Οι τρεις θαλάσσιοι κόλποι της ανατολικής Χαλκιδικής, ο Στρυμωνικός, ο Ακάνθιος και ο Αθωνικός, ήταν οι πρωταγωνιστές της δεύτερης εβδομαδιαίας θεματικής ενότητας του Mount Athos Area KOUZINA 2016, η οποία ήταν αφιερωμένη στη «Θαλασσινή Κουζίνα» και στα προϊόντα της θάλασσας και του νερού. Η γιορτή ξεκίνησε από την Ουρανούπολη, όπου μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου του οικισμού παρουσίασαν στο κοινό μάθημα παραδοσιακής μαγειρικής με θέμα «τα δώρα της βροχής», εντυπωσιάζοντας τους συμμετέχοντες για την καινοτομία και την εναλλακτικότητα του θέματος. Την επόμενη ημέρα στο restaurant «Λεμονιάδης» o διακεκριμένος Γάλλος chef Loic Palco, προερχόμενος από τo διάσημο Κέντρο Γαστρονομίας της πόλης Ρεν, ο Δημήτρης Πολύζος του restaurant «Μπακατσιάνος» και ο Μιχάλης Λεμονιάδης προετοίμασαν εκπληκτικό wine pairing menu, το οποίο απέσπασε διθυραμβικά σχόλια, αποτελώντας την πιο ολοκληρωμένη γαστρονομική πρόταση της εβδομάδας.
- εξερεύνησαν τον αθωνικό κόλπο,
- ακολούθησαν τα θαλάσσια βήματα του Αριστοτέλη,
- έλαβαν μέρος σε μαθήματα μαγειρικής,
- επισκέφθηκαν αρχαιολογικούς χώρους με ειδικό ενδιαφέρον,
- πραγματοποίησαν τον παράπλου του Αγίου Όρους,
- έλαβαν μέρος σε αυθεντικά «ψαράδικα» γεύματα,
- παρακολούθησαν γαστρονομικές εκδηλώσεις,
αποκτώντας τη γαστρονομική αλλά και την ταξιδιωτική εμπειρία, γευόμενοι παράλληλα το άρωμα της αληθινής νησιωτικής Ελλάδας, όπως αυτό απαντάται σε αφθονία στο τρίτο πόδι της Χαλκιδικής. Οι υψηλού επιπέδου επαγγελματικές και δημοσιογραφικές επισκέψεις της δεύτερης εβδομαδιαίας θεματικής ενότητας του φεστιβάλ πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με το γραφείο Ε.Ο.Τ. Τουρκίας και την εταιρία δημοσίων σχέσεων L & & Consulting.
- Η αρχαιοελληνική κουζίνα,
- Η ευλογία του αγιορείτικου κόλπου,
- Η μοναστηριακή κουζίνα,
- Η κουζίνα των αλησμόνητων πατρίδων,
- Η μεσογειακή κουζίνα.
Η δύναμη και η επιτυχία βέβαια του ετήσιου θεσμού στηρίζεται αποκλειστικά και μόνο στους ανθρώπους του, οι οποίοι συμμετέχουν καθολικά στις δραστηριότητες της διοργάνωσης, συνθέτοντας έναν πολύ ισχυρό ιστό επικοινωνίας και δημιουργίας.