Η αλήθεια είναι πως η μεγάλη ακτογραμμή της Ελλάδας καθιστά σχεδόν αδύνατον σε κάποιον να γνωρίζει όλα τα νησιά, τις παραλίες και τα κρυφά σημεία που μπορεί να συναντήσει κάποιος σε αυτήν. Όπως και τις ιστορίες που τα συνοδεύουν. Ειδικά όσον αφορά τις βραχονησίδες που βρίσκονται διάσπαρτες στο Αιγαίο και το Ιόνιο, κάποια γεγονότα είναι άγνωστα στους πολλούς και έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον όταν τα μαθαίνεις. 

Για παράδειγμα, γνωρίζεις ποιος είναι ο λεγόμενος «Τιτανικός της Ελλάδας» ο οποίος μάλιστα έγινε πολύ κοντά στην Αθήνα; Ο λόγος, όπως αναφέρει το exploringgreece.tv, για όσα συνέβησαν πριν αρκετά χρόνια στη νήσο Πάτροκλο, μια βραχονησίδα του Αργοσαρωνικού. Ένα ναυάγιο με χιλιάδες νεκρούς οι οποίοι επέβαιναν σε ένα νορβηγικό πλοίο. Σήμερα, το μέρος στο οποίο έγινε το ναυάγιο δεν θυμίζει σε τίποτα αυτές τις παλιές εποχές και το συμβάν. Το μόνο που βλέπεις από ψηλά είναι κρυστάλλινα γαλαζοπράσινα νερά και μια καταπράσινη νησίδα. Τον Πάτροκλο ή Γαϊδουρονήσι.

Πάτροκλος: Εκεί που συνέβη ο λεγόμενος «Τιτανικός της Ελλάδας» δίπλα στην Αθήνα

Το συμβάν συνέβη το Φεβρουάριο του 1944. Ήταν όταν το Νορβηγικό πλοίο «Όρια» το οποίο είχε τότε επιταχθεί από τους Γερμανούς κατακτητές των Δωδεκανήσων χρησιμοποιήθηκε για να μεταφερθούν από το νησί της Ρόδου στον Πειραιά 4.115 Ιταλοί αιχμάλωτοι. Τελικά το πλοίο με τους Ιταλούς αιχμαλώτους δεν έφτασε ποτέ στον προορισμό του λόγω διαφόρων παραγόντων. Ήταν ένας συνδυασμός πολύ άσχημων καιρικών συνθηκών και της επίθεσης των Βρετανικών πολεμικών πλοίων αλλά και αρκετών κατασκευαστικών προβλημάτων που είχε το «Όρια». Όλα αυτά είχαν σαν αποτέλεσμα να γίνει ένα από τα πιο πολύνεκρα ναυάγια στη ναυτική ιστορία.

Σύμφωνα με το κανάλι του Youtube Updrones που έχει δημοσιεύσει σχετικό βίντεο από το νησί, οι Γερμανοί άφησαν τους Ιταλούς αιχμαλώτους να πνιγούν αβοήθητοι. Την επόμενη μέρα το πρωί το θέαμα με τους νεκρούς στρατιώτες στην παραλία Χάρακας ήταν σοκαριστικό μιας και πολλούς από αυτούς το κύμα τους είχε βγάλει στην ακτή. Τόσοι πολλοί ήταν οι νεκροί φαντάροι που κείτονταν στην ακτή ο ένας επάνω στον άλλο.

Όσον αφορά τις συνθήκες του ναυαγίου οι αναφορές λένε ότι το πλοίο «Όρια» βυθίστηκε αύτανδρο στον βράχο «Μεδίνα» της νήσου Πάτροκλος στο Σαρωνικό τις πρώτες νυχτερινές ώρες της 12ης Φεβρουαρίου. Οδηγώντας έτσι στον θάνατο περίπου 4.000 ανθρώπους.

Δείτε το βίντεο παρακάτω…

Το νησί Πάτροκλος και η ιστορία του

Ο Πάτροκλος ή αλλιώς Γαϊδουρονήσι είναι νησί στο Σαρωνικό κόλπο, στο δρόμο για το Σούνιο, μεταξύ των οικισμών Θυμάρι και Λεγραινά. Βρίσκεται κοντά στην ακτή, σε απόσταση 850 μέτρων. Η έκτασή του είναι 2800 στρέμματα.

Ονομάστηκε Πάτροκλος, από τον ναύαρχο του στόλου του Αιγυπτίου βασιλιά Πτολεμαίου. Όταν ο Πτολεμαίος κατά το Χρεμωνίδειο πόλεμο έστειλε το στόλο του για να συνδράμει τους Αθηναίους ενάντια στις επιδρομές του Αντιγόνου, ο Πάτροκλος είχε φτιάξει στο νησί αυτό το στρατόπεδό του. Η ονομασία Πατρόκλου Χάραξ σημαίνει στρατόπεδο του Πατρόκλου.