Μια απόδραση με θαλασσινή αύρα στην κοσμοπολίτισσα των Κυκλάδων, Τζια, αποτελεί πάντα καλή επιλογή. Κι αυτό γιατί, εκτός από του ότι πρόκειται για ένα πραγματικά ιδιαίτερο νησί, το μεγάλο της πλεονέκτημα είναι ότι βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από την Αθήνα, αφού απέχει από το λιμάνι του Λαυρίου μόλις 16 ναυτικά μίλια (το ταξίδι με το πλοίο διαρκεί περίπου 1 ώρα).

Το δυτικότερο κατοικημένο νησί των Κυκλάδων χαρακτηρίζεται για την κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρά του. Οι βασικοί οικισμοί του είναι η Ιουλίδα, η Χώρα και το πιο γραφικό κομμάτι του νησιού, το παραθαλάσσιο Βουρκάρι, όπου αράζουν τα περισσότερα ιστιοπλοϊκά που καταπλέουν στο νησί, και η Κορησσία, το λιμάνι της Τζιας.

Εκτός από τις δροσιστικές βουτιές σας στα καταγάλανα νερά των ακτών της –οι πιο φημισμένες είναι το Γιαλισκάρι, ο Οτζιάς, οι Ποιήσσες, ο Κούνδουρος και η Καρθαία– μην χάσετε την ευκαιρία να επισκεφτείτε τα σημαντικότερα αξιοθεάτά της.

Αυτά είναι το Μεσαιωνικό Κάστρο του 13ου αιώνα, ο Λέοντας της Κέας (λιοντάρι πάνω σε φυσικό βράχο) και το Αρχαιολογικό Μουσείο στην Ιουλίδα, ο προϊστορικός οικισμός της Αγίας Ειρήνης και ο φάρος του Αγίου Νικολάου στο Βουρκάρι, το μοναστήρι της Παναγίας της Καστριανής στον Οτζιά, η αρχαία πόλη της Καρθαίας στο νοτιοδυτικό τμήμα του νησιού και το περίφημο δάσος της βελανιδιάς στο κεντροανατολικό κομμάτι της Κέας.

Ιουλίδα: Ο οικισμός στην ενδοχώρα με θέα που γοητεύει

Η πρωτεύουσα της Κέας, όπως αλλιώς είναι γνωστή η Τζια, Ιουλίδα, είναι αμφιθεατρικά χτισμένη στις πλαγιές δύο λόφων, έχει δημιουργηθεί πάνω στα ερείπια αρχαίας πόλης, ενώ για πολλούς θεωρείται ο πιο γραφικός οικισμός της Τζιας.

Η κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική της σε συνδυασμό με τα παραδοσιακά καλντερίμια και το άπλετο φως του ήλιου, καθώς και η απρόσκοπτη θέα στα νερά του Αιγαίου, ανάμεσα στα χαρακτηριστικά της Ιουλίδας που την κάνουν να ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους οικισμούς του νησιού.

Εδώ η ζωή κυλά ήρεμα και νωχελικά με βόλτες στα πλακόστρωτα δρομάκια και την όμορφη πλατεία με τις παραδοσιακές ταβέρνες, τα γραφικά καφενεδάκια και τα γουστόζικα μαγαζιά τριγύρω της.