Οι ενθουσιώδεις ερασιτέχνες φωτογράφοι που επιθυμούν να δουλέψουν κοντά στο νερό, έχουν αρκετά περιορισμένες επιλογές: είτε μια ανθεκτική ή και αδιάβροχη κάμερα που όμως θα είναι compact και άρα με πιο περιορισμένες δυνατότητες, είτε με μια DSLR που θα περιβάλλεται από μια προστατευτική, αδιάβροχη θήκη με μεγάλο όμως κόστος.

Τη λύση έρχεται να δώσει η Nikon με ένα μοντέλο που συνδυάζει εξελιγμένες φωτογραφικές δυνατότητες που συναντάμε σε ημιεπαγγελματικά μοντέλα, αλλά και ταυτόχρονα ανθεκτικότητα στο νερό. Η ίδια η εταιρεία, ισχυρίζεται πως πρόκειται για την πρώτη εμπορική, ψηφιακή μηχανή με δυνατότητα εναλλαγής φακών που είναι ανθεκτική σε  νερό και κακουχίες.

Πρόκειται για το μοντέλο Nikon 1 AW1 με αισθητήρα CMOS 14 megapixel, ο οποίος συνδυάζεται με τον επεξεργαστή εικόνας EXPEED 3A, δίνοντας επιλογή ISO από 160 μέχρι 6.400 και συνεχόμενες λήψεις 15 fps με autofocus.

Τη στεγανότητα εξασφαλίζει η λαστιχένια θήκη που καλύπτει το σώμα της μηχανής σε συνδυασμό με O-ring. Έτσι μπορεί να φτάσει σε βάθος 15 μέτρων και να επιβιώσει από πτώσεις μέχρι και 2 μέτρων. Επιπλέον μπορεί να λειτουργεί απρόσκοπτα σε θερμοκρασίες έως και -10 βαθμούς Κελσίου.

Η Nikon γνωρίζει το κοινό στο οποίο απευθύνεται και έτσι εξοπλίζει τη μηχανή με υψόμετρο, βυθόμετρο, ηλεκτρονική πυξίδα και GPS. Επιπλέον, ο χρήστης μπορεί να επιλέξει βασικές λειτουργίες με το πάτημα ενός κουμπιού, κάτι που θα φανεί χρήσιμο για όποιον φορά γάντια ή βρίσκεται κάτω από το νερό.

Τη Nikon 1 AW1 συνοδεύουν φακοί με ανάλογες δυνατότητες. Η γκάμα περιλαμβάνει έναν NIKKOR AW 11-27.5 mm f/3.5-5.6, με εστιακό μήκος 30-74 mm και έναν ευρυγώνιο NIKKOR AW 10mm f/2.8, σταθερό στα 27 mm.