Γραφική και αρχοντική, σε απόσταση αναπνοής από την Αθήνα (μιάμιση ώρα από τον Πειραιά), η Ύδρα συγκεντρώνει πολλούς «άσους» στο μανίκι της. Αποτελεί ιδανικό προορισμό για ποιοτική χαλάρωση, ρομαντικές βόλτες, εξορμήσεις στην φύση και ιστορικές περιηγήσεις.

Μία από αυτές και το ταξίδι στο παρελθόν που πραγματοποιείται μέσα από μία και μόνο επίσκεψη στην ιστορική οικία του Λάζαρου Κουντουριώτη.

Χαρακτηριστικό δείγμα της παραδοσιακής υδραίικης αρχιτεκτονικής, χτίστηκε στο τέλος του 18ου αιώνα, την εποχή της οικονομικής άνθησης και της ναυτικής υπεροχής της Ύδρας. Συναντάται στη δυτική πλευρά του λιμανιού και εντυπωσιάζει τους επισκέπτες του νησιού, καθώς πρόκειται για ένα από τα πιο ιστορικά κτήρια της Ύδρας.

Λόγω της πολιτικής δραστηριότητας του Λάζαρου Κουντουριώτη, στο αρχοντικό αυτό έγιναν σημαντικές διαβουλεύσεις για θέματα της Επανάστασης του 1821 και φιλοξενήθηκαν σημαίνουσες προσωπικότητες της εποχής, Έλληνες και ξένοι. Το 1979 η οικία περιήλθε στην Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος, ως δωρεά του δισέγγονού του Παντελή Κουντουριώτη και της συζύγου του Φρόσως, με σκοπό να μετατραπεί σε μουσείο.

Από το καλοκαίρι του 2001, όταν και ολοκληρώθηκαν οι εργασίες αποκατάστασης, το κοινό μπορεί να το επισκεφτεί, αφού λειτουργεί ως παράρτημα του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου.

Στο μουσείο έχουν διατηρηθεί τα πάντα στην αρχική τους μορφή, ενώ ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να θαυμάσει από κοντά αντικείμενα της οικογένειας Κουντουριώτη.

Στον πρώτο όροφο έπιπλα, σκεύη, πίνακες και προσωπικά αντικείμενα της οικογένειας Κουντουριώτη ταξιδεύουν στο χρόνο, ενώ στον πάνω όροφο εκτίθεται η αξιόλογη συλλογή του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου (παραδοσιακές ενδυμασίες, κοσμήματα, διακοσμητικά και χρηστικά αντικείμενα) με αναφορά κυρίως στη νησιωτική παραδοσιακή τέχνη. Στο ισόγειο εκτίθενται μόνιμα πίνακες δύο καταξιωμένων στην Ελλάδα και το εξωτερικό ζωγράφων, του Περικλή Βυζάντιου (1893-1972) και του γιου του Κωνσταντίνου Βυζάντιου (1924-2007), που συνδέονται με στενούς οικογενειακούς δεσμούς με την οικογένεια Κουντουριώτη.