Στο βόρειο τμήμα της Λέσβου, στη θέση της αρχαίας Μήθυμνας, βρίσκεται το επιβλητικό κάστρο Μολύβου.

Αποτελεί το δεύτερο σε μέγεθος και σημασία κάστρο της Λέσβου και στη σημερινή του μορφή είναι σε μεγάλο βαθμό έργο των Γατελούζων ηγεμόνων. Έχουν γίνει βέβαια μελλοντικά πολλές προσθήκες και αλλαγές μέχρι να έχει τη σημερινή τελική του μορφή.

Έχοντας κατασκευαστεί με κόκκινο και καφέ τραχείτη, το κάστρο προκαλεί δέος στον επισκέπτη και θαυμασμό. Θεωρείται δε ως ένα από τα καλύτερα διατηρημένα κάστρα της ανατολικής Μεσογείου.

Ιδιαίτερα γραφικό και επιβλητικό, διαθέτει πανοραμική θέα για να απολαύσει κανείς το ηλιοβασίλεμα, ενώ ξεχωριστή εμπειρία αποτελεί το να παρακολουθήσει κανείς εκεί μια μουσική παράσταση. Τα βυζαντινά τείχη που προϋπήρχαν, ενισχύθηκαν με επάλξεις κι άλλα οχυρωματικά έργα και το σκηνικό είναι μοναδικό αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις σε όποιον έχει την τύχη να το επισκεφτεί από κοντά. Είναι εξάλλου πολύ καλά διατηρημένο και μπορεί κανείς να μάθει ενδιαφέρουσες πληροφορίες.

Ούτως ή άλλως ολόκληρη η περιοχή είναι μια από τις πιο ατμοσφαιρικές θαλασσινές πολιτείες του Αιγαίου. Ο Μόλυβος αποτελεί έναν αυθεντικό οικισμό και έχει χαρακτηρισθεί διατηρητέος από το 1964. Παλαιά λουτρά και εκκλησίες, παραδοσιακά οικήματα που διατηρούνται σε άριστη κατάσταση είναι μερικά από αυτά που θα συναντήσει ο επισκέπτης περπατώντας στα σοκάκια.

Το κάστρο βέβαια κυριαρχεί με την παρουσία του στο τοπίο. Ο γραφικός οικισμός του Μολύβου βρίσκεται σε απόσταση περίπου 60 χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα του νησιού, τη Μυτιλήνη, και μπορεί να αποτελέσει ορμητήριο για άλλες διαδρομές σε γειτονικές περιοχές.

Ολόκληρη η Λέσβος έχει πολλές φυσικές ομορφιές και αξιόλογα αξιοθέατα, ενώ αν βρεθείτε εκεί για διακοπές αξίζει μια επίσκεψη στο εντυπωσιακό κάστρο Μολύβου. moluvos2 moluvos3 moluvos4 moluvos5