Παρόλο που το όνομά του δεν είναι ιδιαιτέρως ξακουστό ή πολυδιαφημισμένο, το Μαγγανιακό είναι ένα γραφικό χωριό στη Μεσσηνία που εντυπωσιάζει. Για την ονομασία του υπάρχουν δύο εικασίες. Η πρώτη υποστηρίζει ότι προέρχεται από το στοιχείο μαγγάνιο, το οποίο εξορισσόταν παλαιότερα στην περιοχή και η δεύτερη από το μάγγανο, ένα χειροκίνητο ή ζωοκίνητο μηχάνημα που χρησιμοποιούνταν για την άντληση νερού από το πηγάδι ή την εξόρυξη ορυκτών από στοές.

Χτισμένο σε υψόμετρο 390 μέτρων εξ ολοκλήρου από πέτρα διατηρεί ανέπαφο τον παραδοσιακό του χαρακτήρα, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να το αποκαλέσουμε ακόμη και «στολίδι» του νομού. Το χωριό ανήκει στο δήμο Μεσσήνης και συναντάται σε απόσταση 32 χλμ. από την Καλαμάτα, ενώ οι μόνιμοι κάτοικοί του αγγίζουν μόλις τους 100.

Τους επισκέπτες στο χωριό καλωσορίζει μια εκκλησία με πηγή και ψηλά δέντρα, ενώ όσο κατευθύνεται κανείς προς το εσωτερικό του τα πέτρινα και σε καλή κατάσταση διατηρημένα κτίριά του αποτελούν μάρτυρες της παράδοσης και της ιστορίας του. Σημείο αναφοράς του η γερο- μουριά, που σύμφωνα με τους κατοίκους μετρά 300 χρόνια ζωής.

Εκτός από τη γραφικότητα και την ηρεμία που χαρακτηρίζουν το χωριό, εκείνο το στοιχείο που κεντρίζει το ενδιαφέρον του επισκέπτη είναι η ιστορία του. Ερείπια του μεσαιωνικού κάστρου με όνομα Παλιόκαστρο συναντώνται στο Μαγγανιακό, καθώς και ερείπια παλιών οικισμών, τόσο κάτω από το κάστρο όσο και γύρω από το χωριό.