Η αγορά των smartphone μόνο προβλέψιμη δεν είναι και η είδηση ότι το iPhone της Apple χάνει σε πωλήσεις από τα Windows Phone σε αρκετά σημεία του πλανήτη αυτό ακριβώς αποδεικνύει.

Η Microsoft έβαλε λοιπόν την αγορά το μικροσκόπιο και κατέληξε στη λίστα των χωρών που το iPhone ηττάται κατά κράτος από τον ανταγωνιστή του.

Έχουμε και λέμε λοιπόν: Χιλή, Κολομβία, Τσεχία, Αίγυπτος, Ισημερινός, Φιλανδία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ινδία, Ιταλία, Κένια, Κουβέιτ, Μαλαισία, Μεξικό, Νιγηρία, Πακιστάν, Περού, Πολωνία, Σαουδική Αραβία, Νότια Αφρική, Ταϊλάνδη, Ουκρανία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Βιετνάμ.

Σύμφωνα με τον ανεξάρτητο αναλυτή αγορών IDC, η Microsoft είχε επικρατήσει της Apple σε πωλήσεις smartphone το 2012 σε μόλις 7 χώρες, γεγονός που δείχνει μια ανοδική τάση: οι πωλήσεις Windows Phone σημείωσαν αύξηση 156% τον τελευταίο χρόνο, με το ποσοστό της ετήσιας αύξησής τους να είναι τριπλάσιο της αντίστοιχης των Android Phone και εξαπλάσιο των iOS.

Και την ώρα που οι κυνικοί θα σπεύσουν να παρατηρήσουν ότι τα Windows Phone πουλούν καλύτερα από το iPhone σε λιγότερο προνομιούχες χώρες (εκτός Ιταλίας και Φιλανδίας φυσικά), η ανεξάρτητη μελέτη της φίρμας αναλυτών Kanter του Δεκεμβρίου 2013 δείχνει το ακριβώς αντίθετο: η Ευρώπη κλίνει περισσότερο στο Android και τη Microsoft παρά στο iOS!

Στις χώρες της EU5 (Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία), το μερίδιο της αγοράς του iPhone συρρικνώθηκε κατά 5% τους τελευταίους 12 μήνες (σταθεροποιήθηκε στο 15,8%), την ίδια στιγμή που τα Windows Phone εκτοξεύτηκαν από το 4,8% της προηγούμενης χρονιάς στο 10,2% (και το Android σημείωσε αύξηση, από 64,5% στο 70,9%).

Δεν είναι εξάλλου τυχαίο ότι το iOS είναι κυρίαρχο στην Ιαπωνία και τις ΗΠΑ, αλλά και τον ευρωπαίο εταίρο τους, τη Βρετανία. Η άνοδος λοιπόν των Windows Phone δεν λαμβάνει χώρα μόνο στις αναπτυσσόμενες χώρες του πλανήτη, αλλά και στα ισχυρά προπύργια της αγοράς, όπως η Ευρώπη, δείχνοντας την τάση της Microsoft να βρίσκει καλούς φίλους εκτός Αμερικής.

Όσο για το αν πρέπει να ανησυχεί η Apple, πιθανότατα όχι, καθώς με μόλις δύο μοντέλα που έχει στην αγορά -αμφότερα ακριβά-, συνεχίζει να κυριαρχεί σε επίπεδο κερδών σε όλες τις πλατφόρμες (περιλαμβανομένου του Android).

Το μέλλον πάντως μόνο βαρετό δεν θα είναι στην αγορά των smartphone…