Στα υπέροχα, γαλαζοπράσινα σαν ψεύτικα νερά του Ιονίου, υπάρχει μια μικροσκοπική κουκκίδα γης που μοιάζει πραγματικά με ζωγραφιά. Όλα κι όλα ένα εκκλησάκι και ένα κάστρο συνθέτουν τον «πολιτισμό» του, με την καταπράσινη φύση να δίνει ζωή και χρώμα στα άδεια κτίσματα.

Ο λόγος για ένα από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα της Πάργας που στέκει αγέρωχο στο πέρασμα των χρόνων μπροστά ακριβώς από το λιμάνι της μικρής, όμορφης πόλης. Ένα μικρό και καταπράσινο νησάκι -πρωταγωνιστής στο οποίο είναι η φύση, το εκκλησάκι της Παναγίας, στο οποίο οφείλει και την ονομασία του, και ένα κάστρο- που σίγουρα ξαφνιάζει με ευχάριστο τρόπο τον επισκέπτη της ελληνικής ακτής Αμάλφι!

Στο ψηλότερο σημείο του νησιού δεσπόζει το Κάστρο που χτίστηκε το 1808 από τους Γάλλους κατά την παραμονή τους στην περιοχή, μεταξύ 1797 και 1814. Σκοπός της δημιουργίας του ήταν ο έλεγχος μέρους του όρμου της Πάργας, που δεν ήταν εύκολο να επιτευχθεί από το ενετικό κάστρο της Πάργας.

Μέχρι σήμερα από το κάστρο έχουν σωθεί ο περίβολος, η πύλη και το φρούριο, «κρυμμένα» όλα από την πυκνή βλάστηση του γραφικού νησιού.

Για να το προσεγγίσει κανείς μπορεί να το επισκεφτεί με κάποιο από τα καϊκάκια που πραγματοποιούν δρομολόγια, είτε με ποδήλατο θαλάσσης από την παραλία Κρυονέρι, ακόμη και κολυμπώντας οι πιο τολμηροί! Αυτό που σίγουρα εντυπωσιάζει τους πάντες η γραφικότητα που το διακρίνει, αλλά και η πανοραμική θέα στο ελληνικό «Ποζιτάνο».

Πολλά είναι τα ζευγάρια, μάλιστα, που επιλέγουν το εκκλησάκι και για την πιο σημαντική μέρα της ζωής τους, το γάμο τους με τη νύφη να φτάνει στο παραμυθένιο σκηνικό πάνω σε καΐκι. Τη νύχτα η εικόνα είναι ακόμα πιο γραφική με το φωταγωγημένο νησάκι να μαγνητίζει τα βλέμματα.