Σαν μικροσκοπικές φωλιές κρυμμένες στους πρόποδες των επιβλητικών βουνών που τα «παρατηρούν» από ψηλά, τα χωριά που ακολουθούν αποτελούν τέλειους προορισμούς που συνδυάζουν ιδανικά τη γραφικότητα με το πλούσιο και επιβλητικό περιβάλλον.

Μοιάζοντας με μικρές κουκκίδες κάτω από το άγρυπνο βλέμμα των ορεινών όγκων ολόγυρά τους, μπορούν να χαρακτηριστούν και ως επίγειοι παράδεισοι.

Μικρό Πάπιγκο

Το μικρό «μεγάλο» μυστικό του Ζαγορίου είναι ένα χωριό όνειρο στις πλαγιές της Τύμφης, σε απόσταση 63 χλμ. από την πόλη των Ιωαννίνων. Εντός των ορίων του Εθνικού Δρυμού Βίκου- Αώου, είναι χτισμένο σε υψόμετρο 950 μέτρων, ενώ το φυσικό περιβάλλον ολόγυρά του προκαλεί δέος με το απερίγραπτο κάλλος που το χαρακτηρίζει.

Η θέα στην Αστράκα (Πύργοι Αστράκας), μία από τις πιο διάσημες κορυφές της Τύμφης, κόβει την ανάσα, με την εντυπωσιακή βουνοκορφή να υψώνεται πάνω από το χωριό επιβλητική, σαν ένας τεράστιος «γίγαντας». Σημείο αναφοράς του Μικρού Πάπιγκου η εκκλησία του Αγίου Βλασίου στην είσοδό του, η οποία ξεχωρίζει για το εξάγωνο καμπαναριό της. Το Μικρό Πάπιγκο αποτελεί ιδανικό ορμητήριο για πεζοπορία στο μοναδικό φυσικό σκηνικό της Τύμφης, μέσα από τα πολλά μονοπάτια που ξεκινούν από το χωριό και οδηγούν, επίσης, στο καταφύγιο της Αστράκας (η διαδρομή διαρκεί περίπου 3 ώρες) και την περίφημη αλπική λίμνη της Δρακόλιμνης.

Πληκάτι

Αμφιθεατρικά χτισμένο σε υψόμετρο 1.240 μέτρων στις υπώρειες του Γράμμου, μια ανάσα από τα σύνορα με την Αλβανία, οφείλει την ονομασία του, πιθανότατα, στη λέξη «Πελεκάτι», η οποία, εικάζεται, ότι έχει σχέση με το πελέκημα της πέτρας.

Το χωριό είναι «πλημμυρισμένο» από άγρια πλατάνια, οξιές, έλατα και πεύκα, αγριοκερασιές, σφενδάμους κ.α. υπέροχα δέντρα, που προσθέτουν στην ήδη γοητευτική εικόνα του μοναδικές πράσινες πινελιές. Η ιστορία του χωριού ξεκινάει, περίπου, πριν 1.000 χρόνια, με την εκκλησία του χωριού που χρονολογείται πό τον 16ο αιώνα να μαρτυρά την κατοίκηση της περιοχής από πολύ παλιά.

Σαμαρίνα

Η Σαμαρίνα, το ονομαστό βλαχοχώρι της βόρειας Πίνδου, βρίσκεται κοντά στα όρια της Δυτικής Μακεδονίας με την Ήπειρο, χτισμένη σε υψόμετρο 1.600 μέτρων. Θεωρείται, μάλιστα, το ψηλότερο χωριό όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και όλων των Βαλκανίων.

«Πνιγμένη» από δάση πεύκου, οξιάς, πυξαριού και ρόμπολου, λόγω του υψόμετρού της κάθε χειμώνα «στολίζεται» από τις λευκές νιφάδες του χιονιού, το οποίο παραμένει στο χωριό σχεδόν μέχρι το Μάιο. Οι φυσικές ομορφιές γύρω από το χωριό, τα άφθονα κρύα νερά και το ιδανικό κλίμα για καλοζωία και υγεία, της έδωσαν το προσωνύμιο «Ωραία Σαμαρίνα».

Η εικόνα που αντικρίζει κανείς προσεγγίζοντας το χωριό μένει για πάντα ανεξίτηλη στη μνήμη, καθώς το μεγάλο κεφαλοχώρι του νομού Γρεβενών συναντάται στους πρόποδες του δεύτερου μεγαλύτερου βουνού της Ελλάδας, με τις χιονισμένες πλαγιές του να προσθέτουν επιπλέον επιβλητικότητα και γοητεία στο ήδη πολύ όμορφο τοπίο.