμίζουν το παρελθόν της, ενώ μόλις λίγα μέτρα χωρίζουν την παλιά πόλη από τη νέα.

Εξάλλου, το όνομα της αναφέρεται για πρώτη φορά στα χρόνια του Ομήρου στην Ιλιάδα, ως η πρώτη από τις «επτά ευνομούμενες και καλώς κατοικούμενες πόλεις» που ο Αγαμέμνονας θα έδινε προίκα στον Αχιλλέα αν νυμφευόταν μια από τις κόρες του. Αργότερα ονομάστηκε «Σκαρδαμούλα», ενώ τα τελευταία χρόνια επικράτησε πάλι το αρχαίο όνομα.

Η πλούσια ιστορία της αποτυπώνεται στον ιστορικό οικισμό της Παλαιάς Καρδαμύλης, οχυρωμένο σύμπλεγμα από πυργόσπιτα, χτισμένα γύρω από την εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα, του 18ου αιώνα