Στην ανάδειξη της κυπριακής κουζίνας ως μέρους της μεσογειακής διατροφής εστιάζει το Mount Athos Area KOUZINA 2016, οι δραστηριότητες του οποίου συνιστούν πλέον τη μεγαλύτερη σε διάρκεια γαστρονομική διοργάνωση της μεσογειακής λεκάνης. Όπως κάθε χρόνο – από τις 15 Μαΐου μέχρι και τις 15 Ιουνίου – η καρδιά της τοπικής γαστρονομικής παράδοσης χτυπά στην προαθωνική χερσόνησο, η οποία υποδέχεται κοινό και επισκέπτες ως άρρηκτο σύνολο εκατοντάδων εθελοντών και δεκάδων συντελεστών. Το Mount Athos Area KOUZINA 2016 βραβεύθηκε πριν από έναν περίπου μήνα από τα Tourism Awards 2016 με το GOLD βραβείο ποιότητας στην κατηγορία ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, αποτελώντας πρότυπο project και πυλώνα ανέλιξης του τοπικού αλλά και του εθνικού τουριστικού μας προϊόντος. Όπως κάθε χρόνο είναι χωρισμένο σε 5 εβδομαδιαίες θεματικές ενότητες :
- Στην αρχαιοελληνική Κουζίνα,
- Στη θαλασσινή Κουζίνα,
- Στη μοναστηριακή Κουζίνα,
- Στη μικρασιατική / ποντιακή Κουζίνα και
- Στη μεσογειακή Κουζίνα, η οποία, όπως προαναφέρθηκε, είναι αφιερωμένη στην Κύπρο και στη γαστρονομική της κληρονομιά.
- 28 τοπικοί παραγωγοί
- 13 τοπικοί σύλλογοι αλλά και
- πάνω από 500 εθελοντές από ολόκληρη την προαθωνική χερσόνησο
αναμένεται να ενώσουν για μία ακόμη φορά τις δυνάμεις τους, ώστε να καταστήσουν εκ νέου την περιοχή σε κέντρο γαστρονομικού ενδιαφέροντος. Παράλληλα, η επικεφαλής chef της διοργάνωσης Ντίνα Νικολάου και οι διακεκριμένοι chef : Χρήστος Χριστοδούλου, Δημήτρης Τσανανάς, Loic Pasco, Γιώτα Πολυχρονίδου, Λευτέρης Αθανασόπουλος και Mark Vekermans προετοιμάζουν εξαιρετικές συνεργασίες με τοπικούς chef, ενώ ο bartender Γιώργος Μακρόπουλος θα παρουσιάσει το signature cocktail του φεστιβάλ, βασισμένο στην παραδοσιακή μουντοβίνα και στις ντόπιες βιολογικές μαρμελάδες. Επιπρόσθετα, η Ελένη Ψυχούλη, η Ιωάννα Σταμούλου και ο Βασίλης Γαλανός θα παρουσιάσουν συγκεκριμένες θεματικές εκδηλώσεις, οι οποίες αναβιώνουν γαστρονομικά έθιμα και αναδεικνύουν τη χρήση τοπικών προϊόντων στη μαγειρική. Το πρόγραμμα του φεστιβάλ έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Οργανισμού http://www.mountathosarea.org/?post_type=tribe_events και, σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα στατιστικά στοιχεία, ήδη συγκεντρώνει το έντονο ενδιαφέρον του κοινού, σημειώνοντας πολλές διαδικτυακές κρατήσεις. Στην ίδια ενότητα οι γαστρονομικοί ταξιδευτές μπορούν να βρουν έτοιμα τουριστικά γαστρονομικά πακέτα, ώστε να συνδυάσουν καλοκαιρινές διακοπές και γαστρονομικές απολαύσεις σε έναν από τους πιο απόλυτους γαστρονομικούς προορισμούς της Μεσογείου!