Το κάθε ελληνικό χωριό έχει τη δική του ιστορία να σου διηγηθεί και έχει ζήσει διάφορες αλλαγές στην πορεία των αιώνων ή των ετών του. Κάποια από αυτά, μάλιστα, έχουν πάρει ακόμη και το όνομά του με διάφορα προϊόντα τα οποία έχουν παραχθεί εκεί ή που παράγονται ακόμη.

Αυτά μπορεί να είναι προϊόντα της γης ή ακόμη και αποτέλεσμα κάποιας τέχνης. Όπως είναι για παράδειγμα τα περίφημα Μαστοροχώρια στην Ήπειρο. Από εκεί ξεκίνησαν μάστορες που ταξίδεψαν σε όλο τον κόσμο και έχτισαν ολόκληρα χωριά βασισμένοι στην τέχνη της πέτρας.

Κάτι τέτοιο συμβαίνει και με ένα ελληνικό χωριό το οποίο έχει συνδεθεί περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο με το μετάξι και την παραγωγή του. Και αυτό φαίνεται τελικά και στο όνομά του. Ο λόγος για το Μεταξοχώρι στη Θεσσαλία. Ή αλλιώς το ελληνικό χωριό των καλλιτεχνών όπως συνηθίζουν να το αποκαλούν.

Το ελληνικό χωριό που συνδέθηκε όσο κανένα άλλο με το μετάξι!

Το Μεταξοχώρι βρίσκεται κοντά στη Λάρισα και συγκεκριμένα στην Αγιά. Αποτελεί έναν γραφικό και ορεινό οικισμό, στους πρόποδες του Κισσάβου. Εκτός από φυσική ομορφιά, διαθέτει επίσης πολύ εύφορη γη και γι’ αυτό το λόγο επιλέχθηκε ως τόπος να κατοικηθεί εδώ και πολλά χρόνια. Οι παλιοί το φωνάζουν ακόμη Ρέτσιανη, δηλαδή «Ποταμοχώρι» στα Σλάβικα.

Για δύο πράγματα, όμως, ξεχώρισε περισσότερο. Αφενός για το γεγονός ότι από εκεί κατάγονται πολλοί καλλιτέχνες, αφετέρου ότι εκεί αναπτύχθηκε έντονα η βιοτεχνία ύφανσης φυτιλιών, δηλαδή μεταξωτών. Στα μέσα του 18ου αιώνα το χωριό γνώρισε τη μεγαλύτερη άνθισή του, για την οποία είναι πασίγνωστο έως και σήμερα.

Όπως αναφέρει το exploringgreece.tv, η ανάπτυξη ήλθε με την πλούσια παραγωγή βαμβακιού αλλά και την παραγωγή μεταξιού, Αυτοί ήταν οι βασικοί παράγοντες οι οποίοι αργότερα ώθησαν την ανάπτυξη βιοτεχνίας ύφανσης φυτιλιών δηλαδή των μεταξωτών. Αλλά και άλλων υφασμάτων όπως των αλατζάδων όπως λέγονται τα βαμβακερά αλλά και των μαντηλιών. Εξίσου γνωστό έγινε και το εμπόριο των κόκκινων νημάτων στις χώρες της Ευρώπης μετά τη διάλυση του συνεταιρισμού των Αμπελακίων.

Αν βρεθείς κάποια στιγμή στο Μεταξοχώρι θα δεις ότι πρόκειται για ένα πολύ όμορφο και περιποιημένο χωριό, ιδιαίτερης αισθητικής. Τα πέτρινα σπίτια και οι αυλές, τα δρομάκια και τα κτίρια εξηγούν γιατί βρίσκεται ανάμεσα στους πέντε παραδοσιακούς οικισμούς της Θεσσαλίας. Περπατώντας στα σοκάκια, θα δεις παλιά αρχοντικά τα οποία έχουν τη δική τους ιστορία. Θα στη διηγηθούν ευχάριστα οι κάτοικοι του χωριού. Πολλοί από αυτούς είναι απόγονοι σημαντικών καλλιτεχνών και με όρεξη θα σου πουν κι άλλες παρόμοιες ιστορίες.

Μεταξοχώρι, ένα ελληνικό χωριό… στολίδι στη Θεσσαλία!