Μια νέα απάτη στο διαδίκτυο με παραπλανητικά email που έχουν αποστολέα το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. διερευνά η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας.

Σύμφωνα με καταγγελίες άγνωστοι δράστες απέστειλαν σε χρήστες του διαδικτύου μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με εμφανιζόμενη διεύθυνση: [email protected].

Στα μηνύματα αυτά υπάρχει κείμενο (πρόκειται προφανώς για αυτοματοποιημένη μετάφραση – κακής ποιότητας – από αγγλικά), με το οποίο ενημερώνεται ο παραλήπτης για υποτιθέμενη παραβίαση των υπηρεσιών ηλεκτρονικής τραπεζικής (e-banking).

Ο αποστολέας των μηνυμάτων «υπογράφει» ως «Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας», με ταχυδρομική διεύθυνση και τηλέφωνο επικοινωνίας που αντιστοιχούν σε αστυνομική Υπηρεσία, ενώ ο αριθμός fax που εμφαίνεται ανήκει σε ιδιωτική εταιρία.

Στο πλαίσιο αυτό η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ενημερώνει τους πολίτες:

  • Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην περίπτωση που διαπιστώσουν την ύπαρξη τέτοιου είδους αναρτήσεων στα κοινωνικά δίκτυα ή λάβουν μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, για την αποφυγή πιθανής οικονομικής εξαπάτησης τους
  • Να μην ανταποκρίνονται σε τέτοιου είδους αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα και να μην απαντάνε σε ηλεκτρονικά μηνύματα μέσω των οποίων ζητούνται προσωπικά δεδομένα ή οικονομικής φύσεως στοιχεία.