Ένα πρόστιμο ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ επιβλήθηκε σήμερα στη Google της Alphabet από τις αρχές προστασίας του ανταγωνισμού στη Γαλλία. Το πρόστιμο έρχεται την ώρα που αυξάνονται οι διεθνείς πιέσεις στις διαδικτυακές πλατφόρμες, όπως η Google και το Facebook, ώστε να μοιράζονται περισσότερα έσοδα με τα ειδησεογραφικά μέσα.

Ο τεχνολογικός γίγαντας κατηγορείται ότι δεν συμμορφώθηκε πλήρως με προσωρινές εντολές που είχαν δώσει οι γαλλικές αρχές στο πλαίσιο διένεξης της εταιρείας με ειδησεογραφικούς οργανισμούς της χώρας.

Η Google ανακοίνωσε ότι η απόφαση αυτή την δυσαρεστεί πολύ, αλλά θα συμμορφωθεί.

«Ο στόχος μας παραμένει ο ίδιος: θέλουμε να γυρίσουμε σελίδα με μια οριστική συμφωνία. Θα λάβουμε υπόψη μας τις παρατηρήσεις της Γαλλικής Αρχής Ανταγωνισμού και θα προσαρμόσουμε τις προσφορές μας», σημείωσε.

«Ενεργήσαμε καλή τη πίστει καθ’ όλη τη διαδικασία. Το πρόστιμο παραβλέπει τις προσπάθειές μας να επιτύχουμε μια συμφωνία και την πραγματικότητα για τον τρόπο που οι ειδήσεις λειτουργούν στις πλατφόρμες μας», συμπλήρωσε εκπρόσωπός της.

Οι ειδησεογραφικοί οργανισμοί APIG, SEPM και AFP κατηγορούν τη Google ότι δεν διεξήγαγε συνομιλίες καλή τη πίστει μαζί τους για να βρεθεί κοινό έδαφος για την αμοιβή του ειδησεογραφικού περιεχομένου στο διαδίκτυο, βάσει πρόσφατης οδηγίας της ΕΕ που δημιουργεί λεγόμενα «συγγενικά δικαιώματα».

Η υπόθεση αυτή επικεντρώνεται στο αν η Google παραβίασε προσωρινές εντολές που εξέδωσε η γαλλική αντιμονοπωλιακή αρχή, η οποία αξίωσε την πραγματοποίηση συνομιλιών αυτού του είδους εντός τριών μηνών με οποιονδήποτε ειδησεογραφικό οργανισμό το ζητεί.

«Όταν η αρχή εκδώσει εντολή ότι μια εταιρεία φέρει μια υποχρέωση, αυτή (η εταιρεία) θα πρέπει να συμμορφώνεται σχολαστικά, τόσο στο πνεύμα όσο και στο γράμμα (της απόφασης). Εδώ δυστυχώς δεν συνέβη αυτό», σημειώνει η επικεφαλής της γαλλικής Αρχής Ανταγωνισμού Ιζαμπέλ ντε Σιλβά σε ανακοίνωση. Η ίδια προσθέτει ότι οι ρυθμιστικές αρχές θεωρούν ότι η Google δεν ενήργησε καλή τη πίστει στις διαπραγματεύσεις της με τους ειδησεογραφικούς οργανισμούς.

Ο APIG, ο οποίος εκπροσωπεί τους περισσότερους μεγάλους εκδοτικούς ειδησεογραφικούς οργανισμούς (Le Figaro, Le Monde κλπ), παραμένει ένας από αυτούς που έχουν προσφύγει, μολονότι υπέγραψε συμφωνία-πλαίσιο, καθώς αυτή τέθηκε σε αναμονή για όσο καιρό εκκρεμούσε η απόφαση της αρχής προστασίας του ανταγωνισμού, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters.

Η συμφωνία-πλαίσιο, η οποία επικρίθηκε από πολλά άλλα γαλλικά ειδησεογραφικά δίκτυα, ήταν μια από τις πιο προβεβλημένες συμφωνίες υπό το πρόγραμμα της Google «News Showcase» για την παροχή αποζημίωσης για αποσπάσματα ειδήσεων που χρησιμοποιούνται στα αποτελέσματα αναζήτησης, και η πρώτη του είδους της στην Ευρώπη.

Η Google συμφώνησε να καταβάλει 76 εκατομμύρια δολάρια σε περίοδο τριών ετών σε ομάδα 121 γαλλικών δημοσιογραφικών οργανισμών για να δοθεί τέλος στη διένεξη για τα πνευματικά δικαιώματα, δείχνουν έγγραφα στα οποία είχε πρόσβαση το Reuters, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Αυτή συνήφθη έπειτα από μήνες διαπραγματεύσεων μεταξύ της Google, γαλλικών ειδησεογραφικών οργανισμών και πρακτορείων ειδήσεων για τον τρόπο με τον οποίο θα εφαρμοστούν οι τροποποιημένοι κανόνες της ΕΕ για τα πνευματικά δικαιώματα, οι οποίοι επιτρέπουν στους δημοσιογραφικούς οργανισμούς να ζητούν πληρωμή από τις διαδικτυακές πλατφόρμες που ανεβάζουν αποσπάσματα των ειδήσεών τους.

Η Google και το AFP βρίσκονται επίσης «κοντά στην επίτευξη συμφωνίας», ανέφεραν σήμερα ο διευθύνων σύμβουλος του AFP Φαμπρίς Φρις και ο γενικός διευθυντής της Google France Σεμπαστιάν Μισόφ, σε κοινές δηλώσεις τους που μεταδόθηκαν μαζί από το AFP.

Στις 7 Ιουνίου απόφαση της γαλλικής αρχής σε άλλον τομέα, αυτόν των διαφημίσεων στο διαδίκτυο -με πρόστιμο 220 εκατομμυρίων ευρώ – οδήγησε τη Google να μεταρρυθμίσει σε παγκόσμιο επίπεδο έναν αριθμό πρακτικών της.