Στην πρώτη του βραδιά στην αφιλόξενη επιφάνεια του πλανήτη Άρη όπου επικρατούν ακραίες θερμοκρασίες κατάφερε να επιβιώσει το ρομποτικό ελικόπτερο που βρισκόταν προσδεμένο κάτω από την «κοιλιά» του ρόβερ της NASA Perseverance, το οποίο βρίσκεται σε αποστολή στον «κόκκινο πλανήτη».

Το ελικόπτερο αποκολλήθηκε το Σάββατο 3 Απριλίου και παρόλο που οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες ώς -90 βαθμούς Κελσίου που επικρατούν τη νύχτα στον πλανήτη θα μπορούσαν να παγώσουν τις μπαταρίες και τα εξαρτήματά του, τίποτε από αυτό δεν συνέβη, σύμφωνα με το Space.com.

Το Ingenuity αναμένεται να πραγματοποιήσει την πρώτη του πτήση στις 11 Απριλίου με το πρώτο κρίσιμο τεστ πτήσης να διαρκεί μόλις 90 δευτερόλεπτα. Το ελικοπτεράκι θα αποκολληθεί από την επιφάνεια του Άρη, θα ανέλθει σε μικρό ύψος και στη συνέχεια θα προσεδαφιστεί.

«Επιβιώσαμε την πρώτη νύχτα. Αυτό είναι τεράστιο, αυτό ήταν ένα από τα τεράστια, τεράστια επιτεύγματα για το οποίο ανυπομονούσαμε», δήλωσε ο Teddy Tzanetos, αναπληρωτής επικεφαλής επιχειρήσεων του Ingenuity.

Η πρώτη του έγχρωμη φωτογραφία

Το ελικόπτερο τράβηξε και την πρώτη του έγχρωμη φωτογραφία από την επιφάνεια του πλανήτη αμέσως μετά την αποκόλλησή του από το Perseverance.

Η εικόνα δείχνει «τον κρατήρα Jezero του Άρη και ένα τμήμα των δύο τροχών του Perseverance ρόβερ της NASA» σύμφωνα με αξιωματούχο του οργανισμού.

Το ρόβερ, το οποίο έκανε ένα επτάμηνο διαστημικό ταξίδι απόστασης 470 εκατομμυρίων χιλιομέτρων, κατέβηκε σώο και αβλαβές στην επιφάνεια του πλανήτη στις 18 Φεβρουαρίου, ενός προορισμού με κακή φήμη στη διαστημική ιστορία, καθώς ουκ ολίγες φορές -σχεδόν τις μισές- έχουν αποτύχει οι απόπειρες προσεδάφισης.