Το πρωί της 5ης Δεκεμβρίου 2022 γράφεται ιστορία στο Εθνικό Εργαστήριο Lawrence Livermore των ΗΠΑ, αφού οι επιστήμονες αποδεικνύουν ότι μπορεί να παραχθεί άφθονη ενέργεια μέσω της πυρηνικής σύντηξης.

Με 192 λέιζερ που καταναλώνουν 2,1 megajoules βομβαρδίζουν ένα μικρό κύλινδρο στο μέγεθος μιας γόμας μολυβιού που περιέχει μια παγωμένη μάζα υδρογόνου εγκλωβισμένη σε διαμάντι και παράγουν τελικά 2,5 megajoules, δηλαδή 120% περισσότερη ενέργεια από όση χρησιμοποιούν.

Αυτό το γεγονός δεν αποτελεί μόνο «επανάσταση» στο τρόπο παραγωγής ενέργειας, αλλά και κομβικό σημείο της ανθρωπότητας, αφού τις επόμενες δεκαετίες -μπορεί και αιώνα- αναμένεται να αλλάξει πλήρως τον τρόπο σύστασης των κοινωνιών.

Πυρηνική σύντηξη
Τα λέιζερ που χρησιμοποιήθηκαν στο πείραμα

Τι είναι όμως η πυρηνική σύντηξη; Όπως αναφέρουν οι New York Times είναι μια θερμοπυρηνική αντίδραση που τροφοδοτεί με ενέργεια τα αστέρια στο σύμπαν, όταν τα άτομα υδρογόνου (H) προσκρούουν και συνενώνονται, σχηματίζοντας άτομα ηλίου (He). Η μάζα ενός ατόμου ηλίου (He) είναι ελαφρώς μικρότερη από το άθροισμα της μάζας δύο ατόμων υδρογόνου (H) που απαιτούνται για τον σχηματισμό του, ενώ η διαφορά αυτή της μάζας εκλύεται ως ενέργεια.

Γιατί λοιπόν, οι επιστήμονες χαίρονται για την άφθονη παραγωγή ενέργειας, τι κίνδυνοι εγκυμονούν και τι πρόκειται να συμβεί τα επόμενα χρόνια; Ειδικοί του χώρου και δημοσιεύματα από τον διεθνή Τύπο προσπαθούν να δώσουν την απάντηση.

Η παρουσίαση των αποτελεσμάτων του πειράματος:

Οι στόχοι των ερευνητών

Το νέο ότι μπορεί να παραχθεί άφθονη ενέργεια δεν δημιουργεί χαμόγελα μόνο σε επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται σε σχετικούς τομείς, αλλά και στους επιστήμονες, για δύο λόγους.

Πρώτον, η ενέργεια μέσω της πυρηνικής σύντηξης διαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ δεν απαιτείται σε μεγάλες ποσότητες. Έτσι, ένα φλιτζάνι υδρογόνου, μπορεί να τροφοδοτήσει με ενέργεια ενός αιώνα τις ανάγκες ενός νοικοκυριού.

Έπειτα, ο δεύτερος λόγος είναι ότι δεν επιβαρύνεται το περιβάλλον, αφού δεν εκπέμπει ρύπους, όπως άνθρακα ή ραδιενεργά απόβλητα. Παραδείγματος χάριν, αν μπορούσε να εφαρμοστεί σε παγκόσμια κλίματα μέσα σε μία μέρα, τότε θα «εξαφανίζονταν» το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής από τη μόλυνση που προκαλεί ο άνθρωπος, αφού η πλειοψηφία των ρύπων προέρχεται από την ενέργεια.

Τα πρακτικά προβλήματα

Οι επιστήμονες που ανέπτυξαν τη συγκεκριμένη τεχνολογία μπορεί να έχουν τις καλύτερες προθέσεις, όμως υπάρχουν εμπόδια που δεν μπορούν να ξεπεραστούν αμέσως, αλλά μόνο σε βάθος πολλών ετών.

Αρχικά, χρειάζονται τεράστια ποσά για να παραχθεί σε ευρεία κλίμακα αμέσως (το πείραμα κόστισε 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια), ενώ το δεύτερο σοβαρό ζήτημα περιστρέφεται γύρω από τις δύο μορφές υδρογόνου, το δευτέριο και το τρίτιο, που χρησιμοποιούνται. Όπως αναφέρει το Fortune, το δευτέριο προέρχεται μεν σε αφθονία από το θαλασσινό νερό, όμως το τρίτιο είναι εξαιρετικά σπάνιο και χαρακτηριστικά πιστεύεται ότι μόνο 20 κιλά υπάρχουν παγκοσμίως.

Πυρηνική σύντηξη
Επιστήμονες σε εργασίες συντήρησης των λέιζερ που χρησιμοποιήθηκαν στο πείραμα

Επίσης, ο Ινδός δισεκατομμυριούχος Nikhil Kamath, συνιδρυτής και CEO του ανταλλακτηρίου Zerodha, σε ανάρτηση που έκανε στο Twitter, επισήμανε ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια που μπορεί να προκύψουν.

«Θα μπορούσε η ελεγχόμενη πυρηνική σύντηξη να είναι η απάντηση στην κλιματική αλλαγή; Οι αγορές τείνουν να κοιτάζουν μπροστά, συχνά μια δεκαετία μπροστά. Τι σημαίνει όμως αυτό για τις παραδοσιακές εταιρείες ενέργειας και πετρελαίου, και όλες τις βοηθητικές εισηγμένες εταιρείες σε αυτόν τον χώρο. Αυτό θα μπορούσε να αλλάξει τα πάντα».

Είναι τελικά βιώσιμη λύση;

Οι επιστήμονες παρά τις αισιόδοξες σκέψεις τους, γνωρίζουν ότι θα χρειαστούν δεκαετίες μέχρι να τεθεί σε πλήρη και παγκόσμια ισχύ η παραγωγή ενέργειας μέσω πυρηνικής σύντηξης. Οι πρώτες δοκιμές σε ευρεία βάση αναμένονται το 2033, όμως θα πολλαπλασιαστούν το 2050.

Έπειτα, υπάρχει το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής, καθώς ναι μεν η άφθονη ενέργεια θα «λύσει τα χέρια της ανθρωπότητας», μέχρι τότε όμως, ενδέχεται να προκύψουν ζητήματα που θα πάρουν τα βλέμματα μακριά από την παραγωγή άφθονης ενέργειας, όπως η έλλειψη πόρων.

Παρά τα χαμόγελα λοιπόν, οι επιστήμονες ζητούν αυτοσυγκράτηση και να συνεχίσουν να γίνονται βήματα για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, αφού και να σταματήσει λόγω της πυρηνικής σύντηξης, οι επιπτώσεις στο κλίμα δεν θα μπορούν να αναστραφούν.