Πάνω από τους μισούς Έλληνες έπεσαν θύματα fake news την περίοδο της καραντίνας

Κατά κύριο λόγο το κινητό τους χρησιμοποίησαν την περίοδο της καραντίνας


ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑINTERNET
17:28
16/06/2020
Πάνω από τους μισούς Έλληνες έπεσαν θύματα fake news την περίοδο της καραντίνας
15
loading

Κάποια πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα ανέδειξε μια έρευνα σχετικά με το διαδίκτυο στην Ελλάδα που πραγματοποίησε η Kaspersky, σύμφωνα με την οποία την περίοδο του lockdown λόγω κορονοϊού, οι πολίτες χρησιμοποιούσαν κατά βάση το smartphone τους (63,3%) και πολύ λιγότερο το laptop τους (15,1%) για την πρόσβαση τους στο ίντερνετ.

Όπως προκύπτει από τα ευρήματα της έρευνας, περισσότεροι από τους μισούς (55,2%) έχουν πέσει θύματα fake news, 1 στους 3 έχει προσεγγιστεί από άτομα που έκρυβαν την πραγματική τους ταυτότητα και προθέσεις, το 26,9% έχει δεχτεί αιτήματα παροχής προσωπικών δεδομένων (προσωπικά στοιχεία, τραπεζικά στοιχεία), ενώ συχνές είναι και οι περιπτώσεις σεξουαλικής παρενόχλησης (15,1%), ηλεκτρονικής απάτης (12,4%) και διαδικτυακού εκφοβισμού (7,3%).

Σε γενικότερο επίπεδο περιήγησης στο διαδίκτυο, ενώ η συντριπτική πλειονότητα δηλώνει πως την ενδιαφέρει τόσο η ιδιωτικότητα και η διατήρηση της ανωνυμίας της όταν σερφάρει στο ίντερνετ όσο και να παραμένει ασφαλής από απειλές στον κυβερνοχώρο, στην πραγματικότητα μόλις οι μισοί (49,1%) έχουν εγκατεστημένα αντιϊκά προγράμματα στις συσκευές που χρησιμοποιούν για την πρόσβαση στο διαδίκτυο και σε εφαρμογές και μόνο το 16,3% έχει εγκαταστήσει VPN στις συσκευές που χρησιμοποιεί για την πρόσβαση στο διαδίκτυο και σε εφαρμογές.

Ειδικότερα, όμως, όταν η χρήση του διαδικτύου αφορά πιο λεπτά, προσωπικά ζητήματα, όπως η αναζήτηση ερωτικού συντρόφου σε εφαρμογές και sites γνωριμιών, τότε οι άνθρωποι μπορεί να αποδειχθούν πολύ πιο ευάλωτοι σε ηλεκτρονικές απάτες, ενώ παράλληλα και οι ίδιες εφαρμογές έχουν ορισμένα τρωτά σημεία προς εκμετάλλευση από τους κυβερνοεγκληματίες.

Μπορεί, λοιπόν, η ίδια έρευνα να αποκάλυψε πως παραπάνω από τους μισούς Έλληνες χρήστες (53,6%) πιστεύουν πως αυτές οι εφαρμογές παρέχουν αρκετά υψηλό επίπεδο ιδιωτικότητας και προστασίας από απειλές στον κυβερνοχώρο χωρίς την ανάγκη πρόσθετων μέτρων προστασίας (αντιϊκά προγράμματα, VPN), αλλά στην πραγματικότητα χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή κατά τη χρήση τους, καθώς οι κίνδυνοι αφθονούν, ακόμη και για τις πιο δημοφιλείς εξ' αυτών (Tinder, Badoo κτλ.).

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με έρευνα της Kaspersky σε παγκόσμια κλίμακα για τα είδη των απειλών που κρύβουν οι εφαρμογές και τα sites γνωριμιών, μία από τις πιθανές απειλές είναι πως οι κυβερνοεγκληματίες μπορούν να καταλάβουν ποιος κρύβεται πίσω από ένα ψευδώνυμο με βάση τα δεδομένα που παρέχονται από τους ίδιους τους χρήστες. Για παράδειγμα, το Tinder επιτρέπει σε οποιονδήποτε να δει τον καθορισμένο τόπο εργασίας ή μελέτης ενός χρήστη.

Χρησιμοποιώντας αυτές τις πληροφορίες, είναι δυνατό να βρεθούν οι λογαριασμοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα πραγματικά ονόματα των χρηστών.

Επιπλέον, όπως μεταφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι περισσότερες από τις δημοφιλείς εφαρμογές δείχνουν την απόσταση ανάμεσα σε εσάς και το άτομο που σας ενδιαφέρει. Όταν μετακινείστε και καταχωρούνται δεδομένα σχετικά με την απόσταση μεταξύ των δυο σας, είναι εύκολο να προσδιοριστεί η ακριβής σας θέση.

Ακόμη, αυτό που ισχύει για τις περισσότερες εφαρμογές, είναι πως δίνουν εξουσιοδότηση μέσω Facebook, με αποτέλεσμα η έλλειψη επαλήθευσης πιστοποιητικού να μπορεί να οδηγήσει στην κλοπή του κλειδιού προσωρινής εξουσιοδότησης με τη μορφή ενός διακριτικού.

Αυτά ισχύουν για 2-3 εβδομάδες, χρόνος κατά τον οποίο οι εγκληματίες έχουν πρόσβαση σε ορισμένα από τα δεδομένα του λογαριασμού κοινωνικής δικτύωσης του θύματος, μαζί με την πλήρη πρόσβαση στο προφίλ τους στην εφαρμογή γνωριμιών.

Άλλο ένα σοβαρό ζήτημα προκύπτει από τις δυνατότητες που δίνουν οι συγκεκριμένες εφαρμογές σε άτομα με superuser δικαιώματα. Έτσι, οι κυβερνοεγκληματίες με superuser δικαιώματα μπορούν εύκολα να εξάγουν το κλειδί αποκρυπτογράφησης και να αποκτήσουν πρόσβαση σε αρχεία και εμπιστευτικές πληροφορίες.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

15
σχόλια
 1. avatar Σκοιλ ελικικου

  Η κυβέρνηση λέει την μόνη αλήθεια. Είναι άλλωστε άριστοι. Να βλέπετε και σκαι είναι αντικειμενικο

 2. avatar Anons

  Τόσοι πολλοί πιστέψανε αυτά που λέγανε τα πανελλάδικα κανάλια;

  1. avatar Anons

   Απαντώ στο μηνυμά μου...ο Anons απο κατω είναι άλλος...τον βολεύει φαίνεται. Μάλλον ξέρει μόνο τα πανελλαδικά κανάλια και του Τράγκα.
   Βλεπετε, ο κόσμος είναι πολύ μεγαλύτερος...

  2. avatar Anons

   Εγώ πιστεύω Τράγκα, μας ψεκάζουν, η γη είναι επίπεδη, θέλουν να περιορίσουν τις ελευθερίες μας, να μας φτωχοποιήσουν.

   1. avatar Μπορεις την επόμενη φορά να απαντήσεις με αλλο όνομα;

    ....τωρα αν για σενα υπαρχουν μόνο τα παελλαδικα κανάλια και μονο του Τραγκα...το καταλαβαίνω.
    Ξερεις ειναι πιο ευκολο να κανεις πλύση εγκεφάλου σε καποιον παρά να τον πείσεις οτι την εχει υποστει...
    Δυστυχώς εχεις αποδεχτεί αυτο που σου εχουν περάσει με τον ορο ελευθερία.
    Είναι μάγκες, το εχουν καταφέρει με πολλους.

 3. avatar criskalts

  Υπάρχουν πρόθυμοι ΠΑΝΚΟπιτόγυροι, ύαινες και τσάκαλοι, όλοι τους ψεκασμένοι!!

 4. avatar Μέτζης Νεούκτης

  Όλος ο ελληνικός λαός έπεσε θύμα fake news και αισχρής προπαγάνδας από τη Νέα Δημοκρατία και τα ΜΜΕ παπαγαλάκια της.
  Και τώρα πληρώνει τις συνέπειες της βλακείας του.

  1. avatar Μέτζης Νεούκτης

   Εγώ τρώω σανό μόνο από τα κεντρικά τηε Κουμουνδούρου

 5. avatar Πλιατσικολογος εθνικιστής

  Καλά προφανώς αφού τα διακινεί μέχρι και η ίδια η κυβέρνηση. Σκεφτείτε ότι πέρα από τη χρηματοδότηση ιστοσελίδων οι οποίες δεν είχαν καν περιεχόμενο χρηματοδότησαν για να μας ενημερώσουν για τον ιό ιστοσελίδες που έλεγαν ότι ο κορονοιος δεν κολλάει από την θεία κοινωνία

  1. avatar Δεν κολλάει από την θεία κοινωνία

   Αρκεί να πιστεύεις στο Θεό
   Άμα δεν πιστεύεις καλύτερα μην πας
   Εξυπνακια

   1. avatar Πλιατσικολογος εθνικιστής

    Αφού κολλάει από το σάλιο επιστημονικές μελέτες το έχουν δείξει πως γίνεται να μην κολλάει από την θεία κοινωνία;;

  2. avatar Πλιατσικολογος εθνικιστής

   Σανό μόνο από τα κεντρικά της Κουμουνδούρου, δεν υπάρχει πιο νόστιμος

  3. avatar Αριστερός απατεώνας

   Μιλάει και ο εκπρόσωπος της πρωτοκαθεδρίας των fake news, δηλαδή κλασικός Τσυριζαιος.

  4. avatar Ουστ ρε

   Αποδειξε μας οτι κολλαει, ποντιφικα

   1. avatar Πλιατσικολογος εθνικιστής

    Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι κολλάει από το σάλιο άρα και από τη θεία κοινωνία

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει