Εσείς πώς προφέρετε την απόλυτη τρέλα του Ίντερνετ που ακούει στο όνομα «GIF»;

Φαίνεται ότι ο πόλεμος για το πώς ακούγεται σωστά, «Γκιφ» ή «Τζιφ» δηλαδή, δεν λέει να κοπάσει και πρόσφατο άρθρο των New York Times έριξε λάδι στη φωτιά.

Και εξηγούμαστε: χάρη στο προφίλ που έφτιαξαν οι Times για τον άνθρωπο που κρύβεται πίσω από τη φίρμα που φτιάχνει καταιγισμό από GIF, το Deadspin.com του Timothy Burke, τάραξαν άθελά τους τα νερά όταν ο αρθρογράφος σημείωνε: «To GIF, που προφέρεται ΤΖΙΦ [JIF], είναι ένα συμπιεσμένο αρχείο βίντεο που ανακαλύφθηκε το 1987» κ.λπ.

Και κατόπιν βάζει link σε post του μπλογκ των Times, Bits, για τον δημιουργό του GIF, Steve Wilhite, ο οποίος δήλωσε σχετικά πάνω στο φλέγον ζήτημα που μας απασχολεί: «Το Λεξικό της Οξφόρδης [Oxford English Dictionary] αποδέχεται και τις δύο προφορές. Είναι λάθος! Πρόκειται για ελαφρύ “G”, προφέρεται “τζιφ” (jif). Τέλος της ιστορίας».

Παρά το παράλογο του θέματος για τη σωστή προφορά του GIF, για κάποιους φαίνεται να αποτελεί ζήτημα ζωής και θανάτου!

Όπως για τον συντάκτη του Atlantic Wire, Phillip Bump, που έφτιαχνε GIF από την εποχή που οι υπολογιστές ήταν δωμάτια ολόκληρα, ο οποίος απάντησε με ένα άρθρο που ονόμασε κομψά «Αν προφέρεις το GIF με παχύ G, τότε πρέπει να είσαι νέος στο Ίντερνετ» (If You Pronounce GIF with a Hard G, You Must Be New to the Internet), συμφωνώντας απόλυτα με τους Times.

Στο μείζον θέμα που άνοιξαν οι Times, ο Timothy Burke απάντησε: «μένω εκτός μάχης επίτηδες, επειδή έχει πλάκα να βλέπεις τους ανθρώπους να τσακώνονται, ο λόγος ωστόσο που το άρθρο [εννοεί των Times] επιμένει ότι προφέρεται έτσι είναι γιατί έτσι το προφέρω εγώ».

Ποιο είναι το εξαγόμενο λοιπόν της μάχης που μαίνεται λυσσαλέα;

1) Οι περισσότεροι το λένε «Γκιφ»
2) Οι γνώστες, οι ειδικοί και οι άνθρωποι που σχετίζονται με την παραγωγή των GIF τείνουν να τα αποκαλούν «Τζιφ»
3) Υπάρχουν δύο λάθος τρόποι να το προφέρεις και κανένας σωστός!