Αδιαμφισβήτητα ένα γεύμα σε εστιατόριο με αστέρι Michelin συγκαταλέγεται στις πιο ακριβές γευστικές εμπειρίες, οπουδήποτε στον κόσμο. Αλλά πόσο κοστίζει ένα μέσο γεύμα ανάλογα με τη χώρα που βρίσκεται το κάθε εστιατόριο, και ποια είναι η χώρα με τα ακριβότερα ή φθηνότερα εστιατόρια με αστέρι Michelin.

Το παγκόσμιο περιοδικό των απανταχού foodies, Chef’s Pencil, ανέλυσε πρόσφατα 450 εστιατόρια, αποκαλύπτοντας τους προορισμούς με τα πιο προσιτά και ακριβά γεύματα σε εστιατόρια με αστέρι Michelin. Σύμφωνα με την έκθεσή του, τα φθηνότερα γεύματα μπορούν να βρεθούν στην Ταϊλάνδη, ενώ η Δανία φιλοξενεί τα πιο ακριβά.

Φαγητό σε εστιατόριο με αστέρι Michelin

Ο τρόπος που μελετήθηκαν τα εστιατόρια

Η μελέτη ανέλυσε τους προορισμούς με δύο τρόπους -ανά πόλη και ανά χώρα- και εξέτασε μόνο εστιατόρια με δύο και τρία αστέρια. Ερεύνησε τις τιμές για τα κορυφαία μενού γευσιγνωσίας -συνήθως για δείπνο οκτώ έως 12 πιάτων- σημειώνοντας ότι οι ακριβείς τιμές σε διάφορες χώρες μπορεί να είναι διαφορετικές, επειδή ορισμένες περιλαμβάνουν το κόστος των ποτών και τις χρεώσεις υπηρεσιών.

Συνολικά, διαπιστώθηκε ότι τα γεύματα στα δύο επίπεδα εστιατορίων κοστίζουν, κατά μέσο όρο, 276 δολάρια ανά άτομο, με το γεύματα στα εστιατόρια δύο αστέρων να έχουν κατά μέσο όρο 252 δολάρια και εκείνα στα εστιατόρια τριών αστέρων 357 δολάρια.

Φαγητό σε εστιατόριο με αστέρι Michelin

Η λίστα με τις πιο προσιτές χώρες για γεύμα σε εστιατόριο με αστέρι Michelin

Στην κορυφή της λίστας με τις πιο προσιτές χώρες στον κόσμο βρέθηκε η Ταϊλάνδη με μέση τιμή ανά γεύμα τα 173 δολάρια, ακολουθούμενη από την Ιρλανδία στη δεύτερη θέση με 212 δολάρια και τη Νότια Κορέα και την Ταϊβάν στην τρίτη θέση με 213 δολάρια. Η κορυφαία δεκάδα συμπληρώνεται από την Πορτογαλία (217 δολάρια), την Ισπανία (218 δολάρια), το Βέλγιο (224 δολάρια), την Αυστρία (230 δολάρια), την Ολλανδία (236 δολάρια) και τη Γερμανία (247 δολάρια).

Με μια πιο λεπτομερή ματιά στα πιο οικονομικά εστιατόρια με αστέρι Michelin, η πιο οικονομική πόλη στην Ταϊλάνδη ήταν η Μπανγκόκ με έναν μέσο όρο γεύματος στα 173 δολάρια, ακολουθούμενη από τη Λυών (203 δολάρια), τη Σεούλ (213 δολάρια), το Ρότερνταμ (216 δολάρια), τη Βαρκελώνη (224 δολάρια), τη Βιέννη (225 δολάρια), τη Μαδρίτη (228 δολάρια), την Ταϊπέι (232 δολάρια), το Αμβούργο (240 δολάρια) και το Μακάο (248 δολάρια). Η μελέτη επισημαίνει, μάλιστα, ότι η Σεούλ διαθέτει επτά εστιατόρια δύο αστέρων και δύο εστιατόρια τριών αστέρων, με μενού γευσιγνωσίας που ξεκινούν από 170 δολάρια.

Φαγητό σε εστιατόριο με αστέρι Michelin

Η δεκάδα με τα πιο ακριβά γεύματα σε εστιατόριο με αστέρι Michelin

Στο άλλο άκρο της κλίμακας, το πιο ακριβό γεύμα, κατά μέσο όρο, είναι υπερδιπλάσιο, με τη Δανία να προηγείται με τιμή ανά γεύμα στα 404 δολάρια, ακολουθούμενη από τη Σιγκαπούρη με 364 δολάρια και τη Σουηδία με 327 δολάρια. Η λίστα συνεχίζεται με την Ιαπωνία (322 δολάρια), τις ΗΠΑ (313 δολάρια), την Κίνα (310 δολάρια), το Ηνωμένο Βασίλειο (301 δολάρια), τη Γαλλία (300 δολάρια), την Ελβετία (292 δολάρια) και την Ιταλία (255 δολάρια)

Η πιο ακριβή χώρα, μάλιστα, φιλοξενεί και την πιο ακριβή πόλη για γεύμα σε εστιατόριο βραβευμένο με αστέρι Michelin, όπου το μέσο κόστος στην Κοπεγχάγη αγγίζει τα 448 δολάρια, ακολουθούμενη από τη Σαγκάη με 406 δολάρια και το Κιότο με 401 δολάρια. Η κορυφαία δεκάδα συμπληρώνεται από τη Σιγκαπούρη (364 δολάρια), το Παρίσι (358 δολάρια), τη Στοκχόλμη (335 δολάρια), το Χονγκ Κονγκ (324 δολάρια) και το Άμστερνταμ (320 δολάρια), με τη Νέα Υόρκη και το Μιλάνο να μοιράζονται την τελευταία θέση στα 309 δολάρια.

Γεύμα σε εστιατόριο με αστέρι Michelin

Ένα γεύμα στη Σαγκάη φτάνει μέχρι και τα 1.547 δολάρια/ άτομο

Μεταξύ των εστιατορίων που προκάλεσαν το μεγαλύτερο σοκ στους ιθύνοντες της έρευνας ήταν το Ultraviolet by Paul Pairet στη Σαγκάη, όπου ένα γεύμα μενού γευσιγνωσίας μπορεί να ξεκινά από περίπου 618 δολάρια και να φτάνει το αστρονομικό ποσό των 1.547 δολαρίων ανά άτομο. Βγάζοντας αυτό το μοναδικό εστιατόριο εκτός «συναγωνισμού», ο μέσος όρος της Σαγκάης μειώνεται στα 284 δολάρια.

Όσοι επιθυμούν, παρόλα αυτά, να ζήσουν τη γαστρονομική εμπειρία που προσφέρει ένα εστιατόριο βραβευμένο με αστέρι Michelin σε σχετικά οικονομική τιμή, το Chef’s Pencil προτείνει το μεσημεριανό μενού, καθώς και τις επιλογές a la carte, αν και σημειώνει ότι δεν είναι διαθέσιμα σε κάθε εστιατόριο.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook, Twitter και Viber