Ο πιο αδύναμος ουρανοξύστης στον κόσμο ολοκληρώθηκε, προσθέτοντας ένα νέο ορόσημο στον διάσημο ορίζοντα της Νέας Υόρκης. Ο Πύργος Steinway ή 111 West 57th Street, έχει αναλογία ύψους προς πλάτος 24:1, καθιστώντας τον έτσι «τον πιο λεπτό ουρανοξύστη στον κόσμο», αναφέρει το CNN.

Ο πιο «αδύνατος» ουρανοξύστης στον κόσμο

Ο πιο «αδύνατος» ουρανοξύστης στον κόσμο

Με 435 μέτρα ύψος είναι, επίσης, ένα από τα ψηλότερα κτίρια στο δυτικό ημισφαίριο, μετά από άλλα δύο στην πόλη της Νέας Υόρκης -το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου στα 540 μέτρα και τον Πύργο Central Park στα 472 μέτρα.

Το νέο οικοδόμημα στο κέντρο του Μανχάταν βρίσκεται κατά μήκος μιας σειράς κτιρίων αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων στη βόρεια πλευρά της 57ης οδού κοντά στην Έκτη Λεωφόρο και περιλαμβάνει 60 διαμερίσματα που εκτείνονται στους 84 ορόφους του πύργου και το παρακείμενο κτίριο Steinway Hall.

Ο πιο «αδύνατος» ουρανοξύστης στον κόσμο

Το κύριο τμήμα του κτιρίου είναι ένας πύργος 84 ορόφων, ύψους 435 μέτρων, ενώ στη βάση του διατηρείται το 16όροφο κτίριο Steinway, που σχεδιάστηκε για να φιλοξενήσει ένα κατάστημα της διάσημης εταιρείας πιάνων Steinway & Sons, από τους Warren και Wetmore και ολοκληρώθηκε το 1925.

Ο πύργος σχεδιάστηκε από την αρχιτεκτονική εταιρεία SHoP Architects της Νέας Υόρκης και ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 2013, με τον Gregg Pasquarelli, διευθυντή της SHoP Architects, να αποκαλεί το κτίριο «ένα έργο εξαιρετικών διαστάσεων και επικό μεγαλείο», αναφέρει το CNN. Οι αρχιτέκτονες είπαν ότι ο κύριος στόχος τους ήταν να δημιουργήσουν μια νέα και τολμηρή ερμηνεία του ορίζοντα της Νέας Υόρκης, ενώ με το σχεδιασμό του πύργου αποτίνουν φόρο, επίσης, στις ιστορικές ρίζες της τοποθεσίας. Η αρχιτεκτονική εταιρεία έχει δηλώσει ότι άντλησε έμπνευση από τη «χρυσή εποχή των ουρανοξυστών του Μανχάταν» και την ιστορία του Art Deco της Νέας Υόρκης.

Ο πιο «αδύνατος» ουρανοξύστης στον κόσμο

Η πρόσοψη του πύργου περιλαμβάνει μπλοκ από τερακότα, ένα υλικό που φαίνεται να αλλάζει χρώμα και υφή όταν το παρατηρεί κανείς από διαφορετικές γωνίες και σε διαφορετικό φωτισμό.

Ο Πύργος Steinway ανοίγει τώρα τις πόρτες του σε νέους κατοίκους, αλλά, όπως αναφέρει το CNN ενώ η σιλουέτα του είναι πολύ λεπτή, οι τιμές σίγουρα δεν είναι, καθώς κυμάινονται από 7,75 εκατομμύρια δολάρια για ένα διαμέρισμα στούντιο έως 66 εκατομμύρια δολάρια για το ρετιρέ με θέα στο Central Park στην κορυφή του πύργου.