Μια εικόνα που προκαλεί δέος και θαυμασμό και φυσικά κόβει την ανάσα σε όποιον την αντικρίσει στον ορεινό όγκο του Γράμμου, είναι αδιαμφισβήτητα η λεγόμενη φονική χαράδρα του «Χάρου». Μια σύνθεση από κατακόρυφους, απόκρημνους, επιβλητικούς βράχους, που λειτουργούν σαν ένα φυσικό μπαλκόνι, και προσφέρουν θέα στα ερείπια της Παλιάς Κοτύλης στην Καστοριά.

Στο τέταρτο μεγαλύτερο βουνό της Ελλάδας, το Γράμμο, μετά τον Όλυμπο, το Σμόλικα και τον Βόρα, οι εικόνες που συναντά κανείς εδώ στην κυριολεξία συγκλονίζουν. Από αλπικές λίμνες και τρεχούμενα νερά, μέχρι εκτάσεις με πλούσια δάση, ονειρικά τοπία και απομακρυσμένα χωριά, όποια εμπειρία και να ζήσει κανείς στο Γράμμο, σίγουρα θα του μείνει αξέχαστη. Η ψηλότερη κορυφή του φτάνει τα 2.500 μέτρα περίπου, με τις διαδρομές μέσα στη φύση του να συναρπάζουν τους πάντες.

Γράμμος, η χαράδρα του χάρου

Γράμμος: Η χαράδρα του «Χάρου» που κόβει την ανάσα

Ένα από τα πιο συγκλονιστικά σημεία, λοιπόν, σε αυτό το βουνό της Ελλάδας, είναι και η περίφημη χαράδρα του «Χάρου», που όπως φαίνεται και από τα πλάνα της ομάδας Travel Inspiration, οι εικόνες στην κυριολεξία κόβουν την ανάσα.

Το συγκεκριμένο τοπίο συναντάται στην ανατολική πλευρά του Γράμμου, στο οροπέδιο του Χάρου, στην περιοχή του Πύργου της Κοτύλης. Πρόκειται για ένα μέρος που σίγουρα προκαλεί δέος και θαυμασμό, τόσο με την επιβλητική και τραχιά όψη των κάθετων βράχων, όσο και με την απαράμιλλου κάλους ομορφιά της φύσης ολόγυρα της χαράδρας.

Η χαράδρα του Χάρου αποτελείται από μια σύνθεση κατακόρυφων απότομων βράχων, με ύψος περίπου 300 μέτρα. Πρόκειται για ένα μοναδικό μνημείο της φύσης, με τα γκρίζα χρώματα των βράχων, ακριβώς πάνω από τα ερείπια της Αρχαίας Κοτύλης, στην Καστοριά, να προσθέτουν επιπλέον δραματικότητα στο ήδη καθηλωτικό σκηνικό.

Γράμμος, η χαράδρα του χάρου

Χαράδρα του Χάρου: Από πού πήρε την ονομασία της

Η ονομασία της περιοχής οφείλεται, πιθανότατα, στο μονοπάτι που ένωνε την Παλιά με τη Νέα Κοτύλη, το οποίο εξαιτίας του κρύου κατά την διάρκεια του χειμώνα πάγωνε και γλιστρούσε με αποτέλεσμα ο κόσμος που το διέσχιζε να πέφτει στο κενό. Η δεύτερη εκδοχή, ωστόσο, ξυπνά μνήμες από την εποχή του Εμφυλίου, με το άγαλμα στην κορυφή της χαράδρας με τις ανάγλυφες μορφές ενόπλων με τις αγγελικές φτερούγες που βούτηξαν στο κενό του Χάρου να θυμίζει τα τρομερά γεγονότα που διαδραματίστηκαν εκείνη την περίοδο.