Οι προβλέψεις απεδείχθησαν σωστές, καθώς η Apple στην πολυαναμενόμενη σημερινή της παρουσίαση, έδειξε ένα νέο μοντέλο MacBook, καθώς και περισσότερες πληροφορίες για το Apple Watch.

Η παρουσίαση της Apple ξεκίνησε με τον Tim Cook να ανεβαίνει στη σκηνή και να μιλάει αρχικά για τα Apple Stores και ειδικότερα για τα νέα καταστήματα που άνοιξαν στην Κίνα.

Κατόπιν, ο διευθύνοντας σύμβουλος της Apple αναφέρθηκε στο Apple TV και τα κανάλια που υπάρχουν, επιλέγοντας να σταθεί στο HBO και καλώντας τον CEO του καναλιού στη σκηνή. Ο Richard Plepler ανακοίνωσε την υπηρεσία streaming HBO NOW, με την Apple να είναι ο αποκλειστικός συνέταιρος στο λανσάρισμα. Η υπηρεσία θα προσφέρει διάφορα προγράμματα, μεταξύ των οποίων και το Game of Throne, το trailer του οποίου προβλήθηκε στην αίθουσα της παρουσίασης.

Ακολούθησε η ανακοίνωση της μείωσης τιμής του Apple TV και ο Tim Cook συνέχισε με τις οικονομικές επιδόσεις της εταιρείας, συμπεριλαμβανομένων και των πωλήσεων, όπου στάθηκε ιδιαίτερα στο νέο iPhone, λέγοντας ότι «θα είναι το smartphone με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στον κόσμο». Ακολούθως, ο Cook αναφέρθηκε στην επιτυχία της υπηρεσίας Apple Pay, τονίζοντας ότι «πάνω από 2.000 τράπεζες και πιστωτικά ιδρύματα, περίπου το 90% της αμερικανικής αγοράς, δέχονται το Apple Pay».

Η συνέχεια της παρουσίασης αφορούσε το HealthKit, την εφαρμογή υγείας και τη συνεισφορά του στην ιατρική έρευνα, με τον Jeff Williams ανεβαίνει στη σκηνή και να μιλά για τη συγκέντρωση χρήσιμων δεδομένων. Μετά την προβολή ενός βίντεο γύρω από την εφαρμογή, ο Jeff Williams ανακοίνωσε ότι η πλατφόρμα θα είναι ανοιχτή, προκειμένου όλοι να μπορούν να συμβάλλουν στην ανάπτυξή του.

Το νέο MacBook

Στη σκηνή επανήλθε ο Tim Cook ανακοινώνοντας ότι θα μιλήσει για τους υπολογιστές Mac.

«Προκαλέσαμε τους εαυτούς μας να ξανα-εφεύρουν το laptop. Και το κάναμε», είπε ο Cook και ξεκίνησε η προβολή ενός βίντεο με πρωταγωνιστή ένα νέο MacBook. Ο λόγος για το φημολογούμενο MacBook με οθόνη 12 ιντσών Retina, ανάλυσης 2304×1440.

Για τη νέα συσκευή μίλησε ο Phil Schiller: «Πρόκειται για τον πιο ισχυρό και αποδοτικό MacBook που έχουμε ποτέ δημιουργήσει. Χρειάστηκε να ξανα-εφεύρουμε κάθε τεχνολογία για να παραδώσουμε κάτι εντυπωσιακό», τόνισε και συνέχισε πλέκοντας το εγκώμιο του πληκτρολογίου της νέας συσκευής.

Η συσκευή διαθέτει εντυπωσιακό σασί, εξ ολοκλήρου μεταλλικό, ενώ είναι ιδιαίτερα λεπτή, με πάχος μόλις 13,1 χιλιοστά. Οι κεραίες έχουν ενσωματωθεί στο σασί

Παράλληλα, σύμφωνα με τον Schiller, καταναλώνει 30% λιγότερη ενέργεια σε σχέση με την προηγούμενη γενιά.

Αναβαθμισμένο είναι και το trackpad, καθώς διαθέτει 4 αισθητήρες προκειμένου να αντιλαμβάνεται την πίεση που ασκεί ο χρήστης. Όπως εξήγησε ο Schiller, για παράδειγμα όταν βλέπουμε μια ταινία και θέλουμε να την τρέξουμε μπροστά, η συσκευή θα αντιλαμβάνεται πόσο πατάμε το trackpad και θα προχωρά με ανάλογη ταχύτητα.

Η διάρκεια της μπαταρίας θα φτάνει τις 9 ώρες για ασύρματη περιήγηση στον Ιστό.

Στο εσωτερικό του υπολογιστή θα κρύβεται ένας επεξεργαστής Intel Core M, 5ης γενιάς, 1.3 GHz, ενώ η συσκευή θα εξοπλίζεται φυσικά με δέκτη Wi-Fi 802.11ac και Bluetooth. Επιπλέον, η Apple εξόπλισε το νέο MacBook με το νέο πρότυπο USB-C, τη νεότερη θύρα USB.

Η συσκευή θα κυκλοφορήσει σε τρία χρώματα: ασημί, γκρι και χρυσό, ενώ η τιμή της θα ξεκινά από 1.299 δολάρια για την έκδοση με 8GB μνήμη Ram, 256 GB SSD και επεξεργαστή 1.1GHz core M. Η άλλη έκδοση με διπλάσιο εσωτερικό χώρο αποθήκευσης 512 SSD και ταχύτερο επεξεργαστή θα κοστίζει 1.599 δολάρια. Το νέο MacBook θα γίνει διαθέσιμη από τις 10 Απριλίου.


Η ώρα του Apple Watch

Μετά την παρουσίαση του νέου Macbook, στη σκηνή επανήλθε ο Cook για να ξεκινήσει η παρουσίαση που οι περισσότεροι περίμεναν: του νέου «έξυπνου» ρολογιού της Apple.

«Η πιο προσωπική συσκευή που έχω ποτέ δημιουργήσει. Όχι μόνο με εσάς. (Αλλά) Για εσάς», δήλωσε.

«Ταιριάζει σε μια ποικιλία ανθρώπων με διαφορετικό γούστο και προτιμήσεις. Χρησιμοποιεί απίστευτα όμορφα υλικά, όπως αυτό το ανοξείδωτο ατσάλι και ζαφείρι. Ανοδιωμένο αλουμίνιο. Και αυτό το εντυπωσιακό χρυσό», δήλωσε ο Cook. «Το Apple Watch είναι το πιο προηγμένο ρολόι που δημιουργήθηκε ποτέ».

Η συσκευή, θα έρχεται σε δύο μεγέθη, 42mm ή 38mm, και σε τρεις εκδόσεις: με αλουμινένια θήκη, το Apple Watch Sport, με ανοξείδωτο χάλυβα, το Apple Watch, και με θήκη από χρυσό 18 καρατίων, το Apple Watch Edition.

Θα κυκλοφορήσει επιπλέον με μια ποικιλία από διαφορετικά λουράκια.

«Το Apple Watch έχει ακόμη ένα νέο χαρακτηριστικό που ονομάζεται glances. Δίνει τη δυνατότητα να ελέγχεις πράγματα γρήγορα, για πράγματα που χρησιμοποιείς συχνά. Ελέγχει τη μουσική, μπορεί ακόμη και να ελέγχει τους καρδιακούς σου παλμούς», δήλωσε ο Cook.

Όπως εξήγησε ο διευθύνων σύμβουλος της Apple, με το «έξυπνο» ρολόι μπορείς να κάνεις πολλά πράγματα, όπως να διαβάζεις μηνύματα, να λαμβάνεις κλήσεις και να συνομιλείς μέσω του ηχείου και του μικροφώνου που ενσωματώνει, να διαβάζεις emails, να σχεδιάζεις πράγματα και να τα στέλνεις σε φίλους.

Επιπλέον, η συσκευή ανιχνεύει την καθημερινή μας άσκηση, υπενθυμίζοντας μας ακόμη και αν καθόμαστε πολύ! «Είναι σαν να έχεις έναν προπονητή στον καρπό σου», εξήγησε ο Cook.

Η συσκευή στοχεύει ακόμη στην επικοινωνία, επιτρέποντας μας να «σκουντήξουμε» κάποιον που επίσης χρησιμοποιεί το ρολόι: άπλα πιέζοντας την οθόνη του ρολογιού, ο φίλος μας, θα νιώσει και αυτός το «άγγιγμα»!

Η λειτουργία φωνητικών εντολών Siri θα είναι διαθέσιμη στο Apple Watch, με τον Kevin Lynch να κάνει μια επίδειξη της δυνατότητας. Το ίδιο συμβαίνει και με την υπηρεσία Apple Pay, ενώ και γνωστές εφαρμογές, όπως το Shazam, θα μπορούν να τρέξουν από το ρολόι.

Παράλληλα, η συσκευή θα μπορεί να προβάλει ζωντανή εικόνα από κάμερες ασφαλείας που θα έχουμε τοποθετήσει πχ. στο σπίτι μας.

«Έχει σχεδιαστεί να δουλεύει μαζί με το iPhone. Πηγαίνεις στο iPhone για να δεις τις εφαρμογές, να πλοηγηθείς σε αυτές και να κατεβάσεις άλλες», εξήγησε ο Cook, δηλώνοντας έτσι ότι η κατοχή ενός κινητού της Apple, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη χρήση του Apple Watch. Όπως δήλωσε ο ίδιος, η εφαρμογή Apple Watch θα βρίσκεται στη νεότερη αναβάθμιση του iOs, 8.2, η οποία θα γίνει σήμερα διαθέσιμη.

Αναφορικά με τις επιδόσεις της μπαταρίας, ο Cook δήλωσε ότι «σχεδιάστηκε για ολοήμερη διάρκεια της μπαταρίας για διαφορετικού τύπου χρήσης, 18 ώρες για μια τυπική μέρα».

Όσο για την επαναφόρτιση, θα γίνεται μέσω μαγνητικού φορτιστή και το ρολόι θα προσαρμόζεται αυτόματα στη σωστή θέση.


Οι διαφορετικές εκδόσεις του Apple Watch

Ο Cook συνέχισε αναφερόμενος ξεχωριστά στις διαφορετικές εκδόσεις του Apple Watch:


Apple Watch Sport

Θα κατασκευάζεται από ανοδιωμένο αλουμίνιο, σε χρώμα ασημί και γκρι. Τα λουράκια θα είναι από πλαστικό. Θα κοστίζει 349 δολάρια για την έκδοση των 38mm και 399 δολάρια για τα 42mm.

Apple Watch

Θα προσφέρεται με τη μεγαλύτερη ποικιλία λουριών, ενώ θα κατασκευάζεται από ανοξείδωτο ατσάλι. Ο Cook επέμεινε ιδιαίτερα στην αντοχή που παρουσιάζει το συγκεκριμένο υλικό και πως θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να χαραχτεί.

Η έκδοση των 38mm θα ξεκινά από 549 δολάρια, ενώ ανάλογα με το λουράκι θα μπορεί να φτάσει και τα 1.049 δολάρια. Η έκδοση των 42mm θα έχει επιπλέον κόστος 50 δολαρίων.


Apple Watch Edition

Τέλος, η χρυσή έκδοση του «έξυπνου» ρολογιού, θα είναι «απίστευτα μοναδική και ιδιαίτερα ξεχωριστή», όπως είπε ο Cook. Θα κυκλοφορήσει σε περιορισμένες εκδόσεις και το κόστος του θα ξεκινά από… 10.000 δολάρια!

Οι προαναγγελίες των Apple Watch ξεκινούν στις 10 Απριλίου, ενώ η συσκευή θα γίνει διαθέσιμη σε πολλές χώρες στις 24 Απριλίου, στις οποίες δεν περιλαμβάνεται η Ελλάδα.

«Ό,τι είδατε σήμερα, είναι χρόνια σκληρής δουλειάς στην κατασκευή», δήλωσε κλείνοντας την εκδήλωση ο Cook.