Ο ναός με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και τους πολλούς τρούλους

Η Μονή Τιμίου Σταυρού Δολιανών αποτελεί ένα ιδιαίτερο μνημείο - Δείτε τις φωτογραφίες


ΤΑΞΙΔΙΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ
7:23
26/03/2019
Ο ναός με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και τους πολλούς τρούλους
3
loading

Πρόκειται για έναν από τους πιο εντυπωσιακούς ναούς της Ελλάδας, που ξεχωρίζει για την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του. Είναι η Μονή του Τιμίου Σταυρού Δολιανών που απέχει 82 χιλιόμετρα από τα Τρίκαλα στη νότια Πίνδο, και συγκεκριμένα βρίσκεται μεταξύ Δολιανών και Κρανιάς Τρικάλων.

Κρυμμένος μέσα σε ένα πανέμορφο ελατόδασος του Ασπροποτάμου, εντυπωσιακός βυζαντινός ναός προσελκύει το ενδιαφέρον και τον θαυμασμό όσων τον επισκέπτονται. Εξάλλου, πρόκειται για ένα ναό με ιδιόρρυθμη αρχιτεκτονική με τους πολλούς τρούλους του να τον κάνουν να ξεχωρίζει.

Η Μονή Τιμίου Σταυρού είναι χτισμένη σε υψόμετρο περίπου 1000 μέτρων, ενώ θεωρείται ότι χτίστηκε στα τέλη του 18ου του αιώνα. Αν και δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για ακριβή ημερομηνία. Αρχικά, λειτούργησε ως μοναστήρι αλλά εγκαταλείφθηκε το 1924. Η Μονή ενωνόταν με το Ιερό Ναό Αγίας Ζώνης, ο οποίος κάηκε από τους Γερμανούς στη διάρκεια της Κατοχής.

Είναι χτισμένη με πέτρα και σκεπασμένη με πλάκες. Μπαίνοντας κανείς στο εσωτερικό του θα παρατηρήσει ότι είναι αρκετά σκοτεινός με λίγο φως που μπαίνει από τα μικρά παραθυράκια τον τρούλων. Εξωτερικά του ναού υπάρχουν αρκετά λιθανάγλυφα τα οποία είναι εξαιρετικά ενδιαφέροντα και σε συνδυασμό με τους τρούλους προσδίδουν στον ναό μια ιδιαίτερη μεγαλοπρέπεια.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

3
σχόλια
  1. avatar απλά σούπερ

    ταιριάζει απόλυτα και με το περιβάλλον

  2. avatar ΚωνΜατ

    Τώρα μας τα δημοσιεύουν κιόλας

  3. avatar ΚωνΜατ

    Που αλλού θα με πας?

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει