Γνωστή κατά την αρχαιότητα ως Βοιβηίς, δημιουργήθηκε από τεκτονικό βύθισμα, έχει πρωταγωνιστήσει σε διάφορα μυθολογικά έργα όπως η σύγκρουση Κενταύρων- Λαπιθών, οι έρωτες του Απόλλωνα που «γέννησαν» τον φημισμένο γιατρό της αρχαιότητας Ασκληπιό και η καταδίωξη της Βριμιώ από τον Ερμή και έχει υμνηθεί, επίσης, από τον Όμηρο, τον Πίνδαρο και το Στράβωνα.

Ο λόγος για την λίμνη Κάρλα, νοτιοανατολικά της Λάρισας, κοντά στις βόρειες πλαγιές του Πηλίου, στα όρια των Νομών Λαρίσης και Μαγνησίας. Τη σημερινή της ονομασία έλαβε κατά τον Μεσαίωνα, ενώ την εποχή της Τουρκοκρατίας αναφερόταν ως Κάρλα Σου ή Κάρλα Γκιολ.

Κατά την δεκαετία του ’60 το ρολόι σταματάει για τη λίμνη, για την οποία αποφασίστηκε αποξήρανση από το κράτος, με ένα μέρος της, ωστόσο, μετά από χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αναδημιουργείται. Αξίζει να αναφερθεί ότι κατά την διάρκεια των έργων για την ανασύσταση της λίμνης ήρθαν στο φως σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα όπως αγγεία, νομίσματα, κοσμήματα, υπολείμματα κτιρίων και τάφοι. Στην ανατολική όχθη της λίμνης, μετά από απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού, έχει δημιουργηθεί επισκέψιμος αρχαιολογικός χώρος ενός τμήματος προϊστορικού οικισμού του τέλους της Νεολιθικής Εποχής.

Η λίμνη σήμερα συναντάται σε απόσταση μόλις 20 λεπτών με το αυτοκίνητο από το κέντρο του Βόλου, και φιλοξενεί πληθώρα σπάνιων ζώων και πτηνών. Δεν είναι λίγοι οι παρατηρητές, μάλιστα, που καταφτάνουν εδώ προκειμένου να θαυμάσουν από κοντά το υπέροχο τοπίο και τους «κατοίκους» της λίμνης, πολύ κοντά σε μία από από τις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας.