Ο σχεδιαστής της θεαματικής εστίας, που φώτισε τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 2012, Thomas Heatherwick, με έδρα την κοσμοπολίτικη πρωτεύουσα της Αγγλίας, είναι ο αρχιτέκτονας του μουσείου Zeitz MOCAA, στο Κέιπ Τάουν.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο Μουσείο Σύγχρονης Αφρικανικής Τέχνης σε ολόκληρο τον κόσμο, που ξεχωρίζει τόσο για τον μοντέρνο σχεδιασμό του, όσο και για τα έργα που απαρτίζουν τις συλλογές του.

Μόνο κατά την διάρκεια του πρώτου χρόνου λειτουργίας του (εγκαινιάστηκε το 2017) το επισκέφτηκαν 350.000 επισκέπτες, ενώ μέχρι και σήμερα αποτελεί δημοφιλή επιλογή, τόσο για τους κατοίκους, όσο και για τους επισκέπτες της πόλης.

Το μουσείο φιλοξενείται σε ένα πρώην ιστορικό, τσιμεντένιο συγκρότημα αποθήκευσης σιτηρών που ήταν εγκαταλελειμμένο από την δεκαετία του 1990, ενώ το αρχιτεκτονικό γραφείο που ανέλαβε το σχεδιασμό του ήθελε να δημιουργήσει ένα «μνημείο» αφιερωμένο στο βιομηχανικό παρελθόν της πόλης.

Τόσο το αίθριο στο κέντρο του μουσείου όσο και οι επιμέρους γκαλερί του είναι σκαλισμένα στους 42 κάθετους τσιμεντένιους σωλήνες που βρίσκονταν ήδη στο κτήριο από την προηγούμενη χρήση του. Σε μία έκταση 6.000 τετραγωνικών μέτρων φιλοξενούνται συνολικά 80 γκαλερί, ένα κήπος γλυπτικής στον τελευταίο όροφο του μουσείου, ένα βιβλιοπωλείο, εστιατόριο και μπαρ, καθώς και διάφορα αναγνωστήρια.